archiv Pražské řeznictví

Klasické dušené hovězí se zeleninou

Moje hodnocení
2x

Zatímco u nás zdomácněl guláš pouze z masa a cibule, na Západě si pochutnávají na jídle s názvem Old-fashioned beef stew, což je vlastně guláš, který se podlévá vínem a maso se dusí společně s bramborami a kořenovou zeleninou. V podstatě si v jednom hrnci připravíte s masem i přílohu, která krásně natáhne chuť omáčky.

4 porce
120 minut
anglická

Suroviny

  • hovězí krk 800 g
  • hladká mouka 1/4 hrnku
  • čerstvě mletý pepř 1/4 lžičky
  • rostlinný olej 2,5 lžíce
  • červený vinný ocet 2 lžíce
  • hovězí vývar 3,5 hrnku
  • červené víno 200 ml
  • bobkový list 2 ks
  • cibule 1 ks
  • velké brambory 2 ks
  • mrkev 2 ks
  • sůl 2 lžičky
  • hladkolistá petržel na ozdobu

Postup přípravy

  1. Maso nakrájejte na větší kostky. V misce smíchejte mouku s pepřem. Do větší mísy dejte masové kostky a promíchejte s moučnou směsí.
  2. Na 2 lžících oleje orestujte postupně v mouce obalené maso dozlatova.
  3. Vyndejte masové kostky stranou, do hrnce přilijte víno a ocet a za stálého míchání povařte. Dejte zpět maso, přilijte vývar, nechte projít varem, snižte teplotu a duste doměkka (cca 1,5 hodiny).
  4. Na proužky nakrájejte cibuli, na kolečka mrkev a přidejte k masu. Duste 10 minut. Přidejte nakrájené brambory a vařte ještě zhruba 30 minut. Pokud je potřeba, podlijte.
  5. Stew posypte nasekanou petrželkou a podávejte s pečivem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Pražské řeznictví


Přečtěte si také

Recepty