Suroviny
- hovězí krk 800 g
- hladká mouka 1/4 hrnku
- rostlinný olej 2,5 lžíce
- červený vinný ocet 2 lžíce
- hovězí vývar 3,5 hrnku
- červené víno 200 ml
- bobkový list 2 ks
- cibule 1 ks
- brambory (velké) 2 ks
- mrkev 2 ks
- hladkolistá petržel (na ozdobu)
- čerstvě namletý pepř 1/4 lžičky
- sůl 2 lžičky
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na větší kostky. V misce smíchejte mouku s pepřem. Do větší mísy dejte masové kostky a promíchejte s moučnou směsí.
- Na 2 lžících oleje orestujte postupně v mouce obalené maso dozlatova.
- Vyndejte masové kostky stranou, do hrnce přilijte víno a ocet a za stálého míchání povařte. Dejte zpět maso, přilijte vývar, nechte projít varem, snižte teplotu a duste doměkka (cca 1,5 hodiny).
- Na proužky nakrájejte cibuli, na kolečka mrkev a přidejte k masu. Duste 10 minut. Přidejte nakrájené brambory a vařte ještě zhruba 30 minut. Pokud je potřeba, podlijte.
- Stew posypte nasekanou petrželkou a podávejte s pečivem.
Klasické dušené hovězí se zeleninou 2 Zdroj: archiv Pražské řeznictví