Keftedes – kuličky z mletého masa v rajčatové omáčce

Moje hodnocení
2x

Přestože má každá řecká hospodyně i taverna svůj vlastní recept na masové kuličky, jedno mají společné – kvalitu masa. To si kuchaři vybírají osobně a nechávají si ho čerstvě namlít u řezníka. Na keftedes to bývá nejčastěji telecí nebo hovězí maso.

4 porce
30 minut
řecká

Kuličky

  • mleté hovězí nebo telecí maso 500 g
  • strouhanka 150 g
  • vejce, prošlehané 1 ks
  • lístky máty nakrájené nadrobno 1 hrst
  • sušené oregano 1 lžička
  • nastrouhaná bílá cibule 1 ks
  • česnek, rozdrcený 2 stroužky
  • olivový olej 50 ml + další na smažení
  • bílé víno 30 ml
  • mouka na obalení
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Omáčka

  • olivový olej 60 ml
  • velká rajčata nakrájená nahrubo 6 ks
  • celá skořice 1 svitek
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Ve velké míse promíchejte maso, strouhanku, vejce, mátu, oregano, česnek, olivový olej, víno a směs osolte a opepřete. Rukama vytvarujte kuličky velikosti golfového míčku a trochu je zploštěte. Lehce je poprašte moukou a smažte na rozehřátém oleji 3 až 4 minuty z každé strany, často je obracejte, aby se propekly stejnoměrně.
  2. V kastrolu na středním stupni rozehřejte olivový olej, přidejte rajčata, sůl, pepř a skořici a zvolna vařte asi 20 minut, až vznikne hustá omáčka. Vložte do ní masové kuličky, krátce, asi 5 minut, prohřejte a podávejte.

Další báječné recepty ze středomořské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty