Kuličky
- mleté hovězí nebo telecí maso 500 g
- strouhanka 150 g
- vejce, prošlehané 1 ks
- lístky máty nakrájené nadrobno 1 hrst
- sušené oregano 1 lžička
- nastrouhaná bílá cibule 1 ks
- česnek, rozdrcený 2 stroužky
- olivový olej 50 ml + další na smažení
- bílé víno 30 ml
- mouka na obalení
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omáčka
- olivový olej 60 ml
- velká rajčata nakrájená nahrubo 6 ks
- celá skořice 1 svitek
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve velké míse promíchejte maso, strouhanku, vejce, mátu, oregano, česnek, olivový olej, víno a směs osolte a opepřete. Rukama vytvarujte kuličky velikosti golfového míčku a trochu je zploštěte. Lehce je poprašte moukou a smažte na rozehřátém oleji 3 až 4 minuty z každé strany, často je obracejte, aby se propekly stejnoměrně.
- V kastrolu na středním stupni rozehřejte olivový olej, přidejte rajčata, sůl, pepř a skořici a zvolna vařte asi 20 minut, až vznikne hustá omáčka. Vložte do ní masové kuličky, krátce, asi 5 minut, prohřejte a podávejte.
Keftedes - kuličky z mletého masa v rajčatové omáčce Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD