Suroviny
- máslo (změklé, nebo olej) 175 g
- ořechy (lískové a vlašské) 50 g
- třtinový cukr 150 g
- espresso (silné) 3 lžíce
- vejce 3 ks
- mleté mandle 50 g
- hladká mouka 120 g
- kardamom 1 lžička
- smetana ke šlehání 200 ml
- mascarpone 200 ml
- bílá čokoláda 30 g
Na tekutý karamel
- třtinový cukr 50 g
- máslo 1 lžíce
- smetana ke šlehání 50 ml
Postup přípravy
- Ořechy opražte v troubě vyhřáté zhruba na 160 stupňů na pečicím papíře. Opékejte zhruba 10 minut. Jakmile začnou vonět, vyndejte je a nechte vychladnout.
- Mezitím si v robotu ušlehejte změklé máslo, přidejte ⅔ cukru a kávu. Pak přidejte vajíčka, mandle a kardamon. Nakonec přimíchejte polovinu rozsekaných ořechů. Dejte si pozor na přešlehání těsta. Já jsem v druhém pokusu dělala těsto s olejem a dopadlo také dobře. Zdá se mi to jako lehčí varianta.
- Hotové těsto nalijte do formy a dejte péct zhruba na 50 minut na 180 stupňů. Kontrolujte klasicky špejlí.
- Mezitím co se dort peče, připravte si ořechy v karamelu. Na pánvi nechte rozpustit zbytek třtinového cukru, jakmile bude tekutý, hoďte do něj druhou polovinu ořechů, obalte a přesypte na pečicí papír. Nechte vychladnout.
- Poslední fáze je krém. Ušlehejte šlehačku, přidejte mascarpone.
- Na páře pomalu rozpusťte bílou čokoládu, přidejte kardamon, nechte ji chviličku vychladnout a vlite ji do krému. Okamžitě ho dejte vychladnout do lednice.
- Poslední fáze – tekutý karamel. Rozpusťte opět cukr, přidejte opatrně máslo a nakonec teplou smetanu. Odstavte a opět nechte vychladnout.
- Teď už jen dát všechny části dortu dohromady.
- Jakmile korpus i krém vychladnou, dort rozkrájejte a naplňte. Každou vrstvu korpusu nejdříve polijte karamelem, pak navrstvěte krém. Vrch dortu potřete krémem a posypte ořechy v karamelu.