Katalánský skořicový krém

Moje hodnocení
0x

Jemný smetanový krém je skvělý jako lehký dezert po slavnostním obědě. Výtečně se v něm snoubí hřejivá chuť skořice a svěžest citronu.

6 porcí
60 minut
španělská

Suroviny

  • smetana 600 ml
  • mléko 1/4 hrnku
  • skořice, rozpůlené 3 svitky
  • citronová kůra 3 plátky
  • žloutky 2 ks
  • vejce 1 ks
  • cukr krupice 1/3 hrnku
  • mletá skořice 1/4 lžičky
  • cukr moučka 1 lžíce
  • hnědý cukr 1,5 lžíce

Postup přípravy

  1. Do středně velkého kastrolu dejte smetanu, mléko, svitky skořice a plátky citronové kůry, zahřívejte a zároveň míchejte, dokud se směs nezačne vařit. Potom sundejte z ohně, nechte stát asi 5 minut, slijte do džbánku. Odstraňte roličky skořice a plátky citronové kůry.
  2. Ve středně velké misce vyšlehejte žloutky, vejce a krupicový cukr, až bude směs tuhá a postupně ji přidávejte do horké smetanové směsi.
  3. 6 zapékacích misek, o obsahu asi 1/2 hrnku, narovnejte na pekáč a rozdělte do nich krémovou směs.
  4. Do pekáče nalijte vařící vodu tak, aby dosahovala asi do poloviny výšky zapékacích misek. Odkryté pomalu pečte v troubě, při rozumné střední teplotě, asi 35 minut, nebo dokud krém nezačne tuhnout. Zapékací misky vyjměte z vody a vychlaďte. Přikryté je nechte vychladit v ledničce asi 3 hodiny, nebo přes noc.
  5. Do jemného sítka dejte mletou skořici, moučkový a hnědý cukr a rovnoměrně posypte všech šest porcí. Přikryjte a dejte do lednice vychladit asi 1 hodinu.
  6. Povrch krému postříkejte vodou a pečte pod rozpáleným grilem asi 2 minuty, nebo dokud povrch krému nezkaramelizuje. Potom v lednici vychlaďte asi 10 minut, nebo dokud povrch neztuhne.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty