Forma 24 cm
- sušenky (Lotus ) 200 g
- máslo 100 g
- hladká mouka 4 lžíce
Náplň
- máslo (rozpuštěné ) 50 g
- mléko 200 ml
- měkký tvaroh 250 g
- vejce 2 ks
- vanilkový pudink 1/2 sáčku
- Lotus krém 3 lžíce
Ozdoba
- cukr 3 lžíce
- voda 1 lžíce
- smetana ke šlehání 1 balení
- jablka 1–2 ks + lžíce cukru
- vlašské ořechy (opražených ) hrst
Postup přípravy
- Těsto: Sušenky Lotus rozmixujte v kuchyňském robotu spolu s máslem a moukou do tuhé hmoty.
- Koláčovou formu (nejlépe s vyndavacím dnem) naplňte sušenkovou hmotou. Tu rozprostřete po dně i po stranách a dejte korpus do lednice.
- Náplň: Rozehřejte máslo s Lotus pomazánkou v mikrovlnné troubě či na sporáku a poté přendejte do vhodné mísy.
- Přidejte mléko, tvaroh, vejce, vanilkový pudink a vše nalijte na vychladlý korpus.
- Nelekněte se řídkosti náplně. Díky pudinkovému prášku bude po upečení krásně tuhá.
- Pečte cca 35 minut na 170 °C. Tvaroh bude na povrchu lehce dohněda. Vychlaďte a můžete takto podávat. Pokud ale chcete, máme i postup na skvělou ozdobu.
- Ozdoba: Ušlehejte si smetanu dotuha. Cukr s vodou rozehřejte na nepřilnavé pánvi, zahřejte a nechte zkaramelizovat (opatrně, ať se nespálí).
- Přidejte 4 lžíce našlehané smetany a zamíchejte. Karamel může v tuto chvíli zatuhnout, ale na malém stupni se rozpustí a vznikne smetanový karamel.
- Ten nalijte horký na upečený koláč, rozprostřete silikonovou stěrkou či rozprostřete nakláněním koláče.
- Umyjte si pánev, přidejte na ni pokrájené jablko na kostičky spolu s cukrem, zahřejte a orestujte.
- Cukr zkaramelizuje a jablka se opečou. Celé to trvá cca 4 minuty.
- Vypněte plotýnku a nechte vychladit. Jablka pustí šťávu a budou obalená v lehce řídkém karamelu.
- Nakonec koláč ozdobte ušlehanou šlehačkou, přidejte zkaramelizovaná jablka a pár opražených vlašských ořechů.
Karamelový koláč s Lotus sušenkami a tvarohem 2 Zdroj: Smoothcooking.cz