Smoothcooking.cz

Karamelový koláč s Lotus sušenkami a tvarohem

Moje hodnocení
12x

Jablka, tvaroh, karamel a sušenky? To přece musí dopadnout jedině dobře! Karamelový koláč s legendárními sušenkami prostě musíte ochutnat.

12 porcí
60 minut

Forma 24 cm

Náplň

Ozdoba

Postup přípravy

  1. Těsto: Sušenky Lotus rozmixujte v kuchyňském robotu spolu s máslem a moukou do tuhé hmoty.
  2. Koláčovou formu (nejlépe s vyndavacím dnem) naplňte sušenkovou hmotou. Tu rozprostřete po dně i po stranách a dejte korpus do lednice.
  3. Náplň: Rozehřejte máslo s Lotus pomazánkou v mikrovlnné troubě či na sporáku a poté přendejte do vhodné mísy.
  4. Přidejte mléko, tvaroh, vejce, vanilkový pudink a vše nalijte na vychladlý korpus.
  5. Nelekněte se řídkosti náplně. Díky pudinkovému prášku bude po upečení krásně tuhá.
  6. Pečte cca 35 minut na 170 °C. Tvaroh bude na povrchu lehce dohněda. Vychlaďte a můžete takto podávat. Pokud ale chcete, máme i postup na skvělou ozdobu.
  7. Ozdoba: Ušlehejte si smetanu dotuha. Cukr s vodou rozehřejte na nepřilnavé pánvi, zahřejte a nechte zkaramelizovat (opatrně, ať se nespálí).
  8. Přidejte 4 lžíce našlehané smetany a zamíchejte. Karamel může v tuto chvíli zatuhnout, ale na malém stupni se rozpustí a vznikne smetanový karamel.
  9. Ten nalijte horký na upečený koláč, rozprostřete silikonovou stěrkou či rozprostřete nakláněním koláče.
  10. Umyjte si pánev, přidejte na ni pokrájené jablko na kostičky spolu s cukrem, zahřejte a orestujte.
  11. Cukr zkaramelizuje a jablka se opečou. Celé to trvá cca 4 minuty.
  12. Vypněte plotýnku a nechte vychladit. Jablka pustí šťávu a budou obalená v lehce řídkém karamelu.
  13. Nakonec koláč ozdobte ušlehanou šlehačkou, přidejte zkaramelizovaná jablka a pár opražených vlašských ořechů.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Smoothcooking.cz


Přečtěte si také

Recepty