Najděte si recept
Na co máte chuť?

Karamelový koláč s Lotus sušenkami a tvarohem
Jablka, tvaroh, karamel a sušenky? To přece musí dopadnout jedině dobře! Karamelový koláč s legendárními sušenkami prostě musíte ochutnat.
do 1 hodiny
12 porcí
Suroviny (12 porcí)
Forma 24 cm:
- Lotus sušenky 200 g
- máslo 100 g
- hladká mouka 4 lžíce
Náplň:
- máslo (rozpuštěné) 50 g
- mléko 200 ml
- měkký tvaroh 250 g
- vejce 2 ks
- vanilkový pudink 1/2 sáčku
- Lotus krém 3 lžíce
Ozdoba:
- cukr 3 lžíce
- voda 1 lžíce
- smetana ke šlehání 1 balení
- jablko 1–2 ks + lžíce cukru
- hrst opražených vlašských ořechů
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Těsto: Sušenky Lotus rozmixujte v kuchyňském robotu spolu s máslem a moukou do tuhé hmoty.
- Koláčovou formu (nejlépe s vyndavacím dnem) naplňte sušenkovou hmotou. Tu rozprostřete po dně i po stranách a dejte korpus do lednice.
- Náplň: Rozehřejte máslo s Lotus pomazánkou v mikrovlnné troubě či na sporáku a poté přendejte do vhodné mísy.
- Přidejte mléko, tvaroh, vejce, vanilkový pudink a vše nalijte na vychladlý korpus.
- Nelekněte se řídkosti náplně. Díky pudinkovému prášku bude po upečení krásně tuhá.
- Pečte cca 35 minut na 170 °C. Tvaroh bude na povrchu lehce dohněda. Vychlaďte a můžete takto podávat. Pokud ale chcete, máme i postup na skvělou ozdobu.
- Ozdoba: Ušlehejte si smetanu dotuha. Cukr s vodou rozehřejte na nepřilnavé pánvi, zahřejte a nechte zkaramelizovat (opatrně, ať se nespálí).
- Přidejte 4 lžíce našlehané smetany a zamíchejte. Karamel může v tuto chvíli zatuhnout, ale na malém stupni se rozpustí a vznikne smetanový karamel.
- Ten nalijte horký na upečený koláč, rozprostřete silikonovou stěrkou či rozprostřete nakláněním koláče.
- Umyjte si pánev, přidejte na ni pokrájené jablko na kostičky spolu s cukrem, zahřejte a orestujte.
- Cukr zkaramelizuje a jablka se opečou. Celé to trvá cca 4 minuty.
- Vypněte plotýnku a nechte vychladit. Jablka pustí šťávu a budou obalená v lehce řídkém karamelu.
- Nakonec koláč ozdobte ušlehanou šlehačkou, přidejte zkaramelizovaná jablka a pár opražených vlašských ořechů.
Smooth & cooking
Ze začátku jsem si založila internetový zápisník, kam jsem zapisovala recepty pro mé přátele. Ale po roce ho začali sledovat i další lidé, tak jsem se rozhodla koupit si doménu a začít opravdu blogovat. Přidala jsem tomu duši a hlavně zapojila i můj osobní život. Do všech receptů přidávám hlavně kus sebe a obrovskou dávku úsměvu a elánu.
Můj blog Smoothcooking.cz je souhrn jednoduchých a rychlých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Je proložen složitějšími recepty pro ty, kteří chtějí strávit u plotny i několik hodin. Najdete zde sladké, slané, ale i nápoje a smoothie.
Popisuji tipy, triky, inspiraci na to, jak být lepší kuchařkou či kuchařem, dále doporučené restaurace, ingredience a vybavení a food akce.