James Martin

Kachní konfit s dušenými fazolemi

Moje hodnocení
1x

Kachní konfit, který se dnes připravuje v celé Francii, původně býval specialitou Gaskoňska, kde se tímto způsobem vaří celá staletí. Tradičně se kachní stehna před pomalým vařením ve vlastním tuku nakládala do soli. Až sníte maso, kachní sádlo nechte v lednici – využijete ho na opékání brambor, při přípravě rillettes nebo při pečení svatomartinské husy. Fazole vyvažují tučnost masa, použít můžete jen jeden druh, ale ochudíte se o barevnost přílohy. 

4 porce
120 minut
francouzská

Maso

  • kachní stehna 4 ks
  • kachní sádlo pokojové teploty 500 g
  • bobkový list 2 ks
  • čerstvý tymián 1 malý svazek

Fazole

  • konzervované fazole borlotti 400 g
  • konzervované máslové fazole 400 g
  • velká cibule 1 ks
  • česnek 4 stroužky
  • malé žampiony 200 g
  • olivový olej 2 lžíce
  • konzervovaná krájená rajčata 400 g
  • rajčatový protlak 2 lžíce
  • hladkolistá petržel 1 svazek
  • mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 150 °C. Kachní stehna položte do velké žáruvzdorné nádoby s poklicí a pokryjte kachním sádlem. Přidejte bobkové listy a tymián, přiklopte a maso duste v troubě 3 hodiny, až změkne.
  2. Zhruba za 2,5 hodiny slijte fazole z konzervy a propláchněte je vodou. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Velkou pánev rozehřejte na středním stupni, vlijte olej, vsypte cibuli, česnek a žampiony a opékejte je 5 minut doměkka. Přidejte fazole a rajčata a vmíchejte rajčatový protlak. Povařte 5 minut od doby varu, osolte, opepřete a vmíchejte nadrobno nasekanou petrželku.
  3. Konfitované maso opatrně přesuňte na talíř vyložený papírovými utěrkami, které odsají přebytečný tuk. Rozehřejte větší pánev, vložte do ní stehna a opečte je dokřupava. Podávejte s dušenými fazolemi.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

James Martin

Slovart James Martin

Šéfkuchaře a milovníka cestování Jamese Martina možná znáte z jeho televizního pořadu, ve kterém objevuje krásné kouty a lokální dobroty, z kterých vaří originální jídla. Svou roadmovie po Velké Británii vtěsnal do knihy, takže se s ním vydejte na zajímavá místa, do špičkových restaurací, za místními farmáři a na barevné trhy, navštivte britské šéfkuchaře a jeho přátel… Zkrátka vše, co stojí v Anglii za ochutnání. James Martin v knize představuje 80 receptů často z důvěrně známých surovin. Možná že s Brity máme společné víc než jen hrdinné piloty z druhé světové války. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty