Knedlíky
Zelí
- červené zelí 1/2 hlávky
- bílé zelí 1/2 hlávky
- cibule 1 ks
- kachní sádlo (vyškvařené )
- cukr krupice 1 lžíce
- ocet 1 lžíce
- celý kmín
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Očištěnou kachnu potřete vně i uvnitř solí a důkladně ji pokmínujte. Vložte ji do pekáče hřbetem nahoru, podlijte naběračkou vody, pekáč přikryjte a kachnu pečte 15 minut. Pak ji obraťte, kůži na tučných místech hustě propíchejte vidličkou (pozor, nepíchat do masa), aby se mohlo vypékat sádlo. Kachnu pečte dál za častého podlévání, zhruba od poloviny pečení odkrytou, ještě jednou ji přitom obraťte. Občas odeberte vypečené sádlo, aby se nepřipalovalo. Podle velikosti bude kachna upečená dozlatova zhruba za hodinu až hodinu a půl.
- Na knedlíky nakrájejte žemle na kostičky a v míse je zalijte mlékem, rozšlehaným se solí, vejci a máslem. Promíchejte a nechte chvíli stát. Čistý látkový ubrousek nebo utěrku namočte, vyždímejte, rozložte, potřete máslem a provlhlou směs na něm vytvarujte buď jako váleček či válečky, nebo jako velkou kouli. Zabalte do ubrousku a převažte ho provázkem tak, aby zbyl prostor na nabývání. Knedlík vařte ve velkém hrnci s vroucí mírně osolenou vodou podle velikosti 30 (menší váleček) až 60 minut (velká koule).
- Obě zelí nakrájejte na co nejjemnější nudličky nebo je nakrouhejte příslušným nástavcem v robotu. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné plátky nebo kostičky. V širším silnostěnném kastrolu rozehřejte sádlo, dejte smažit cibuli a až zesklovatí, posypte cukrem a promíchejte. Přidejte připravené zelí, dobře osolte, okmínujte a na mírném stupni za občasného podlévání vodou duste přikryté doměkka, asi 20 až 30 minut. Hotové zelí zakápněte octem a dobře promíchejte.
Kachna s dvojbarevným zelím a bezmoučným knedlíkem Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD