redakce Prima FRESH

Kachna s dvojbarevným zelím a bezmoučným knedlíkem

Moje hodnocení
3x

Pořádný kus drůbeže na slavnostní stůl prostě patří. Kachna, případně husokachna se ráda poddá klasické přípravě na kmíně, kdy ze sebe vydá to nejlepší – a taky hodně sádla. Dilema ohledně barvy zelí jsme vyřešili použitím obojího, tučnost kachny vylehčí zajímavý knedlíkový nález ze staré české kuchařky bez další mouky – staré, ale jak moderní!

4 porce
60 minut
česká

Kachna

Knedlíky

Zelí

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Očištěnou kachnu potřete vně i uvnitř solí a důkladně ji pokmínujte. Vložte ji do pekáče hřbetem nahoru, podlijte naběračkou vody, pekáč přikryjte a kachnu pečte 15 minut. Pak ji obraťte, kůži na tučných místech hustě propíchejte vidličkou (pozor, nepíchat do masa), aby se mohlo vypékat sádlo. Kachnu pečte dál za častého podlévání, zhruba od poloviny pečení odkrytou, ještě jednou ji přitom obraťte. Občas odeberte vypečené sádlo, aby se nepřipalovalo. Podle velikosti bude kachna upečená dozlatova zhruba za hodinu až hodinu a půl.
  2. Na knedlíky nakrájejte žemle na kostičky a v míse je zalijte mlékem, rozšlehaným se solí, vejci a máslem. Promíchejte a nechte chvíli stát. Čistý látkový ubrousek nebo utěrku namočte, vyždímejte, rozložte, potřete máslem a provlhlou směs na něm vytvarujte buď jako váleček či válečky, nebo jako velkou kouli. Zabalte do ubrousku a převažte ho provázkem tak, aby zbyl prostor na nabývání. Knedlík vařte ve velkém hrnci s vroucí mírně osolenou vodou podle velikosti 30 (menší váleček) až 60 minut (velká koule).
  3. Obě zelí nakrájejte na co nejjemnější nudličky nebo je nakrouhejte příslušným nástavcem v robotu. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné plátky nebo kostičky. V širším silnostěnném kastrolu rozehřejte sádlo, dejte smažit cibuli a až zesklovatí, posypte cukrem a promíchejte. Přidejte připravené zelí, dobře osolte, okmínujte a na mírném stupni za občasného podlévání vodou duste přikryté doměkka, asi 20 až 30 minut. Hotové zelí zakápněte octem a dobře promíchejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty