Akademiekvality.cz

Jelení hřbet a ragú s růžičkovou kapustou a celerem

Moje hodnocení
11x

Podmanila si vaše chuťové pohárky zvěřina? Pak vězte, že tento druh masa je bohatý na bílkoviny, vitaminy řady B a také železo, a naopak chudý na tuky. Základem tohoto pokrmu je jelení hřbet. Jestliže jste s ním ještě nepracovali, hlavně se toho nebojte. Podle níže uvedeného postupu to hravě zvládnete. Aby se maso odlehčilo, vybrali jsme k němu coby přílohu příjemně voňavou kombinaci růžičkové kapusty, celeru a žampionů. Z bylinek nechybí muškátový oříšek a čerstvý rozmarýn.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Očištěný jelení hřbet osolte a opepřete. Na rozpálené pánvi opečte ze všech stran a vložte na studeném pekáčku do vyhřáté trouby na 100 °C. Aby maso bylo upečené na medium, nechte ho v troubě 15–20 minut (záleží na velikosti hřbetu).
  2. Spařenou a rozpůlenou kapustičku začněte opékat na másle. Poté přidejte spařený celer, nakrájený na tenčí hranolky. Nakonec přidejte nakrájené žampiony a vše restujte. Jakmile je zelenina orestovaná, zastrouhejte muškátovým oříškem, osolte a opepřete. Zeleninu odstavte a nechte rozpustit 30 g másla.
  3. Až bude jelení hřbet hezky propečený, rozpusťte na pánvi máslo s rozmarýnem a rozmačkaným česnekem. Maso vložte do pánve a chvíli maso přelévejte, aby se máslová chuť vpila do masa. Výpek můžete použít jako omáčku.

PRIMA TIP: Sledujte, odkud daná potravina pochází. Nejchutnější zelenina i maso má původ v našich luzích a hájích. Díky tomu, že jsou tyto suroviny lokální, ušetří se tisíce km, které musí urazit produkty z dovozu.

Další triky a informace o kvalitních potravinách najdete na webu www.akademiekvality.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty