Suroviny
- jelení hřbet 800 g
- růžičková kapusta 350 g
- celer 300 g
- žampiony 250 g
- česnek 3 stroužky
- rozmarýn (čerstvý ) 1 snítka
- máslo 80 g
- muškátový oříšek
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Očištěný jelení hřbet osolte a opepřete. Na rozpálené pánvi opečte ze všech stran a vložte na studeném pekáčku do vyhřáté trouby na 100 °C. Aby maso bylo upečené na medium, nechte ho v troubě 15–20 minut (záleží na velikosti hřbetu).
- Spařenou a rozpůlenou kapustičku začněte opékat na másle. Poté přidejte spařený celer, nakrájený na tenčí hranolky. Nakonec přidejte nakrájené žampiony a vše restujte. Jakmile je zelenina orestovaná, zastrouhejte muškátovým oříškem, osolte a opepřete. Zeleninu odstavte a nechte rozpustit 30 g másla.
- Až bude jelení hřbet hezky propečený, rozpusťte na pánvi máslo s rozmarýnem a rozmačkaným česnekem. Maso vložte do pánve a chvíli maso přelévejte, aby se máslová chuť vpila do masa. Výpek můžete použít jako omáčku.
PRIMA TIP: Sledujte, odkud daná potravina pochází. Nejchutnější zelenina i maso má původ v našich luzích a hájích. Díky tomu, že jsou tyto suroviny lokální, ušetří se tisíce km, které musí urazit produkty z dovozu.
Další triky a informace o kvalitních potravinách najdete na webu www.akademiekvality.cz.
Jelení hřbet a ragú s růžičkovou kapustou a celerem 2 Zdroj: archiv Akademie kvality
Jelení hřbet a ragú s růžičkovou kapustou a celerem 3 Zdroj: archiv Akademie kvality