Najděte si recept
Na co máte chuť?

Jehněčí kapustové rolky
Suroviny (4–5 porce)
Na 10 rolek:
- mleté jehněčí maso 600 g
- sádlo nebo ghí
- červená cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- římský kmín 1 a 1/2 lžičky
- cejlonská skořice 1/2 lžičky
- sušené oregáno 1/2 lžičky
- feta sýr 80 g
- vejce 1 ks
- nerafinovaná mořská sůl
- pepř
Omáčka:
- rajčatové pyré 400 g
- bobkové listy 2 ks
- česnek 3 stroužky
- nerafinovaná mořská sůl
- pepř
- masový vývar 1/2 hrnku
Postup
- Ve větší pánvi rozehřejte tuk a přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek, promíchejte a nechte 3 minuty restovat.
- Do středně velké mísy vložte mleté maso, přidejte orestovanou cibuli s česnekem a promíchejte. Poté přidejte římský kmín, skořici, oregano, sůl a pepř a promíchejte.
- Na závěr přidejte vejce a nasekaný feta sýr a rukou propracujte, aby se směs rovnoměrně promíchala. Hotovou masovou směs vložte zatím do lednice.
- Kapustu očistěte a odřízněte vnější listy a košťál. Následně oddělte 10 větších listů a opláchněte pod tekoucí vodou.
- Do velkého hrnce vlijte filtrovanou vodu a přiveďte k varu. Do vroucí vody poté vložte část listů a nechte 3 minuty změknout. Poté listy vyndejte, opláchněte ledovou vodou a nechte odkapat. Stejný proces opakujte se zbývajícími listy.
- U každého listu kapusty poté odřízněte spodní část s dřevnatým stonkem. Z masové směsi vytvořte 10 stejně velkých šišek. Do prostředka spodní části listu kapusty poté položte šišku z masové směsi, okraje listu přehněte přes maso a váleček z masa do listu zaviňte.
- Stejný postup opakujte se zbytkem rolek. Do větší nádoby na pečení poté rolky vyskládejte.
- Do menší pánve přidejte rajčatové pyré, nasekaný česnek, bobkové listy, sůl a pepř. Vše promíchejte a nechte cca 5 minut prohřát.
- Hotové pyré poté rozprostřete rovnoměrně na kapustové rolky. Vše poté zalijte půl hrnkem masového vývaru.
- Troubu předehřejte na 185 °C, rolky vložte překryté do trouby a pečte cca 55–60 minut. Hotové rolky podávejte se zeleninovým pyré, posypané nasekanou fetou a koriandrem.
Cukrfree
Janina Černá, známá foodblogerka a autorka dvou výtečných kuchařek, neměla cestu, jejímž cílem je zdravé stravování, způsob života a udržení si správné váhy a hezké postavy, lehkou.
Ta její vedla přes pubertální přesvědčení o vlastní nadváze až k poruše příjmu potravy, s níž bojovala několik let stejně jako s nejrůznějšími „zaručenými“ dietami, až k poznání, že pro ni je tím pravým směrem zbavení se závislosti na cukru.
Její vlastní blog CukrFree.cz, v jehož názvu se uchýlila k prvotnímu nápadu, vznikl jako vyjádření potřeby předat nabyté informace a zkušenosti i ostatním (a pozor, najdete tu opravdu dostatečné množství sladkostí, jako jsou brownies, cheesecake nebo různé dorty včetně obměn bez mléčných výrobků či v raw verzích). O tom, že s elánem a přesvědčením tvořený web zaplnil díru na trhu bezezbytku, svědčí nejen obrovské množství fanoušků ale i to, že kuchařky z něj vyšlé jsou velmi úspěšné.