Suroviny
- hrášek 400 g
- zeleninový vývar 1/2 l
- máslo 2 lžíce
- smetana 150 ml
- citronová šťáva
- slanina 100 g
- olivový olej
- česnek (na plátky) 2 stroužky
- cibule (na kostičky) 1 ks
- máta
Postup přípravy
- Do rendlíku dejte lžíci másla a trochu olivového oleje, orestujte cibuli, po chvilce přihoďte česnek.
- Zalijte zeleninovým vývarem a přidejte hrášek. Vše provařte asi 5 minut, aby hrášek neztratil svou barvu. Tyčovým mixérem rozmixujte, přilijte smetanu, přidejte zbylé máslo, přihoďte lístky máty, které také rozmixujte.
- Polévku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Pokud se polévka zdá hustá, ještě zřeďte trochou vývaru. Pokud chcete mít polévku extra jemnou, je třeba ji ještě přecedit přes hrubší síto, abyste se zbavili slupek, které se úplně nerozmixují.
- Servírujte s plátky opečené slaniny, lístky máty a s trochou olivového oleje navrch.