Suroviny
- telecí (telecí brzlík) 1 kg
- cibule 1 ks
- petržel 1 ks
- bobkový list
- nové koření
- máslo 1 lžíce
- šalotka 1 ks
- smrž 200 g
- česnek 1 stroužek
- bílé víno (suché ) 100 ml
- hovězí vývar 200 ml
- smetana 100 ml
- zakysaná smetana 1 lžíce
- pepř celý
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brzlík vložte do studené vody, přidejte cibuli a petržel nakrájenou nahrubo, bobkový list, nové koření, celý pepř a pomalu přiveďte k varu. Vařte přibližně 10 minut. Konzistence brzlíku musí být pevnější (budete ho ještě později dopékat). Po vyjmutí vložte brzlík do ledové vody, abyste přerušili tepelnou úpravu. Následně ho očistěte od blanek a nakrájejte na větší kousky.
- Na másle pomalu duste nadrobno nakrájenou šalotku doměkka, přidejte smrže podélně rozkrojené, rozetřený česnek a pomalu restujte dalších 5 minut. Zalijte bílým vínem, nechte odvařit, přidejte vývar a opět zredukujte. Nakonec přidejte oba druhy smetany a krátce povařte. Dochuťte solí a pepřem.
- Do hotové omáčky vložte brzlík, který předtím opečte na másle do zlatavé barvy.
- Servírujte s různými druhy zeleniny, například se špenátem, chřestem, dušenou karotkou nebo kedlubnou a s bramborovým pyré.
Jak to bylo, šéfe? Telecí brzlík se smrži a jarní zeleninou podle Jana Kracíka 2 Zdroj: FTV Prima / Hermina Press
Jak to bylo, šéfe? Telecí brzlík se smrži a jarní zeleninou podle Jana Kracíka 3 Zdroj: FTV Prima / Hermina Press
Jak to bylo, šéfe? Telecí brzlík se smrži a jarní zeleninou podle Jana Kracíka 4 Zdroj: FTV Prima / Hermina Press
Všechny recepty z pořadu Jak to bylo, šéfe? nejdete v této kolekci: