Suroviny
- vejce 8 ks
- červené víno (burgundské ) 700 ml
- hovězí vývar (silný ) 200 ml
- uzený vepřový bůček 300 g
- šalotka 50 g
- žampiony 100 g
- hladká mouka 1 lžíce + 30 g na moučné máslo
- máslo 80 g
- česnek 2 stroužky
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- bobkový list 3 ks
- máslo (na opečení chleba) 50 g
- bílý chléb
- hladkolistá petržel
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Šalotky nakrájejte najemno a lehce poduste na másle do změknutí, přidejte žampiony nakrájené na asi 1cm kostičky, drcený česnek, osolte, opepřete, vložte bobkové listy a nechte pomalu odpařit vodu ze žampionů přibližně na polovinu. Přilijte 500 ml červeného vína, nechte svařit na polovinu objemu a přidejte hovězí nebo telecí vývar. Provařte a omáčku zahustěte moučným máslem, konzistence omáčky by měla být spíše řidší. Ochuťte solí, pepřem a hladkolistou petrželí nakrájenou najemno.
- Anglickou slaninu nakrájejte na nudličky nebo plátky a na plechu pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 5 minut.
- 200 ml červeného vína a 500 ml vody přiveďte k varu, osolte, přidejte ocet a pohybem lžící vytvořte vír. Vejce vkládejte pomocí misky a lehce vařte cca 3 minuty, poté děrovanou lžící vyjměte. Nálev by měl vřít jen velmi mírně.
- Na pánvi rozehřejte máslo, plátky bílého chleba lehce opečte z obou stran do světle hnědé barvy, potřete česnekem a vložte do nahřátých hlubokých talířů. Vejce děrovanou naběračkou posaďte na opečený chléb, přelijte omáčkou z červeného vína, doplňte opečenou slaninou a jemně posekanou petrželí. Lehce osolte a opepřete.
Jak to bylo šéfe? Oeufs en meurette – vejce pošírovaná v červeném víně podle Jana Kracíka 2 Zdroj: FTV Prima / Hermina Press
Jak to bylo šéfe? Oeufs en meurette – vejce pošírovaná v červeném víně podle Jana Kracíka 3 Zdroj: FTV Prima / Hermina Press
Všechny recepty z pořadu Jak to bylo, šéfe? nejdete v této kolekci: