Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Jablečný pudink se špaldovými piškoty

10 mističek porcí
do 30 minut
Jablečný pudink se špaldovými piškoty
Jablečný pudink se špaldovými piškoty Autor: BioAbecedář Hanky Zemanové
Oblíbený moučník z piškotů a pudinku lze připravit v mnohem zdravější formě. Využijte čerstvá jablka, místo cukru med nebo sirup z agáve a vyberte si špaldové piškoty. Pochutnáte si bez výčitek :)
Reklama
Reklama

Postup

  1. Oloupaná jablka nakrájejte na čtvrtky a vařte v 0,5 litru moštu cca 10–15 minut do úplného změknutí jablek. Když jsou jablka měkká, rozmačkejte je šťouchadlem na brambory. Pokud nejste líní a nakrájíte jablka na menší kousky, nemusíte je pak rozmačkávat, sama se mícháním rozvaří.
  2. Mezitím si rozmíchejte pudinkové prášky ve zbývajícím 1/4 litru moštu, vlijte do vařících se rozmačkaných jablek a pořádně metlou míchejte. Nepřestávejte míchat ani po zhoustnutí a chvilku povařte.
  3. Vmíchejte vanilku, citronovou šťávu a ochutnejte. Pokud jste použili málo sladká jablka, možná budete muset dosladit agáve sirupem nebo medem. Ale u sladkých jablek to vůbec není potřeba, protože i mošt je dostatečně sladký.
  4. Pokud chcete použít banány, které dají pudinku báječnou příchuť (já je většinou používám, když dělám pudinkový dort), rozmačkejte je s trošičkou citronové šťávy a nakonec je vmíchejte do uvařeného pudinku.
  5. Nalijte do mističek, ve kterých máte naházených několik piškotů, nebo použijte dortovou formu, na dno vysypte piškoty a zalijte je pudinkem. Nechte vychladit. Servírujte buď samotné, dort ale můžete ozdobit šlehačkou.
Reklama

Prima tip Hanky Zemanové: Pokud chcete připravit zdravější pudink, použijte místo pudinkového prášku kuzu nebo agar. Obojí je velmi vhodné pro děti.

PUDINK S KUZU – Kuzu je poměrně drahé, proto ho používám, pouze když dělám pudink jen v menším množství. Na 3 misky pudinku dám vařit 250 g očištěných jablek, 150 ml moštu. V dalších 50 ml moštu rozmíchám 2 lžíce (cca 15 g) kuzu a při stálém míchání povařím několik minut. Konzistence je o trošičku řidší než pudink. Pro opravdu stejnou hustotu jako pudink použijte jen 150 ml moštu.

JABLEČNÉ MISTIČKY S AGAREM – Vařte 250 g očištěných jablek a 0,5 litru moštu 5 minut, přidejte 3 lžíce agaru a špetku skořice a povařte ještě 3–5 minut, aby jablka byla měkká. Nalijte do 4 mističek a nechte zatuhnout. Pokud byste chtěli, aby se mističky daly vyklopit, dejte agaru 4 lžíce. Ztuhlé želé se dá i rozmixovat a získáte báječné pyré.

BioAbecedář

BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky

Poslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.

Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.

 

Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama