Italská focaccia zdobená jako zahrádka

Moje hodnocení
25x

Focaccia je tradiční italský chléb z kynutého těsta s olivovým olejem. Klasicky se zdobí olivami, rozmarýnem nebo cherry rajčátky, ale fantazii se mezi nekladou. Zkuste tuto chlebovou placku pojmout jako prázdné malířské plátno a z různých dobrot na ní vytvořte malé umělecké dílo. Hotový chléb se bude krásně vyjímat na stole, pokud pořádáte zahradní párty nebo grilovačku s přáteli. A zaručujeme, že zdobení bude bavit i děti :)))

12 porcí
120 minut
italská

Těsto

Dokončení

  • olivový olej 2 lžíce
  • sůl (mořská nebo vločková )
  • zelenina (jarní cibulka, černé olivy, červená cibule, cherry rajčátka, mražený hrášek, paprika...)

Postup přípravy

  1. Do mísy robota nadrobte droždí, přisypte cukr a lžičkou třete a míchejte, až se vytvoří tekutá kašička.
  2. Přidejtte hladkou mouku, sůl, 2 lžíce olivového oleje a vlažnou vodu. Lehce promíchejte vařečkou a pak už přesuňte mísu do robota a hákem hněťte těsto asi 10 minut na nižší otáčky, až bude těsto hezky kompaktní.
  3. Zaprašte ho v míse moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1,5 hodiny.
  4. Plech vyložte pečicím papírem a ten potřete olivovým olejem. Vyklepněte na plech těsto z mísy, zakápněte olivovým olejem a prsty těsto roztáhněte do obdélníku.
  5. Navrch naaranžujte zeleninu – jarní cibulky podélně rozpůlte, rajčátka také, olivy nakrájejte na kolečka, cibuli na klínky. Můžete použít i tenké plátky květáku, kapary, rozmarýn, kolečka chilli papričky, cuketu... Zeleninu lehce zamáčkněte do těsta. Plech přikryjte utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout.
  6. Focacciu pečte v troubě vyhřáté na 230 stupňů 15–20 minut, až budou okraje dozlatova a střed propečený.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty