Těsto
- droždí (čerstvé ) 1/2 kostky
- cukr krupice 2 lžičky
- hladká mouka 500 g
- olivový olej 2 lžíce
- voda (vlažná ) 400 ml
- sůl 1,5 lžičky
Dokončení
- olivový olej 2 lžíce
- sůl (mořská nebo vločková )
- zelenina (jarní cibulka, černé olivy, červená cibule, cherry rajčátka, mražený hrášek, paprika...)
Postup přípravy
- Do mísy robota nadrobte droždí, přisypte cukr a lžičkou třete a míchejte, až se vytvoří tekutá kašička.
- Přidejtte hladkou mouku, sůl, 2 lžíce olivového oleje a vlažnou vodu. Lehce promíchejte vařečkou a pak už přesuňte mísu do robota a hákem hněťte těsto asi 10 minut na nižší otáčky, až bude těsto hezky kompaktní.
- Zaprašte ho v míse moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1,5 hodiny.
- Plech vyložte pečicím papírem a ten potřete olivovým olejem. Vyklepněte na plech těsto z mísy, zakápněte olivovým olejem a prsty těsto roztáhněte do obdélníku.
- Navrch naaranžujte zeleninu – jarní cibulky podélně rozpůlte, rajčátka také, olivy nakrájejte na kolečka, cibuli na klínky. Můžete použít i tenké plátky květáku, kapary, rozmarýn, kolečka chilli papričky, cuketu... Zeleninu lehce zamáčkněte do těsta. Plech přikryjte utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout.
- Focacciu pečte v troubě vyhřáté na 230 stupňů 15–20 minut, až budou okraje dozlatova a střed propečený.
Italská focaccia zdobená jako zahrádka 2 Zdroj: Klára Michalová
Italská focaccia zdobená jako zahrádka 3 Zdroj: Klára Michalová