Italská focaccia zdobená jako zahrádka
Zdroj: Klára Michalová
Italská focaccia zdobená jako zahrádka
Zdroj:
Klára Michalová
Focaccia je tradiční italský chléb z kynutého těsta s olivovým olejem. Klasicky se zdobí olivami, rozmarýnem nebo cherry rajčátky, ale fantazii se mezi nekladou. Zkuste tuto chlebovou placku pojmout jako prázdné malířské plátno a z různých dobrot na ní vytvořte malé umělecké dílo. Hotový chléb se bude krásně vyjímat na stole, pokud pořádáte zahradní párty nebo grilovačku s přáteli. A zaručujeme, že zdobení bude bavit i děti :)))
12 porcí
120 minut
italská
Dokončení
-
olivový olej
2 lžíce
-
sůl
(mořská nebo vločková )
-
zelenina
(jarní cibulka, černé olivy, červená cibule, cherry rajčátka, mražený hrášek, paprika...)
Postup přípravy
-
Do mísy robota nadrobte droždí, přisypte cukr a lžičkou třete a míchejte, až se vytvoří tekutá kašička.
-
Přidejtte hladkou mouku, sůl, 2 lžíce olivového oleje a vlažnou vodu. Lehce promíchejte vařečkou a pak už přesuňte mísu do robota a hákem hněťte těsto asi 10 minut na nižší otáčky, až bude těsto hezky kompaktní.
-
Zaprašte ho v míse moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1,5 hodiny.
-
Plech vyložte pečicím papírem a ten potřete olivovým olejem. Vyklepněte na plech těsto z mísy, zakápněte olivovým olejem a prsty těsto roztáhněte do obdélníku.
-
Navrch naaranžujte zeleninu – jarní cibulky podélně rozpůlte, rajčátka také, olivy nakrájejte na kolečka, cibuli na klínky. Můžete použít i tenké plátky květáku, kapary, rozmarýn, kolečka chilli papričky, cuketu... Zeleninu lehce zamáčkněte do těsta. Plech přikryjte utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout.
-
Focacciu pečte v troubě vyhřáté na 230 stupňů 15–20 minut, až budou okraje dozlatova a střed propečený.
Italská focaccia zdobená jako zahrádka 2
Zdroj: Klára Michalová
Italská focaccia zdobená jako zahrádka 2
Zdroj:
Klára Michalová
Italská focaccia zdobená jako zahrádka 3
Zdroj: Klára Michalová
Italská focaccia zdobená jako zahrádka 3
Zdroj:
Klára Michalová