Suroviny
- lilek 2 ks
- červená cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- cherry rajčata 10 ks
- olivy (zelené a černé ) 10 ks
- kapary 2 lžíce
- olivový olej
- bílý vinný ocet
- petrželka (čerstvá )
- bazalka (čerstvá )
- sůl
- pepř
Párování s vínem
Vytáhněte eso z rukávu a připravte moderní večeři, která vám dokonale připomene romantické chvíle z vaší letní dovolené. Ať už plánujete oslavu výročí, nebo třeba chcete svou drahou polovičku překvapit jen tak. Vybrané jídlo doplňte o kvalitní vína a perfektní večer může začít! „Slavnostní večeři odstartujte přípitkem, který bude zároveň ladit s prvním podávaným chodem. Lahodné bublinky jsou pro zahájení skvělou volbou. Prosecco Mionetto Prestige DOC brut, které vyniká svou svěžestí, jemným dlouhotrvajícím perlením a chutí s tóny jablka a citrusu, se perfektně hodí k předkrmům i studeným kanapkám,“ doporučuje Petr Mašek, ambasador značky Mionetto.
Postup přípravy
- Lilek nakrájejte na menší kostky (cca 1–2 cm), osolte a nechte vykapat přebytečnou vodu.
- Na pánvi a troše oleje pak lilek zprudka osmahněte. Jakmile se kostky lehce opečou a změknou, přidejte nakrájenou cibuli a po chvíli také česnek.
- Vše pár minut restujte. Zeleninu zakápněte zhruba 2 lžícemi vinného octa a nechte odpařit.
- Přisypte kapary, rajčata, olivy a vše společně poduste doměkka tak, aby zelenina neztratila svou barvu a nerozpadala se.
- Na závěr směs dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Podávejte s křupavou, na másle opečenou bagetkou.
- Směs můžete doplnit o malé fazolky, kukuřici, cizrnu či piniové oříšky.
Italská caponata z prosluněné Sicílie 1 Zdroj: TZ