Suroviny
- hruška (pevnější ) 4 ks
- med 2 lžíce
- hřebíček 2 ks
- celá skořice 1 svitek
- pepř celý 3 kuličky
- badyán 2 ks
- červené víno (suché ) 200 ml
K podávání
- bílý jogurt (řecký nebo hustý) 150 g
- zmrzlina (vanilková, kokosová nebo skořicová ) 200 g
- pistácie (vyloupané ) 1 hrst
- sýr s modrou plísní (gorgonzola, rokfór, niva) 80 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Hrušky rozpulte a vykrojte jádřinec. Vyskládejte je do pekáče řeznou stranou nahoru a potřete medem. Přidejte koření, hrušky zalijte vínem a pečte v předehřáté troubě doměkka zhruba 30 minut.
- Upečené hrušky vyjměte a podávejte buď nasladko s jogurtem a zmrzlinou přelité omáčkou a posypané nasekanými pistáciemi, nebo naslano, například se sýrem s modrou plísní.
- Do prohlubně po jádřinci vložte 1 lžíci rozdrobeného sýra a zapečte pod grilem dozlatova, až se sýr rozpustí, nebo v troubě předehřáté na 200 °C asi 5 minut. Posypte nasekanými pistáciemi.
Vhodné víno: Ideální volbou budou sladké výběry modrých odrůd, případně vína dolihovaná – typ likérové nebo portské (Šaler, Lokus a podobně).
Hrušky pečené v černém víně s voňavým kořením 2 Zdroj: Marek Bartoš