Kristina Šemberová

Hrušky pečené v červeném víně s voňavým kořením

Moje hodnocení
4x

Pečené hrušky jsou krásně navinulé díky vínu a také krásně voní po orientálnímu koření. Tento recept působí velmi efektně, jeho příprava je ale extra jednoduchá.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • hruška (pevnější hrušky) 4 ks
  • med 2 lžíce
  • hřebíček 2 ks
  • celá skořice 1 svitek
  • pepř (celý pepř) 3 kuličky
  • badyán 2 ks
  • suché červené víno 200 ml

K podávání

  • řecký nebo hustý bílý jogurt 150 g
  • vanilková, kokosová nebo skořicová zmrzlina 200 g
  • vyloupané pistácie 1 hrst
  • sýr s modrou plísní (gorgonzola, rokfór, niva) 80 g

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Hrušky rozpulte a vykrojte jádřinec. Vyskládejte je do pekáče řeznou stranou nahoru a potřete medem. Přidejte koření, hrušky zalijte vínem a pečte v předehřáté troubě doměkka zhruba 30 minut.
  2. Upečené hrušky vyjměte a podávejte buď nasladko s jogurtem a zmrzlinou přelité omáčkou a posypané nasekanými pistáciemi, nebo naslano, například se sýrem s modrou plísní.
  3. Do prohlubně po jádřinci vložte 1 lžíci rozdrobeného sýra a zapečte pod grilem dozlatova, až se sýr rozpustí, nebo v troubě předehřáté na 200 °C asi 5 minut. Posypte nasekanými pistáciemi.

Vhodné víno: Ideální volbou budou sladké výběry modrých odrůd, případně vína dolihovaná – typ likérové nebo portské (Šaler, Lokus a podobně).

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kristina Šemberová

Vinná kuchařka Kristina Šemberová

Víte, že moravští a čeští vinaři pravidelně sbírají medaile na mezinárodních soutěžích vín a jejich vína se podávají i v michelinských restauracích? Zkušená editorka a autorka kuchařek (Sladká první republika a Neštěkej a jez!) Kristina Šemberová ve své třetí knize poutavě představuje tuzemské vinařské oblasti, výrobu vína, jeho uchovávání, servírování i jak a proč vůbec s ním vařit. Prakticky si to můžete vyzkoušet v 76 receptech na dobroty s vínem a k vínu, od předkrmů přes polévku, hlavní chody a saláty až po grilování a dezerty. Ať už potřebujete rychle připravit teplou večeři, nebo chcete překvapit svou lásku, servírovat rodinný oběd nebo pozvat přátele na party, ve vinné kuchařce Víno ve sklence a na talíři najdete vhodné pokrmy i s ideálním vinným doprovodem, který doporučuje trojnásobný nejlepší someliér ČR Tomáš Brůha.

www.vinnakucharka.cz


Přečtěte si také

Recepty