Najděte si recept
Na co máte chuť?

Hrušky pečené v červeném víně s voňavým kořením
Suroviny (4 porce)
- pevnější hrušky 4 ks
- med 2 lžíce
- hřebíček 2 ks
- celá skořice 1 svitek
- celý pepř 3 kuličky
- badyán 2 ks
- suché červené víno 200 ml
K podávání:
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Hrušky rozpulte a vykrojte jádřinec. Vyskládejte je do pekáče řeznou stranou nahoru a potřete medem. Přidejte koření, hrušky zalijte vínem a pečte v předehřáté troubě doměkka zhruba 30 minut.
- Upečené hrušky vyjměte a podávejte buď nasladko s jogurtem a zmrzlinou přelité omáčkou a posypané nasekanými pistáciemi, nebo naslano, například se sýrem s modrou plísní.
- Do prohlubně po jádřinci vložte 1 lžíci rozdrobeného sýra a zapečte pod grilem dozlatova, až se sýr rozpustí, nebo v troubě předehřáté na 200 °C asi 5 minut. Posypte nasekanými pistáciemi.
Vhodné víno: Ideální volbou budou sladké výběry modrých odrůd, případně vína dolihovaná – typ likérové nebo portské (Šaler, Lokus a podobně).
Víno ve sklence a na talíři
Víte, že moravští a čeští vinaři pravidelně sbírají medaile na mezinárodních soutěžích vín a jejich vína se podávají i v michelinských restauracích? Zkušená editorka a autorka kuchařek (Sladká první republika a Neštěkej a jez!) Kristina Šemberová ve své třetí knize poutavě představuje tuzemské vinařské oblasti, výrobu vína, jeho uchovávání, servírování i jak a proč vůbec s ním vařit. Prakticky si to můžete vyzkoušet v 76 receptech na dobroty s vínem a k vínu, od předkrmů přes polévku, hlavní chody a saláty až po grilování a dezerty. Ať už potřebujete rychle připravit teplou večeři, nebo chcete překvapit svou lásku, servírovat rodinný oběd nebo pozvat přátele na party, ve vinné kuchařce Víno ve sklence a na talíři najdete vhodné pokrmy i s ideálním vinným doprovodem, který doporučuje trojnásobný nejlepší someliér ČR Tomáš Brůha.