Hroznová focaccia z Abruzza
Zdroj: Saveur - šťastná italská kuchyně
Hroznová focaccia z Abruzza
Zdroj:
Saveur - šťastná italská kuchyně
Když se toto nadýchané, olejem potřené těsto peče, červené a zelené hrozny vína, které jsou rozmístěné po povrchu koláče, popukají a vypustí do něj své sladké šťávy. Právě toto je oblíbený recept Emidia Pepeho, proslulého vinaře z Abruzza.
10 porcí
120 minut
italská
Postup přípravy
-
Vymažte olejem pečicí plech o rozměrech cca 23 x 33 cm a dejte ho stranou. V malém hrnci na středním plameni rozehřejte mléko a 1 šálek vody, dokud kuchyňský teploměr neukáže 45 °C. V kuchyňském robotu promíchejte mouku, sůl (obyčejnou) a droždí. Během neustálého míchání pomalu přilévejte mléčnou směs a olej a míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto. To pak přendejte do lehce vymazané mísy a přikryjte potravinářskou fólií. Nechte cca 1 hodinu odpočívat na teplém místě, kde by těsto mělo vykynout na dvojnásobek své původní velikosti.
-
Těsto přendejte na připravený plech a prsty je roztahujte, dokud celé jeho dno nezakryje. Pak do něj konečky prstů po celém povrchu vymačkejte důlky. Nyní do těsta ve vzdálenosti cca 3 cm od sebe vmačkávejte jednotlivé kuličky vína, načež těsto potřete olejem a posypte mořskou solí. Poté nechte nezakryté cca 45 minut odpočívat, dokud se těsto nenafoukne.
-
Troubu rozehřejte na 200 °C. Focacciu pečte cca 25 minut dozlatohněda. Před tím, než ji budete krájet na jednotlivé kousky, ji nechte mírně vychladnout a poté podávejte.
Hroznová focaccia z Abruzza
Zdroj: Saveur - šťastná italská kuchyně
Hroznová focaccia z Abruzza
Zdroj:
Saveur - šťastná italská kuchyně