Hroznová focaccia z Abruzza

Moje hodnocení
5x

Když se toto nadýchané, olejem potřené těsto peče, červené a zelené hrozny vína, které jsou rozmístěné po povrchu koláče, popukají a vypustí do něj své sladké šťávy. Právě toto je oblíbený recept Emidia Pepeho, proslulého vinaře z Abruzza.

10 porcí
120 minut
italská

Suroviny

  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 1/3 šálku + na vymazání a potírání
  • mléko 1 šálek
  • hladká mouka 5 šálků
  • vejce (sůl) 2 lžičky
  • sušené droždí 1 sáček (7 g)
  • zelené a/nebo červené vinné hrozny bez jadérek 170 g
  • mořská hrubá sůl podle chuti

Postup přípravy

  1. Vymažte olejem pečicí plech o rozměrech cca 23 x 33 cm a dejte ho stranou. V malém hrnci na středním plameni rozehřejte mléko a 1 šálek vody, dokud kuchyňský teploměr neukáže 45 °C. V kuchyňském robotu promíchejte mouku, sůl (obyčejnou) a droždí. Během neustálého míchání pomalu přilévejte mléčnou směs a olej a míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto. To pak přendejte do lehce vymazané mísy a přikryjte potravinářskou fólií. Nechte cca 1 hodinu odpočívat na teplém místě, kde by těsto mělo vykynout na dvojnásobek své původní velikosti.
  2. Těsto přendejte na připravený plech a prsty je roztahujte, dokud celé jeho dno nezakryje. Pak do něj konečky prstů po celém povrchu vymačkejte důlky. Nyní do těsta ve vzdálenosti cca 3 cm od sebe vmačkávejte jednotlivé kuličky vína, načež těsto potřete olejem a posypte mořskou solí. Poté nechte nezakryté cca 45 minut odpočívat, dokud se těsto nenafoukne.
  3. Troubu rozehřejte na 200 °C. Focacciu pečte cca 25 minut dozlatohněda. Před tím, než ji budete krájet na jednotlivé kousky, ji nechte mírně vychladnout a poté podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Saveur

Saveur

Z redakce oblíbeného amerického kulinářského časopisu přichází i nová kultovní italská kuchařka, která nabízí 100 receptů z archivů časopisu. Fantastické recepty jsou doplněné krásnými barevnými fotografiemi a zajímavostmi o celosvětově oblíbené italské kuchyni.

Naleznete zde klasické i zcela nové recepty plné typických italských chutí, vůní a ingrediencí – zkrátka vše, co potřebujete k přípravě skvělého italského jídla.

Recepty jsou seřazeny do následujících kategorií: předkrmy, polévky a saláty, těstoviny, rizoto a pizza, maso a ryby, zelenina, dezerty.

Pusťte se do kulinářského dobrodružství s touto klasickou italskou kuchařkou!


Přečtěte si také

Recepty