Štěpán Návrat / Café Buddha

Hovězí Massaman curry s bramborem z restaurace Café Buddha

Moje hodnocení
7x

Massaman curry je tradiční jídlo, které spojuje to nejlepší z thajské a indické kuchyně. Základem je curry pasta z čerstvých chilli papriček (thajský vliv) a nasucho opraženého koření (indický vliv). Super měkké hovězí maso ve výrazné omáčce s kokosovým mlékem doplňují malé brambůrky. Vykoušejte verzi podle Štěpána Návrata z pražské restaurace Café Buddha.

2 porce
120 minut
asijská

Massaman curry pasta

  • koriandrová semínka 2 lžičky
  • hřebíček 6 ks
  • badyán 3 hvězdičky
  • pepř (celý pepř) 1 lžička
  • velké červené chilli papričky (cayene) 6 ks
  • citronová tráva 2 stonky
  • šalotka 150 g
  • limetové listy 4 ks
  • galangal 1cm kousek
  • mletá skořice 1/4 lžičky
  • sušené chilli 1 lžička
  • arašídy 3 lžíce
  • olej 6 lžic

Curry

  • hovězí maso (hovězí loupaná plec) 500 g
  • massaman curry pasta 8 lžic
  • kokosové mléko 1 litr
  • rybí omáčka 4-6 lžic
  • zázvor (čerstvý zázvor) 5cm kousek
  • citronová tráva 50 g
  • badyán 4 hvězdičky
  • celá skořice 4 svitky
  • kafirové listy 6 ks
  • hřebíček 6 ks
  • brambory grenaille 200 g
  • cibule 2 ks
  • arašídy mleté 50 g
  • arašídy celé 10 ks
  • cukr podle chuti
  • limeta podle chuti

Postup přípravy

  1. CURRY PASTA: Nejprve nasucho opražte na pánvi suché koření, čímž se zintenzivní jeho chuť a vůně, což je pro curry pastu ideální. Nechte vychladnout.
  2. Mezitím připravte ostatní ingredience, které pokrájejte na menší kousky. Velké chilli papričky podélně rozřízněte a zbavte semínek. Malé chilli papričky nasekejte i se semínky. Poté všechny ingredience rozmixujte spolu s opraženým kořením. Při mixování použijte pro lepší zpracování směsi olej nebo trochu vody.
  3. Vzniklou pastu pomalu restujte na středním plamenu a často promíchávejte, aby se nepřipálila. Tento proces podle množství může trvat cca 2 hodiny. Lepší je tento proces neuspěchat, aby se odpařilo co nejvíce vody a výsledná curry pasta vydržela co nejdéle.
  4. CURRY: Maso očistěte a nakrájejte na kostky 3x3 cm. Maso ve woku zatáhněte na dvou lžících připravené curry pasty, dokud lehce nezhnědne, poté ho přendejte do pekáče.
  5. Nakrájejte oloupaný zázvor a cibuli. Citronovou trávu pomačkejte a překrojte na větší kusy. Všechny zbývající ingredience kromě brambor a arašídů nyní přidejte k masu. Přilijte omáčky a všechno kokosové mléko. Pokud maso není celé pod hladinou, doplňte tekutinu vývarem nebo vodou. Pečte v troubě na 145 stupňů cca 3 hodiny, dokud maso úplně nezměkne.
  6. Maso vytáhněte, omáčku přeceďte a přelijte do kastrolu a redukujte do krémové konzistence. Dochuťte limetou, cukrem, rybí omáčkou a 4/5 arašídů.
  7. Grenaille brambory omyjte a uvařte doměkka. Poté je přidejte do omáčky. Hotové curry servírujte v hlubší misce. Omáčku posypte praženými arašídy.

PRIMA TIP: Ochutnejte autentickou Asii v pražské restauraci Café Buddha. Najdete zde průřez z thajské, indické, vietnamské i japonské kuchyně, vše připravené z pečlivě vybraných surovin. Na chuti se ukáže poctivost přípravy, šéfkuchař Štěpán Návrat si zakládá na výrobě domácích curry past a přípravě podle tradičních postupů.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Štěpán Návrat / Café Buddha


Přečtěte si také

Recepty