Massaman curry pasta
- semínka koriandru 2 lžičky
- hřebíček 6 ks
- badyán 3 hvězdičky
- chilli papričky (velké červené,cayene) 6 ks
- citronová tráva 2 stonky
- šalotka 150 g
- limetka (limetové listy) 4 ks
- galangal 1cm kousek
- mletá skořice 1/4 lžičky
- chilli (sušené ) 1 lžička
- arašídy 3 lžíce
- olej 6 lžic
- pepř celý 1 lžička
Curry
- hovězí plec (loupaná) 500 g
- červená curry pasta (massaman ) 8 lžic
- kokosové mléko 1 litr
- rybí omáčka 4-6 lžic
- zázvor (čerstvý ) 5cm kousek
- citronová tráva 50 g
- badyán 4 hvězdičky
- celá skořice 4 svitky
- kafírové listy 6 ks
- hřebíček 6 ks
- brambory (grenaille) 200 g
- cibule 2 ks
- arašídy (mleté) 50 g
- arašídy (celé) 10 ks
- cukr (podle chuti)
- limetka (podle chuti)
Postup přípravy
- CURRY PASTA: Nejprve nasucho opražte na pánvi suché koření, čímž se zintenzivní jeho chuť a vůně, což je pro curry pastu ideální. Nechte vychladnout.
- Mezitím připravte ostatní ingredience, které pokrájejte na menší kousky. Velké chilli papričky podélně rozřízněte a zbavte semínek. Malé chilli papričky nasekejte i se semínky. Poté všechny ingredience rozmixujte spolu s opraženým kořením. Při mixování použijte pro lepší zpracování směsi olej nebo trochu vody.
- Vzniklou pastu pomalu restujte na středním plamenu a často promíchávejte, aby se nepřipálila. Tento proces podle množství může trvat cca 2 hodiny. Lepší je tento proces neuspěchat, aby se odpařilo co nejvíce vody a výsledná curry pasta vydržela co nejdéle.
- CURRY: Maso očistěte a nakrájejte na kostky 3x3 cm. Maso ve woku zatáhněte na dvou lžících připravené curry pasty, dokud lehce nezhnědne, poté ho přendejte do pekáče.
- Nakrájejte oloupaný zázvor a cibuli. Citronovou trávu pomačkejte a překrojte na větší kusy. Všechny zbývající ingredience kromě brambor a arašídů nyní přidejte k masu. Přilijte omáčky a všechno kokosové mléko. Pokud maso není celé pod hladinou, doplňte tekutinu vývarem nebo vodou. Pečte v troubě na 145 stupňů cca 3 hodiny, dokud maso úplně nezměkne.
- Maso vytáhněte, omáčku přeceďte a přelijte do kastrolu a redukujte do krémové konzistence. Dochuťte limetou, cukrem, rybí omáčkou a 4/5 arašídů.
- Grenaille brambory omyjte a uvařte doměkka. Poté je přidejte do omáčky. Hotové curry servírujte v hlubší misce. Omáčku posypte praženými arašídy.
PRIMA TIP: Ochutnejte autentickou Asii v pražské restauraci Café Buddha. Najdete zde průřez z thajské, indické, vietnamské i japonské kuchyně, vše připravené z pečlivě vybraných surovin. Na chuti se ukáže poctivost přípravy, šéfkuchař Štěpán Návrat si zakládá na výrobě domácích curry past a přípravě podle tradičních postupů.