Haferáky s perníkem a borůvkami
Zdroj: Cesta z těsta
Haferáky s perníkem a borůvkami
Zdroj:
Cesta z těsta
Víte, co jsou hafery? Na Valašsku a Lašsku se tak říká borůvkám, a proto tu kynutý koláč s tímhle modrým pokladem najdete pod názvem haferák. Strouhaný perník ovoní a ochutí náplň, pokud ho nemáte, klidně využijte zbylé vánoční perníčky. Ačkoliv se jedná o kynuté těsto, stačí mu kynout jen 15 minut, takže si haferáky můžete upéct, kdykoliv na ně dostanete chuť. Mimo sezonu můžete borůvky nahradit švestkovými či hruškovými povidly.
Postup přípravy
-
Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Do mísy prosejte mouku. Uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Rozdrobte do něj droždí a vidličkou promíchejte s trochou mouky na hustou kašičku. Nechte vzejít 10–15 minut kvásek a mezitím rozehřejte máslo, aby bylo rozpuštěné a vlahé.
-
K mouce s kváskem přilijte máslo, přidejte žloutky, cukr, špetku soli a citronovou kůru a vypracujte hladké nelepivé těsto. Ručně to trvá zhruba 20 minut, v robotu s nástavcem hnětací hák asi 10 minut. Nechte těsto 15 minut odpočinout.
-
Tři pečicí plechy vymažte pečlivě máslem. Z těsta oddělujte kousky a tvarujte z nich koláče – buď velké přes celý plech nebo menší. Ponechte zvýšený 1cm okraj a potřete ho rozšlehaným vejcem. Střed koláčů posypte strouhaným perníkem a pak borůvkami.
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Z másla, mouky a cukru vypracujte v prstech drobenku a posypte jí koláče. Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut dozlatova.
-
Upečené horké koláče potřete podle libosti rozpuštěným máslem s rumem.
Haferáky s perníkem a borůvkami
Zdroj: Cesta z těsta
Haferáky s perníkem a borůvkami
Zdroj:
Cesta z těsta