zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Haferáky s perníkem a borůvkami
Autor: Cesta z těsta Haferáky s perníkem a borůvkami

Haferáky s perníkem a borůvkami

Hodnoceno: 6x
Víte, co jsou hafery? Na Valašsku a Lašsku se tak říká borůvkám, a proto tu kynutý koláč s tímhle modrým pokladem najdete pod názvem haferák. Strouhaný perník ovoní a ochutí náplň, pokud ho nemáte, klidně využijte zbylé vánoční perníčky. Ačkoliv se jedná o kynuté těsto, stačí mu kynout jen 15 minut, takže si haferáky můžete upéct, kdykoliv na ně dostanete chuť. Mimo sezonu můžete borůvky nahradit švestkovými či hruškovými povidly.
do 1,5 hodiny
3 velké koláče nebo 20 menších porce

reklama

Suroviny (3 velké koláče nebo 20 menších porce)

Náplň:

Drobenka:

Na potření:

Postup

  1. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Do mísy prosejte mouku. Uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Rozdrobte do něj droždí a vidličkou promíchejte s trochou mouky na hustou kašičku. Nechte vzejít 10–15 minut kvásek a mezitím rozehřejte máslo, aby bylo rozpuštěné a vlahé. 
  2. K mouce s kváskem přilijte máslo, přidejte žloutky, cukr, špetku soli a citronovou kůru a vypracujte hladké nelepivé těsto. Ručně to trvá zhruba 20 minut, v robotu s nástavcem hnětací hák asi 10 minut. Nechte těsto 15 minut odpočinout. 
  3. Tři pečicí plechy vymažte pečlivě máslem. Z těsta oddělujte kousky a tvarujte z nich koláče – buď velké přes celý plech nebo menší. Ponechte zvýšený 1cm okraj a potřete ho rozšlehaným vejcem. Střed koláčů posypte strouhaným perníkem a pak borůvkami. 
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Z másla, mouky a cukru vypracujte v prstech drobenku a posypte jí koláče. Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut dozlatova. 
  5. Upečené horké koláče potřete podle libosti rozpuštěným máslem s rumem. 
Haferáky s perníkem a borůvkami
Autor: Cesta z těsta Haferáky s perníkem a borůvkami

reklama

Cesta z těsta
Petra Burianová

Vítězka soutěže Peče celé Česko připravila svou kuchařku jako sladkého průvodce po českých tradicích. V nich se zrcadlí sezonnost i lokální suroviny, z kterých autorka při svém pečení nejraději vychází. Osvědčené rodinné recepty prověřily mlsné jazýčky jejích pěti dětí, které vychovává s manželem na statku na Vysočině. Zde se také věnuje mnoha lidovým řemeslům, které i učí. Představuje je i v jednotlivých kapitolách, které kopírují střídání ročních období.

Vydalo Nakladatelství CPress

Související témata: koláče , kynuté těsto , borůvky , Sladké , Česká kuchyně