Těsto
- mléko 250 ml
- hladká mouka 500 g
- droždí (čerstvé ) 42 g
- máslo 115 g
- žloutek 2 ks
- cukr krupice 75 g
- citronová kůra (nastrouhaná,chemicky neošetřeného) z 1 citronu
- máslo (na vymazání)
- sůl 1 špetka
Drobenka
- máslo 50 g
- hrubá mouka 100 g
- cukr krupice 100 g
Postup přípravy
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Do mísy prosejte mouku. Uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Rozdrobte do něj droždí a vidličkou promíchejte s trochou mouky na hustou kašičku. Nechte vzejít 10–15 minut kvásek a mezitím rozehřejte máslo, aby bylo rozpuštěné a vlahé.
- K mouce s kváskem přilijte máslo, přidejte žloutky, cukr, špetku soli a citronovou kůru a vypracujte hladké nelepivé těsto. Ručně to trvá zhruba 20 minut, v robotu s nástavcem hnětací hák asi 10 minut. Nechte těsto 15 minut odpočinout.
- Tři pečicí plechy vymažte pečlivě máslem. Z těsta oddělujte kousky a tvarujte z nich koláče – buď velké přes celý plech nebo menší. Ponechte zvýšený 1cm okraj a potřete ho rozšlehaným vejcem. Střed koláčů posypte strouhaným perníkem a pak borůvkami.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Z másla, mouky a cukru vypracujte v prstech drobenku a posypte jí koláče. Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut dozlatova.
- Upečené horké koláče potřete podle libosti rozpuštěným máslem s rumem.
Haferáky s perníkem a borůvkami Zdroj: Cesta z těsta