Tim Anderson

Gyudon: Japonská rýžová miska s hovězím masem a cibulí

Moje hodnocení
7x

Gyudon, skrovná miska hovězího na rýži, je něco jako japonský ekvivalent hamburgeru. Je príma k obědu, přijatelná k večeři, ale skutečně zazáří, pokud jde o noc plnou alkoholu. Sladká a masitá a slaná a uspokojivá (a v Japonsku téměř nemožně levná), je to něco, co zvládnete připravit během chvíle a zajisté si pochutnáte.

4 porce
30 minut
asijská

Suroviny

  • hovězí maso z oponky, boku nebo veverky 400 g
  • olej 2 lžíce
  • cibule nakrájené na tenká kolečka 4 ks
  • zázvor (čerstvý zázvor, oloupaný a nakrájený na tenké nudličky) 2cm kousek
  • sladká sójová omáčka 200 ml
  • dashi 100 ml
  • uvařená rýže 4 velké porce (350–400 g nevařené)
  • červený nakládaný zázvor 40–50 g
  • pražená sezamová semínka na ozdobu

Postup přípravy

  1. Hovězí dejte asi na 30 minut do mrazáku, aby ztuhlo, a pak ho přes vlákno nakrájejte na velmi tenké plátky.
  2. Ve velké pánvi na smažení zahřejte olej a přidejte cibuli. Smažte na středním plameni, dokud nezměkne a nezhnědne, pak přidejte hovězí a zázvor. Nechte hovězí trochu osmahnout, přidejte sladkou sójovou omáčku a dashi a nechte trochu zredukovat, zhruba do konzistence řídkého sirupu.
  3. Rýži nandejte do hlubokých misek a na ni naložte hovězí a cibuli spolu s omáčkou, pak ozdobte nakládaným zázvorem a sezamovými semínky. Pokud vás tohle všechno uvnitř nezahřeje a neudělá vám to dobře, pak jste asi roboti.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tim Anderson

Tim Anderson

Sedm ingrediencí a tato kniha stačí k tomu, abyste se stali mistry japonské kuchyně! Přiznejme si to: japonské pokrmy vypadají lákavě a omamují barvami a exotickými vůněmi a chutí. Doma se do nich ale pustí jen málokdo; bojíme se, že je jejich příprava příliš náročná, ingredience nedostupné a nákladné. To je ale chyba. Autor této kuchařky, Tim Anderson, nás přesvědčí, že skvostný japonský pokrm můžete vytvořit ze sedmi surovin, které koupíte v každém supermarketu – jestli chcete zajít dál, přikupte dalších deset. Autor začíná nejprve základními omáčkami a marinádami, které „japonizují" jakýkoliv pokrm, pak přejde k nejoblíbenějším jídlům, jako je gyoza, suši, yakitori, ramen a tempura. Recepty jsou srozumitelně popsané a označené podle obtížnosti, takže je snadné podle nich vařit a jídlo se vždy povede.


Přečtěte si také

Recepty