Suroviny
- hovězí maso (z oponky, boku nebo veverky) 400 g
- olej 2 lžíce
- cibule (nakrájené na tenká kolečka) 4 ks
- zázvor (čerstvý, oloupaný a nakrájený na tenké nudličky) 2cm kousek
- sójová omáčka (sladká ) 200 ml
- dashi prášek 100 ml
- rýže (uvařená ) 4 velké porce (350–400 g nevařené)
- zázvor (červený nakládaný) 40–50 g
- sezamová semínka (pražená,na ozdobu)
Postup přípravy
- Hovězí dejte asi na 30 minut do mrazáku, aby ztuhlo, a pak ho přes vlákno nakrájejte na velmi tenké plátky.
- Ve velké pánvi na smažení zahřejte olej a přidejte cibuli. Smažte na středním plameni, dokud nezměkne a nezhnědne, pak přidejte hovězí a zázvor. Nechte hovězí trochu osmahnout, přidejte sladkou sójovou omáčku a dashi a nechte trochu zredukovat, zhruba do konzistence řídkého sirupu.
- Rýži nandejte do hlubokých misek a na ni naložte hovězí a cibuli spolu s omáčkou, pak ozdobte nakládaným zázvorem a sezamovými semínky. Pokud vás tohle všechno uvnitř nezahřeje a neudělá vám to dobře, pak jste asi roboti.
Gyudon: Japonská rýžová miska s hovězím masem a cibulí Zdroj: Laura Edwards / Japonská kuchyně