Gyudon: Japonská rýžová miska s hovězím masem a cibulí
Zdroj: Laura Edwards / Japonská kuchyně
Gyudon: Japonská rýžová miska s hovězím masem a cibulí
Zdroj:
Laura Edwards / Japonská kuchyně
Gyudon, skrovná miska hovězího na rýži, je něco jako japonský ekvivalent hamburgeru. Je príma k obědu, přijatelná k večeři, ale skutečně zazáří, pokud jde o noc plnou alkoholu. Sladká a masitá a slaná a uspokojivá (a v Japonsku téměř nemožně levná), je to něco, co zvládnete připravit během chvíle a zajisté si pochutnáte.
Suroviny
-
hovězí maso
(z oponky, boku nebo veverky)
400 g
-
olej
2 lžíce
-
cibule
(nakrájené na tenká kolečka)
4 ks
-
zázvor
(čerstvý, oloupaný a nakrájený na tenké nudličky)
2cm kousek
-
sójová omáčka
(sladká )
200 ml
-
dashi prášek
100 ml
-
rýže
(uvařená )
4 velké porce (350–400 g nevařené)
-
zázvor
(červený nakládaný)
40–50 g
-
sezamová semínka
(pražená,na ozdobu)
Postup přípravy
-
Hovězí dejte asi na 30 minut do mrazáku, aby ztuhlo, a pak ho přes vlákno nakrájejte na velmi tenké plátky.
-
Ve velké pánvi na smažení zahřejte olej a přidejte cibuli. Smažte na středním plameni, dokud nezměkne a nezhnědne, pak přidejte hovězí a zázvor. Nechte hovězí trochu osmahnout, přidejte sladkou sójovou omáčku a dashi a nechte trochu zredukovat, zhruba do konzistence řídkého sirupu.
-
Rýži nandejte do hlubokých misek a na ni naložte hovězí a cibuli spolu s omáčkou, pak ozdobte nakládaným zázvorem a sezamovými semínky. Pokud vás tohle všechno uvnitř nezahřeje a neudělá vám to dobře, pak jste asi roboti.
Gyudon: Japonská rýžová miska s hovězím masem a cibulí
Zdroj: Laura Edwards / Japonská kuchyně
Gyudon: Japonská rýžová miska s hovězím masem a cibulí
Zdroj:
Laura Edwards / Japonská kuchyně