Suroviny
- vepřová krkovice 1 kg
- rajčata 1 ks
Koření
- sušený česnek (a cibule (nebo zakoupená kořenicí směs Gyros))
- olej
- brambory (+ brambor jako podstavec a starší toastový nebo obyčejný chléb)
- oregano
- tymián
- rozmarýn
- chilli (vločky)
- římský kmín špetka
- pepř
- sůl
Článek
16 receptů na ty nejlepší masové pečínky, které potřebují svůj čas!
Vepřové, hovězí nebo třeba kachní maso? Výběr té správné masové pečínky je jenom na vás – v podzimním počasí se takové jídlo hodí naprosto skvěle, pak už se jen zachumlat...
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na plátky o šířce cca 0,5–1 cm a zlehka je naklepejte. Osolte, okořeňte a promíchejte s 2–3 lžícemi oleje. Nechte marinovat přes noc v uzavřené nádobě v lednici.
- Druhý den rozpalte troubu na 200 °C. Velký brambor rozkrojte podélně na polovinu a řeznou plochou postavte do pekáče nebo na plech, kde budete gyros péct.
- Chléb položte přes brambor. Chléb vám bude zachycovat přebytečnou šťávu, nebude odkapávat na plech a připalovat se. Maso napíchejte po plátcích na dvě grilovací jehly a zapíchněte je skrz chléb do brambor.
- Nahoru na jehlu napíchněte rajče, které nařízněte do kříže, aby z něj mohla unikat šťáva a dochucovat maso. Zbylou marinádou potírejte průběžně maso při pečení.
- Gyros vložte do trouby a pečte cca 45 minut. Seřezávejte ze stran postupně a zbytek opět nechte dopékat.
- Podávejte s tzatziki, řeckým salátem a pita chlebem či hranolky.