Suroviny
- vepřová krkovice 1 kg
- Rajče 1 ks
Koření
- oregáno, tymián, rozmarýn, paprikové a chilli vločky, špetka římského kmínu, pepř
- sušený česnek a cibule (nebo zakoupená kořenicí směs Gyros)
- Olej
- Sůl
- + brambor jako podstavec a starší toastový nebo obyčejný chléb
Článek
16 receptů na ty nejlepší masové pečínky, které potřebují svůj čas!
Vepřové, hovězí nebo třeba kachní maso? Výběr té správné masové pečínky je jenom na vás – v podzimním počasí se takové jídlo hodí naprosto skvěle, pak už se jen zachumlat...
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na plátky o šířce cca 0,5–1 cm a zlehka je naklepejte. Osolte, okořeňte a promíchejte s 2–3 lžícemi oleje. Nechte marinovat přes noc v uzavřené nádobě v lednici.
- Druhý den rozpalte troubu na 200 °C. Velký brambor rozkrojte podélně na polovinu a řeznou plochou postavte do pekáče nebo na plech, kde budete gyros péct.
- Chléb položte přes brambor. Chléb vám bude zachycovat přebytečnou šťávu, nebude odkapávat na plech a připalovat se. Maso napíchejte po plátcích na dvě grilovací jehly a zapíchněte je skrz chléb do brambor.
- Nahoru na jehlu napíchněte rajče, které nařízněte do kříže, aby z něj mohla unikat šťáva a dochucovat maso. Zbylou marinádou potírejte průběžně maso při pečení.
- Gyros vložte do trouby a pečte cca 45 minut. Seřezávejte ze stran postupně a zbytek opět nechte dopékat.
- Podávejte s tzatziki, řeckým salátem a pita chlebem či hranolky.