Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Grilovaný losos s rajčatovým salátem s bazalkou

Moje hodnocení
5x

Pokud se nechcete vzdát léta, připravte si na grilu dokřupava opečeného lososa s výborným salátkem z rajčat. Grilování není jen doménou prázdnin, grilovat můžete i na jaře a na podzim, a prodloužit si tak sezonu.

3 porce
30 minut
588 kcal

Suroviny

  • rajčata nakrájená na kostičky 500 g
  • jarní cibulka nakrájená nadrobno 100 g
  • čerstvá bazalka nasekaná nahrubo 1 hrst
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • bílý vinný ocet 2 lžíce
  • olivový olej 3 lžíce
  • filet z lososa (filety z lososa) 3 × 200 g
  • sůl a nahrubo namletý pepř

Postup přípravy

  1. Nejprve si důkladně rozpalte gril a připravte si větší mísu na salát.
  2. Do mísy vložte na kostičky nakrájená rajčata, najemno nakrájenou jarní cibulku, nahrubo nasekanou bazalku, citronovou kůru, vinný ocet, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte.
  3. Mísu se salátem přemístěte do lednice a začněte s přípravou lososa. Filety omyjte a osušte. Stranu bez kůže osolte, opepřete a potřete 1 lžící olivového oleje. Takto připravené filety pokládejte na rozpálený rošt kůží směrem nahoru. Lososa zprudka grilujte z každé strany 2–3 minuty.
  4. Poté jednotlivé filety přesuňte na stranu grilu, kde není tak velký žár, gril přiklopte a filety nechte ještě 1 minutu dopéct.
  5. Opečené filety přemístěte z grilu na talíř a každou porci podávejte společně s vychlazeným salátem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty