Suroviny
- rajčata (nakrájená na kostičky) 500 g
- bazalka (čerstvá,nasekaná nahrubo) 1 hrst
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- olivový olej 3 lžíce
- filet z lososa 3 × 200 g
- sůl
- pepř (nahrubo namletý)
Postup přípravy
- Nejprve si důkladně rozpalte gril a připravte si větší mísu na salát.
- Do mísy vložte na kostičky nakrájená rajčata, najemno nakrájenou jarní cibulku, nahrubo nasekanou bazalku, citronovou kůru, vinný ocet, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte.
- Mísu se salátem přemístěte do lednice a začněte s přípravou lososa. Filety omyjte a osušte. Stranu bez kůže osolte, opepřete a potřete 1 lžící olivového oleje. Takto připravené filety pokládejte na rozpálený rošt kůží směrem nahoru. Lososa zprudka grilujte z každé strany 2–3 minuty.
- Poté jednotlivé filety přesuňte na stranu grilu, kde není tak velký žár, gril přiklopte a filety nechte ještě 1 minutu dopéct.
- Opečené filety přemístěte z grilu na talíř a každou porci podávejte společně s vychlazeným salátem.
Grilovaný losos s rajčatovým salátem s bazalkou Zdroj: Jíme zdravě - grilovací speciál