Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Grilovaný losos s rajčatovým salátem s bazalkou
Pokud se nechcete vzdát léta, připravte si na grilu dokřupava opečeného lososa s výborným salátkem z rajčat. Grilování není jen doménou prázdnin, grilovat můžete i na jaře a na podzim, a prodloužit si tak sezonu.
do 30 minut
588 kcal
3 porce
Suroviny (3 porce)
- rajčata nakrájená na kostičky 500 g
- jarní cibulka nakrájená nadrobno 100 g
- čerstvá bazalka nasekaná nahrubo 1 hrst
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- olivový olej 3 lžíce
- filety z lososa 3 × 200 g
- sůl a nahrubo namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve si důkladně rozpalte gril a připravte si větší mísu na salát.
- Do mísy vložte na kostičky nakrájená rajčata, najemno nakrájenou jarní cibulku, nahrubo nasekanou bazalku, citronovou kůru, vinný ocet, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte.
- Mísu se salátem přemístěte do lednice a začněte s přípravou lososa. Filety omyjte a osušte. Stranu bez kůže osolte, opepřete a potřete 1 lžící olivového oleje. Takto připravené filety pokládejte na rozpálený rošt kůží směrem nahoru. Lososa zprudka grilujte z každé strany 2–3 minuty.
- Poté jednotlivé filety přesuňte na stranu grilu, kde není tak velký žár, gril přiklopte a filety nechte ještě 1 minutu dopéct.
- Opečené filety přemístěte z grilu na talíř a každou porci podávejte společně s vychlazeným salátem.
Jíme zdravě – grilovací speciál
Skupina plodných autorů se zaměřila na nejoblíbenější hobby českých domácností a převedla je do podoby víc než šedesátky receptů – a pozor, zdaleka ne vždy masových! Navíc doplněných o saláty, zálivky, dipy a jednohubky a také tipy grilovacího mistra Roberta Lustiga. Dá se tedy s klidným svědomím říct, že s touhle příručkou budete žhnout nad uhlíky vášní nejen národní, ale i opravdu zdravou!