Suroviny
- zralá rajčata 350 g
- menší šalotka, oloupaná a nadrobno nasekaná 1 ks
- čerstvě nasekané lístky estragonu 2 lžíce
- čerstvě nasekaná hladkolistá petržel 2 lžíce
- lístky čerstvé bazalky natrhané 2 lžíce
- extra panenský olivový olej 4 lžíce
- červený vinný ocet 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
- filety ze pstruha 4 ks (každý o hmotnosti 125–150 g)
- máslo na grilování
- pečicí plech, vymazaný a vyložený pečicím papírem
Článek
11 vychytaných receptů, jak připravit pstruha
Pstruh patří mezi naše nejoblíbenější ryby. Je to menší dravá ryba, která žije v potocích a díky tomu není tolik cítit rybinou. Výhodou je krásně pevné maso, kterému stačí...
Postup přípravy
- Nejdříve připravte omáčku vierge. Jako první je třeba spařit rajčata. Zralá rajčata vložte do žáruvzdorné nádoby a zalijte je vroucí vodou. Nechte 1 minutu stát, poté vodu slijte a ostrým nožem rajčata opatrně oloupejte. Pak je rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a tekutý střed a pevnou dužinu nakrájejte na malé kostičky.
- Kostičky rajčat smíchejte se šalotkou, estragonem, petrželovou natí, bazalkou, olejem a červeným vinným octem. Osolte a opepřete a poté dejte na 15 minut stranou, aby se chutě a vůně surovin vzájemně prolnuly.
- Předehřejte gril na střední teplotu.
- Filety ze pstruha položte na připravený pečicí plech, osolte a opepřete a pak na ně položte malý kousek másla. Grilujte 5 minut, dokud nejsou propečené.
- Na každou porci pstruha naneste omáčku vierge a ihned podávejte.