Tereza Pánková ,
S vášní pro jídlo

Focaccia s novými bramborami a rozmarýnem

Moje hodnocení
2x

Focaccia je v podstatě italský chléb, který se surovinami podobá těstu na pizzu. Není třeba žádných speciálních surovin, vystačíte si jen s těstem, olivovým olejem a trochou soli navrch. Samozřejmě se dá ale dozdobit, což z tohoto jídla dělá kandidáta na skvělý hlavní chod. Zkuste tuto originální kombinaci s bramborami a rozmarýnem!

4 porce
120 minut

Průměr 25 cm

  • hladká mouka 1 a 1/4 hrnku
  • sušené droždí 1/2 balíčku (2 zarovnané lžičky)
  • sůl (špetka soli)
  • špetka cukru
  • voda (vlažná voda) 1/2 hrnku

Na ozdobu

Postup přípravy

  1. Ze všech surovin na těsto uhněťte lehce lepivé těsto, které je třeba hníst zhruba 10 minut, aby bylo krásně hladké.
  2. Těsto nechte kynout v míse přikryté utěrkou 1–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem.
  3. Litinovou pánev nebo kulatou formu vymažte olivovým olejem, kterým nešetřete (variantou je vyložit ji pečicím papírem), těsto do ní překlopte a naolejovanými prsty roztáhněte po celém povrchu.
  4. Těsto nechte kynout další hodinu, aby pěkně vyskočilo.
  5. Vykynuté těsto poklaďte tenkými plátky česneku a nových brambor.
  6. Přidejte taky na tenká půlkolečka nakrájenou červenou cibuli a rozmarýn. Vše nakonec zalijte olivovým olejem a zasypte hrubou solí.
  7. Focacciu pečte v troubě předehřáté na 250 °C dozlatova asi 20 minut a po vytažení z trouby ji nechte vychladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S vášní pro jídlo

Kaya Kounová Roubíčková S vášní pro jídlo

S vášní pro jídlo je inspirativní foodblog, který píše Kaya Kounová Roubíčková.

Dobré jídlo je její velkou vášní, takže není náhoda, že čas ji přivedl k psaní právě o něm. Velmi ráda připravuje jídla nenáročná, zato s maximálně vyladěnými chutěmi.

Na stránkách blogu svasniprojidlo.cz se s vámi dělí o to nejlepší, co v kuchyni vytvořila. Najdete zde rozmanitou kuchyni z celého světapřipravenou se špetkou hravosti a hlavně s vášní!


Přečtěte si také

Recepty