Průměr 25 cm
- hladká mouka 1 a 1/4 hrnku
- sušené droždí 1/2 balíčku (2 zarovnané lžičky)
- cukr špetka
- voda (vlažná ) 1/2 hrnku
- sůl špetka
Na ozdobu
- brambory (menší nové ) 2 ks
- česnek 1 větší stroužek
- rozmarýn 1 snítka
- červená cibule 1/2 ks
- olivový olej 4 lžíce + na vymazání pánve
- sůl (hrubá )
Postup přípravy
- Ze všech surovin na těsto uhněťte lehce lepivé těsto, které je třeba hníst zhruba 10 minut, aby bylo krásně hladké.
- Těsto nechte kynout v míse přikryté utěrkou 1–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem.
- Litinovou pánev nebo kulatou formu vymažte olivovým olejem, kterým nešetřete (variantou je vyložit ji pečicím papírem), těsto do ní překlopte a naolejovanými prsty roztáhněte po celém povrchu.
- Těsto nechte kynout další hodinu, aby pěkně vyskočilo.
- Vykynuté těsto poklaďte tenkými plátky česneku a nových brambor.
- Přidejte taky na tenká půlkolečka nakrájenou červenou cibuli a rozmarýn. Vše nakonec zalijte olivovým olejem a zasypte hrubou solí.
- Focacciu pečte v troubě předehřáté na 250 °C dozlatova asi 20 minut a po vytažení z trouby ji nechte vychladnout.
Focaccia s novými bramborami a rozmarýnem 2 Zdroj: S vášní pro jídlo