Kateřina Kuranova / Smoothcooking.cz

Fo-Káča aneb focaccia podle Káči alias Smooth & Cooking

Moje hodnocení
5x

Akustická hříčka stojí za vznikem originálního pečiva, které se mění při každém pečení. Italskou focacciu doplňuje Kateřina různými bylinkami, zeleninou a kořením, uvedený výčet proto berte jako inspiraci. Nadýchaná voňavá teplá kynutá placka chutná skvěle samotná, namáčená do olivového oleje s kapkou balzamika, k polévce, salátu i grilovanému masu.

4 porce
60 minut
italská

Těsto

Na ozdobu

  • sušená rajčata
  • vypeckované olivy
  • bylinky (rozmarýn, tymián, bazalka, tymián, oregano...)
  • hrubá sůl

Postup přípravy

  1. Do hnětací mísy vlijte teplou vodu. Rozdrobte do ní droždí, promíchejte s cukrem a 2 lžícemi mouky. Důkladně prošlehejte metličkou, zakryjte mísu utěrkou a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 minut, než se na povrchu vytvoří husté bublinky a objem se zvětší o třetinu.
  2. K vzešlému kvásku přisypte mouku, osolte ji a v robotu s nástavcem hnětací hák vypracujte hladké těsto. Přibližně za 20 minut vytvoří těsto kompaktní kouli. Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto kynout 30 minut na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto na něj vyklopte a roztáhněte ho prsty nebo pomocí válečku na placku silnou zhruba 2 cm. Zakryjte těsto utěrkou a nechte kynout ještě 15 minut na teplém místě.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto pokapejte rovnoměrně olejem a prstem do něj vytlačte důlky. Sušená rajčata a olivy pokrájejte na proužky, bylinky nasekejte a rozdělte na těsto. Posypte trochou hrubé soli a pečte 20 minut dozlatova.

PRIMA TIP: Ingredience, které jsou v tomto receptu určené na zdobení, lze pokrájet a zapracovat přímo do těsta. Tím se chuť fo-káči ozvláštní, stačí ji pak jen posypat hrubou solí.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Kuranova / Smoothcooking.cz


Přečtěte si také

Recepty