Těsto
- voda (teplá ) 400 ml
- droždí (čerstvé ) 21 g (1/2 kostky)
- cukr krupice 1/2 lžičky
- hladká mouka 500 g
- sůl 2 a 1/2 zarovnané lžičky
- olivový olej 4 lžíce
Na ozdobu
- sušená rajčata
- olivy (vypeckované )
- bylinky (rozmarýn, tymián, bazalka, tymián, oregano...)
- sůl (hrubá)
Postup přípravy
- Do hnětací mísy vlijte teplou vodu. Rozdrobte do ní droždí, promíchejte s cukrem a 2 lžícemi mouky. Důkladně prošlehejte metličkou, zakryjte mísu utěrkou a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 minut, než se na povrchu vytvoří husté bublinky a objem se zvětší o třetinu.
- K vzešlému kvásku přisypte mouku, osolte ji a v robotu s nástavcem hnětací hák vypracujte hladké těsto. Přibližně za 20 minut vytvoří těsto kompaktní kouli. Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto kynout 30 minut na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.
- Plech vyložte pečicím papírem. Těsto na něj vyklopte a roztáhněte ho prsty nebo pomocí válečku na placku silnou zhruba 2 cm. Zakryjte těsto utěrkou a nechte kynout ještě 15 minut na teplém místě.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto pokapejte rovnoměrně olejem a prstem do něj vytlačte důlky. Sušená rajčata a olivy pokrájejte na proužky, bylinky nasekejte a rozdělte na těsto. Posypte trochou hrubé soli a pečte 20 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Ingredience, které jsou v tomto receptu určené na zdobení, lze pokrájet a zapracovat přímo do těsta. Tím se chuť fo-káči ozvláštní, stačí ji pak jen posypat hrubou solí.
Fo-Káča aneb focaccia podle Káči alias Smooth & Cooking 2 Zdroj: Naše kuchařka