Suroviny
- voda 1 litr
- kari koření 1 lžíce
- květák (rozdělený na růžičky) 1 kg
- mořská sůl 17 g
Postup přípravy
- Připravte menší hrnec, nalijte do něj 1 l vody a přiveďte k varu. Následně do vody nasypte 17 g soli a 1 lžíci kari koření, vše důkladně promíchejte, poté hrnec odstavte a jeho obsah nechte vychladnout na pokojovou teplotu (potrvá to přibližně 4–5 hodin).
- Mezitím nachystejte několik sterilovaných uzavíracích sklenic (mohou být různě velké, celkový součet jejich objemů by se však měl pohybovat okolo 2 l). Do těchto sklenic naskládejte všechny růžičky květáku.
- Až dostatečně vychladne tekutina v hrnci, zalijte jí květák ve sklenicích. Poté sklenice uzavřete (ne úplně napevno) a položte na plech, který zachytí případnou vodu, která během fermentace může ze sklenic vytéct. Plech se sklenicemi dejte na temné místo s pokojovou teplotou a nechte 6–7 dní kvasit.
- Po uvedené době květák ochutnejte, a pokud vám chutná (je dostatečně prokavašený), přemístěte sklenice s květákem do lednice, abyste stále probíhající proces fermentace zpomalili a měli tak dostatek času květák spotřebovat. Fermentovaný květák vám v lednici vydrží 1–2 měsíce.
PRIMA TIP: Kromě kari se pro přípravu fermentovaného květáku skvěle hodí i jiné druhy koření – například nové koření, kmín, bobkový list či fenyklové semínko. Stejně tak můžete nahradit i samotný květák a místo něj použít třeba mrkev, tuřín, bílou ředkev, celer nebo červenou řepu.