zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Fermentovaný květák s kari kořením
Autor: Jak jíme zdravě v zimě Fermentovaný květák s kari kořením

Fermentovaný květák s kari kořením

Hodnoceno: 11x
Fermentace neboli mléčné kvašení zažívá obrovský boom a nápadů, jakou zeleninu kvasit, případně i různé možnosti dochucení, není nikdy dost. Právě květák je na fermentaci vyloženě vhodný, zůstává báječně křupavý a krásně přejímá barvu použitého koření. S kari nebo kurkumou bude výrazně žlutý, pokud do sklenice přidáte kousek červené řepy, získáte překvapivý růžový květák.
do 30 minut

reklama

Postup

  1. Připravte menší hrnec, nalijte do něj 1 l vody a přiveďte k varu. Následně do vody nasypte 17 g soli a 1 lžíci kari koření, vše důkladně promíchejte, poté hrnec odstavte a jeho obsah nechte vychladnout na pokojovou teplotu (potrvá to přibližně 4–5 hodin). 
  2. Mezitím nachystejte několik sterilovaných uzavíracích sklenic (mohou být různě velké, celkový součet jejich objemů by se však měl pohybovat okolo 2 l). Do těchto sklenic naskládejte všechny růžičky květáku. 
  3. Až dostatečně vychladne tekutina v hrnci, zalijte jí květák ve sklenicích. Poté sklenice uzavřete (ne úplně napevno) a položte na plech, který zachytí případnou vodu, která během fermentace může ze sklenic vytéct. Plech se sklenicemi dejte na temné místo s pokojovou teplotou a nechte 6–7 dní kvasit. 
  4. Po uvedené době květák ochutnejte, a pokud vám chutná (je dostatečně prokavašený), přemístěte sklenice s květákem do lednice, abyste stále probíhající proces fermentace zpomalili a měli tak dostatek času květák spotřebovat. Fermentovaný květák vám v lednici vydrží 1–2 měsíce. 

PRIMA TIP: Kromě kari se pro přípravu fermentovaného květáku skvěle hodí i jiné druhy koření – například nové koření, kmín, bobkový list či fenyklové semínko. Stejně tak můžete nahradit i samotný květák a místo něj použít třeba mrkev, tuřín, bílou ředkev, celer nebo červenou řepu.

Fermentovaný květák s kari kořením
Autor: Jak jíme zdravě v zimě Fermentovaný květák s kari kořením

reklama

Jak jíme zdravě v zimě

Oblíbené průvodce zdravým jídlem doplňuje nejnovější zimní díl s téměř stovkou sezonních receptů. Ve třech kapitolách – Snídaně, Hlavní jídla a Kvašení a fermentace – najdete také celou řadu tipů a návodů směřujících k hlavnímu cíli, tedy rozumnému stravování. Vyvážený jídelníček s jejich pomocí sestavíte hravě, a navíc objevíte celou řadu nových postupů, chutí a zajímavých kombinací. A vešla se sem také česká tradiční jídla v moderní, odlehčené úpravě.

www.jimezdrave.cz