Najděte si recept
Na co máte chuť?

Fermentovaný květák s kari kořením
Fermentace neboli mléčné kvašení zažívá obrovský boom a nápadů, jakou zeleninu kvasit, případně i různé možnosti dochucení, není nikdy dost. Právě květák je na fermentaci vyloženě vhodný, zůstává báječně křupavý a krásně přejímá barvu použitého koření. S kari nebo kurkumou bude výrazně žlutý, pokud do sklenice přidáte kousek červené řepy, získáte překvapivý růžový květák.
do 30 minut
Suroviny
- voda 1 litr
- mořská sůl 17 g
- kari koření 1 lžíce
- květák rozdělený na růžičky 1 kg
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Připravte menší hrnec, nalijte do něj 1 l vody a přiveďte k varu. Následně do vody nasypte 17 g soli a 1 lžíci kari koření, vše důkladně promíchejte, poté hrnec odstavte a jeho obsah nechte vychladnout na pokojovou teplotu (potrvá to přibližně 4–5 hodin).
- Mezitím nachystejte několik sterilovaných uzavíracích sklenic (mohou být různě velké, celkový součet jejich objemů by se však měl pohybovat okolo 2 l). Do těchto sklenic naskládejte všechny růžičky květáku.
- Až dostatečně vychladne tekutina v hrnci, zalijte jí květák ve sklenicích. Poté sklenice uzavřete (ne úplně napevno) a položte na plech, který zachytí případnou vodu, která během fermentace může ze sklenic vytéct. Plech se sklenicemi dejte na temné místo s pokojovou teplotou a nechte 6–7 dní kvasit.
- Po uvedené době květák ochutnejte, a pokud vám chutná (je dostatečně prokavašený), přemístěte sklenice s květákem do lednice, abyste stále probíhající proces fermentace zpomalili a měli tak dostatek času květák spotřebovat. Fermentovaný květák vám v lednici vydrží 1–2 měsíce.
PRIMA TIP: Kromě kari se pro přípravu fermentovaného květáku skvěle hodí i jiné druhy koření – například nové koření, kmín, bobkový list či fenyklové semínko. Stejně tak můžete nahradit i samotný květák a místo něj použít třeba mrkev, tuřín, bílou ředkev, celer nebo červenou řepu.
Jak jíme zdravě v zimě
Oblíbené průvodce zdravým jídlem doplňuje nejnovější zimní díl s téměř stovkou sezonních receptů. Ve třech kapitolách – Snídaně, Hlavní jídla a Kvašení a fermentace – najdete také celou řadu tipů a návodů směřujících k hlavnímu cíli, tedy rozumnému stravování. Vyvážený jídelníček s jejich pomocí sestavíte hravě, a navíc objevíte celou řadu nových postupů, chutí a zajímavých kombinací. A vešla se sem také česká tradiční jídla v moderní, odlehčené úpravě.