Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Fermentovaný květák s kari kořením

Moje hodnocení
12x

Fermentace neboli mléčné kvašení zažívá obrovský boom a nápadů, jakou zeleninu kvasit, případně i různé možnosti dochucení, není nikdy dost. Právě květák je na fermentaci vyloženě vhodný, zůstává báječně křupavý a krásně přejímá barvu použitého koření. S kari nebo kurkumou bude výrazně žlutý, pokud do sklenice přidáte kousek červené řepy, získáte překvapivý růžový květák.

1 porce
30 minut

Suroviny

  • voda 1 litr
  • mořská sůl 17 g
  • kari koření 1 lžíce
  • květák rozdělený na růžičky 1 kg

Postup přípravy

  1. Připravte menší hrnec, nalijte do něj 1 l vody a přiveďte k varu. Následně do vody nasypte 17 g soli a 1 lžíci kari koření, vše důkladně promíchejte, poté hrnec odstavte a jeho obsah nechte vychladnout na pokojovou teplotu (potrvá to přibližně 4–5 hodin).
  2. Mezitím nachystejte několik sterilovaných uzavíracích sklenic (mohou být různě velké, celkový součet jejich objemů by se však měl pohybovat okolo 2 l). Do těchto sklenic naskládejte všechny růžičky květáku.
  3. Až dostatečně vychladne tekutina v hrnci, zalijte jí květák ve sklenicích. Poté sklenice uzavřete (ne úplně napevno) a položte na plech, který zachytí případnou vodu, která během fermentace může ze sklenic vytéct. Plech se sklenicemi dejte na temné místo s pokojovou teplotou a nechte 6–7 dní kvasit.
  4. Po uvedené době květák ochutnejte, a pokud vám chutná (je dostatečně prokavašený), přemístěte sklenice s květákem do lednice, abyste stále probíhající proces fermentace zpomalili a měli tak dostatek času květák spotřebovat. Fermentovaný květák vám v lednici vydrží 1–2 měsíce.

PRIMA TIP: Kromě kari se pro přípravu fermentovaného květáku skvěle hodí i jiné druhy koření – například nové koření, kmín, bobkový list či fenyklové semínko. Stejně tak můžete nahradit i samotný květák a místo něj použít třeba mrkev, tuřín, bílou ředkev, celer nebo červenou řepu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty