Polévka
- přepuštěné máslo (ghí nebo domácí sádlo) 3 lžíce
- cibule (větší ) 1 ks
- celer (vetší s natí nebo 2 menší) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- fenykl (větší ) 1 ks
- kuřecí vývar 2 litry
- kokosová voda (kokosové aminos) 1 lžička
- kmín 1 lžička
- zakysaná smetana (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Celerový olej
- celerová nať
- olej (avokádový) 8 lžic
- česnek 1 stroužek
- citronová šťáva z 1/2 citronu
Článek
Ochutnejte výborný čerstvý fenykl! Máme pro vás 27 zajímavých receptů
Fenykl možná znáte jako koření s velmi výraznou chutí a vůní, které se používá k přípravě odvaru nebo se přidává k tučným masům. Fenykl je ale také lahůdková zelenina,...
Postup přípravy
Ve větším hrnci rozehřejte ghí nebo sádlo, cibuli nakrájejte nadrobno a restuje ji 2–3 minuty. Mezitím oloupejte celer a nakrájejte ho na kostičky, česnek a fenykl nakrájejte na plátky. Vsypte je k cibuli a restujte další minutu.
Zalijte vývarem, přidejte kokosové aminos, kmín, sůl a pepř, promíchejte a na středním stupni nechte pod pokličkou 25 minut probublávat, dokud zelenina nezměkne. Tyčovým mixérem nebo v blenderu polévku rozmixujte dohladka.
Celerovou nať nasekejte v mixéru, zalijte ji v misce olejem, přidejte prolisovaný česnek a citronovou šťávu a promíchejte.
Hotovou polévku podávejte se lžící zakysané smetany zakápnutou celerovým olejem.