Suroviny
- králičí stehno 5 ks
- šalotka 10 ks
- česnek 4 stroužky
- tymián (čerstvý ) 1 snítka
- rozmarýn (čerstvý ) 1 snítka
- loupaná rajčata (konzervovaná) 800 g (2 plechovky)
- lilek (větší) 1 ks
- hladkolistá petržel 1 velká hrst + na ozdobu
- smetana ke šlehání ((33 % tuku)) 150–200 ml
- rostlinný olej 4 lžíce
- máslo 1 lžíce
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý) 1 lžička
- cukr 800 g
- brambory 200 g
- cherry rajčata
Hrdina kuchyně
Všechny informace, videa a bonusové materiály o pořadu Hrdina kuchyně najdete ZDE!
Postup přípravy
- Stehna osolte, opepřete, mírně pocukrujte, posypte bylinkami a nechte marinovat přes noc. Pokud nemáte čas, rovnou vyhřejte troubu na 180 °C a na vařiči v litinovém hrnci rozpalte 3 lžíce oleje. Přidejte okořeněné maso (jen čerstvé bylinky přihoďte až později, ať se nespálí) a rychle ho osmahněte ze všech stran. Poté maso dejte stranou, teplotu snižte a přihoďte na kolečka nakrájenou šalotku. Restujte, dokud šalotka nebude růžová, po 5 minutách přidejte na plátky pokrájený česnek a pokračujte v restování ještě 3 minuty.
- Přidejte loupaná rajčata a bylinky, zpátky dejte také králíka, hrnec zaklopte a dejte do trouby.
- Králíka duste, dokud nebude maso odpadat od kosti. Zabere to asi 2 hodiny. Těsně před koncem dušení nakrájejte lilek na větší kousky a opečte ho v pánvi s trochou oleje do zlatavé barvy. Jakmile bude zbarvený, mírně ho osolte a přidejte do hrnce (část můžete nechat stranou na dozdobení jídla). Jakmile je králík dodělaný, přilijte smetanu a přisypte nakrájenou listovou petržel. Omáčku jen krátce povařte a podle potřeby dochuťte.
- Brambory omyjte a vařte ve slupce. Nedovařte je ale zcela doměkka. Sceďte je, naskládejte na plech, každou dlaní lehce rozmáčkněte a v rozpálené troubě dopečte dokřupava. Cherry rajčata orestujte na lžíci másla, aby chytla barvu, osolte a opepřete. Omáčku a králíka rozdělte do talířů, přidejte brambory, opečená cherry rajčata a nasekanou listovou petržel.