Najděte si recept
Na co máte chuť?

Dušená hovězí líčka na pivu s podmáslovými knedlíky
Hovězímu masu velmi svědčí pomalá příprava, při které maso krásně změkne a je měkké jako dort. Pro tento recept se vyloženě hodí příprava v pomalém hrnci, ale máme pro vás i recept na klasické vaření na sporáku. Černé pivo dodá pokrmu výraznou, jemně nasládlou chuť a skvěle ho doplní jednoduché knedlíky z podmáslí.
nad 2 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
Maso:
- hladká mouka 50 g
- hovězí líčka, nakrájená na 4cm kostky 1 kg
- olivový olej 3 lžíce
- cibule, najemno nakrájená 1 ks
- česnek, najemno nasekaný 1 stroužek
- rajčatový protlak 3 lžíce
- mrkev nakrájená na 2cm kostky 1 ks
- bobkový list 2 ks
- rozmarýn, najemno nasekaný 1 lžička
- černé pivo Guinness 250 ml
- cukr 2 lžičky
- hovězí vývar 250 ml
- sůl a čerstvě namletý pepř
Knedlíky:
- hladká mouka 150 g
- kypřicí prášek 4 g
- máslo nakrájené na kostky 40 g
- parmazán, najemno nastrouhaný 3 lžíce
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 lžíce + k podávání
- podmáslí 125 ml
- vejce, lehce rozšlehané 1 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V POMALÉM HRNCI: Dejte mouku do mísy, osolte a opepřete. Obalte hovězí maso v mouce a oklepejte z něj přebytečnou mouku.
- Ve velké pánvi rozehřejte lžíci oleje na vysokou teplotu. Postupně pečte hovězí, vždy 5 minut dozlatova, a poté přemístěte maso do pomalého hrnce. Snižte teplotu na střední a přilijte do pánve zbytek oleje. Cibuli a česnek smažte 3 minuty lehce dozlatova. Přidejte rajčatový protlak, minutu smažte, potom přidejte mrkev, bobkový list, rozmarýn, pivo a cukr. Osolte a opepřete a nechte 5 minut odpařovat alkohol. Vložte spolu s vývarem do pomalého hrnce. Nechte 7 hodin vařit na nízkém stupni. Poté zvyšte na vysoký stupeň.
- Na podmáslové knedlíky vsypte mouku a kypřicí prášek do velké mísy. Utřete v míse máslo s moukou, dokud se nevytvoří hrudky. Přidejte parmazán, petržel, poté podmáslí a vejce a vytvořte lepivé těsto.
- Do pomalého hrnce vhoďte 12 vrchovatých lžic těsta, poté přiklopte pokličkou. Vařte hodinu, dokud se knedlíky neuvaří. Podávejte ozdobené petrželí.
- NA SPORÁKU: Dejte mouku do mísy, osolte a opepřete. Obalte hovězí maso v mouce a oklepejte z něj přebytečnou mouku.
- Ve velkém hrnci rozehřejte lžíci oleje na vysokou teplotu. Postupně pečte hovězí, vždy 5 minut dozlatova. Dejte maso stranou. Snižte teplotu na střední a přilijte do pánve zbytek oleje. Cibuli a česnek smažte 3 minuty lehce dozlatova. Přidejte rajčatový protlak, minutu smažte, potom přidejte mrkev, bobkový list, rozmarýn, pivo a cukr. Přiveďte k varu a nechte 5 minut odpařovat alkohol, poté přilijte vývar a 250 ml vody. Osolte a opepřete a nechte mírně vařit. Snižte teplotu na nízkou a přiklopte pokličkou. Nechte mírně vařit 2 hodiny až 2 a půl hodiny, dokud hovězí maso skoro nezměkne.
- Na podmáslové knedlíky vsypte mouku a kypřicí prášek do velké mísy. Utřete v míse máslo s moukou, dokud se nevytvoří hrudky. Přidejte parmazán, petržel, poté podmáslí a vejce a vytvořte lepivé těsto.
- Do hrnce vhoďte 12 vrchovatých lžic těsta, poté přiklopte pokličkou. Vařte 30 minut, dokud se knedlíky neuvaří. Podávejte ozdobené petrželí.