Maso
- hladká mouka 50 g
- hovězí líčka (nakrájená na 4cm kostky) 1 kg
- olivový olej 3 lžíce
- cibule (najemno nakrájená) 1 ks
- česnek (najemno nasekaný) 1 stroužek
- rajský protlak 3 lžíce
- mrkev (nakrájená na 2cm kostky) 1 ks
- bobkový list 2 ks
- rozmarýn (najemno nasekaný) 1 lžička
- černé pivo (Guinness) 250 ml
- cukr 2 lžičky
- hovězí vývar 250 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Knedlíky
- hladká mouka 150 g
- máslo (nakrájené na kostky) 40 g
- parmazán (najemno nastrouhaný) 3 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 lžíce + k podávání
- podmáslí 125 ml
- vejce (lehce rozšlehané) 1 ks
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Dejte mouku do mísy, osolte a opepřete. Obalte hovězí maso v mouce a oklepejte z něj přebytečnou mouku.
- Ve velké pánvi rozehřejte lžíci oleje na vysokou teplotu. Postupně pečte hovězí, vždy 5 minut dozlatova, a poté přemístěte maso do pomalého hrnce. Snižte teplotu na střední a přilijte do pánve zbytek oleje. Cibuli a česnek smažte 3 minuty lehce dozlatova. Přidejte rajčatový protlak, minutu smažte, potom přidejte mrkev, bobkový list, rozmarýn, pivo a cukr. Osolte a opepřete a nechte 5 minut odpařovat alkohol. Vložte spolu s vývarem do pomalého hrnce. Nechte 7 hodin vařit na nízkém stupni. Poté zvyšte na vysoký stupeň.
- Na podmáslové knedlíky vsypte mouku a kypřicí prášek do velké mísy. Utřete v míse máslo s moukou, dokud se nevytvoří hrudky. Přidejte parmazán, petržel, poté podmáslí a vejce a vytvořte lepivé těsto.
- Do pomalého hrnce vhoďte 12 vrchovatých lžic těsta, poté přiklopte pokličkou. Vařte hodinu, dokud se knedlíky neuvaří. Podávejte ozdobené petrželí.
- NA SPORÁKU: Dejte mouku do mísy, osolte a opepřete. Obalte hovězí maso v mouce a oklepejte z něj přebytečnou mouku.
- Ve velkém hrnci rozehřejte lžíci oleje na vysokou teplotu. Postupně pečte hovězí, vždy 5 minut dozlatova. Dejte maso stranou. Snižte teplotu na střední a přilijte do pánve zbytek oleje. Cibuli a česnek smažte 3 minuty lehce dozlatova. Přidejte rajčatový protlak, minutu smažte, potom přidejte mrkev, bobkový list, rozmarýn, pivo a cukr. Přiveďte k varu a nechte 5 minut odpařovat alkohol, poté přilijte vývar a 250 ml vody. Osolte a opepřete a nechte mírně vařit. Snižte teplotu na nízkou a přiklopte pokličkou. Nechte mírně vařit 2 hodiny až 2 a půl hodiny, dokud hovězí maso skoro nezměkne.
- Na podmáslové knedlíky vsypte mouku a kypřicí prášek do velké mísy. Utřete v míse máslo s moukou, dokud se nevytvoří hrudky. Přidejte parmazán, petržel, poté podmáslí a vejce a vytvořte lepivé těsto.
- Do hrnce vhoďte 12 vrchovatých lžic těsta, poté přiklopte pokličkou. Vařte 30 minut, dokud se knedlíky neuvaří. Podávejte ozdobené petrželí.
Dušená hovězí líčka na pivu s podmáslovými knedlíky Zdroj: Zdravá jídla z pomalého hrnce