Najděte si recept
Na co máte chuť?

Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi
Suroviny (8–10 porcí)
- vejce (žloutky a bílky zvlášť) 5 ks
- cukr krupice 150 g
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- kakao 2 lžíce
- kypřicí prášek 2 lžičky
- špetka soli
- vanilkový extrakt nebo cukr nebo semínka z 1 lusku 1 lžička
- čerstvě namleté mandle (o trochu hrubší než mandlová mouka z obchodu) 100 g
- několik dní starý žitný chleba rozdrobený najemno 150 g
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Žloutky s cukrem ušlehejte do pěny. V míse smíchejte kakao, škrob, kypřící prášek a sůl a prosejte ke žloutkům. Přidejte vanilku a stěrkou vše spojte. Nakonec vmíchejte mleté mandle a chléb.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně zapracujte. Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem, uhlaďte a pečte 20–25 minut. (Po vyndání se nemusíte strachovat, že vám skoro nenaskočily – přesně tak to má být.) Nechte vychladnout a teprve potom jemně uvolněte z forem.
- Šlehačku s cukrem a kapkou likéru ušlehejte dotuha. Každý korpus nejprve potřete trochou zbývajícího amaretta a vrstvou džemu. Pak na něj navršte šlehačku, kraje poklaďte třešněmi a slepte, jak jste zvyklí. Horní vrstvu ozdobte šlehačkou a čokoládovými hoblinami.
FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.
Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.
FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.
HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...
Vydalo nakladatelství Omega.