Suroviny
- vejce (žloutky a bílky zvlášť) 5 ks
- cukr krupice 150 g
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- kakao 2 lžíce
- vanilkový extrakt (nebo cukr nebo semínka z 1 lusku) 1 lžička
- mleté mandle (čerstvě namleté o trochu hrubší než mandlová mouka z obchodu) 100 g
- žitný chleba (několik dní starý,rozdrobený najemno) 150 g
- sůl špetka
Krém
- smetana ke šlehání 500 ml
- moučkový cukr 1 lžíce
- višňový džem (kvalitní) 100 g
- třešně (čerstvé, vypeckované) 300 g
- čokoláda (čokoládové hobliny na ozdobu)
- forma na dort (kulaté,s pečicím papírem, vymazané máslem) 3 ks
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Žloutky s cukrem ušlehejte do pěny. V míse smíchejte kakao, škrob, kypřící prášek a sůl a prosejte ke žloutkům. Přidejte vanilku a stěrkou vše spojte. Nakonec vmíchejte mleté mandle a chléb.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně zapracujte. Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem, uhlaďte a pečte 20–25 minut. (Po vyndání se nemusíte strachovat, že vám skoro nenaskočily – přesně tak to má být.) Nechte vychladnout a teprve potom jemně uvolněte z forem.
- Šlehačku s cukrem a kapkou likéru ušlehejte dotuha. Každý korpus nejprve potřete trochou zbývajícího amaretta a vrstvou džemu. Pak na něj navršte šlehačku, kraje poklaďte třešněmi a slepte, jak jste zvyklí. Horní vrstvu ozdobte šlehačkou a čokoládovými hoblinami.
Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody