Bronte Aurell

Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi

Moje hodnocení
18x

Chlebový dort pochází z jižního Dánska a tradičně bývá jedním z největších lákadel na každoročních slavnostech v Jutsku. Jedná se o regionální recept, takže se můžete setkat i s Dány, kteří ho neznají, v tom případě ale o hodně přicházejí. Přestože se na první pohled může zdát neobvyklý, kombinace šlehačky, třešní a chlebového těsta s kakaem a mandlemi je opravdu skvělá.

8 porcí
60 minut
skandinávská

Suroviny

Krém

Postup přípravy

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Žloutky s cukrem ušlehejte do pěny. V míse smíchejte kakao, škrob, kypřící prášek a sůl a prosejte ke žloutkům. Přidejte vanilku a stěrkou vše spojte. Nakonec vmíchejte mleté mandle a chléb.
  3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně zapracujte. Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem, uhlaďte a pečte 20–25 minut. (Po vyndání se nemusíte strachovat, že vám skoro nenaskočily – přesně tak to má být.) Nechte vychladnout a teprve potom jemně uvolněte z forem.
  4. Šlehačku s cukrem a kapkou likéru ušlehejte dotuha. Každý korpus nejprve potřete trochou zbývajícího amaretta a vrstvou džemu. Pak na něj navršte šlehačku, kraje poklaďte třešněmi a slepte, jak jste zvyklí. Horní vrstvu ozdobte šlehačkou a čokoládovými hoblinami.

Zdroj receptu

Bronte Aurell

Knihy Omega - kuchařky Bronte Aurell

Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.

Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.

FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.

HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů