návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi

Hodnoceno: 0x
8–10 porcí
do 1 hodiny
Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi
Autor: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi
Chlebový dort pochází z jižního Dánska a tradičně bývá jedním z největších lákadel na každoročních slavnostech v Jutsku. Jedná se o regionální recept, takže se můžete setkat i s Dány, kteří ho neznají, v tom případě ale o hodně přicházejí. Přestože se na první pohled může zdát neobvyklý, kombinace šlehačky, třešní a chlebového těsta s kakaem a mandlemi je opravdu skvělá.

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Žloutky s cukrem ušlehejte do pěny. V míse smíchejte kakao, škrob, kypřící prášek a sůl a prosejte ke žloutkům. Přidejte vanilku a stěrkou vše spojte. Nakonec vmíchejte mleté mandle a chléb.
  3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně zapracujte. Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem, uhlaďte a pečte 20–25 minut. (Po vyndání se nemusíte strachovat, že vám skoro nenaskočily – přesně tak to má být.) Nechte vychladnout a teprve potom jemně uvolněte z forem. 
  4. Šlehačku s cukrem a kapkou likéru ušlehejte dotuha. Každý korpus nejprve potřete trochou zbývajícího amaretta a vrstvou džemu. Pak na něj navršte šlehačku, kraje poklaďte třešněmi a slepte, jak jste zvyklí. Horní vrstvu ozdobte šlehačkou a čokoládovými hoblinami.
Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi
Autor: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi

FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Bronte Aurell

Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.

Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.

FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.

HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...

Vydalo nakladatelství Omega.

Související témata: Sladké , Skandinávská kuchyně