Bronte Aurell

Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi

Moje hodnocení
2x

Chlebový dort pochází z jižního Dánska a tradičně bývá jedním z největších lákadel na každoročních slavnostech v Jutsku. Jedná se o regionální recept, takže se můžete setkat i s Dány, kteří ho neznají, v tom případě ale o hodně přicházejí. Přestože se na první pohled může zdát neobvyklý, kombinace šlehačky, třešní a chlebového těsta s kakaem a mandlemi je opravdu skvělá.

8 porcí
60 minut
skandinávská

Suroviny

  • vejce (žloutky a bílky zvlášť) 5 ks
  • cukr krupice 150 g
  • kukuřičný škrob 2 lžíce
  • kakao 2 lžíce
  • kypřicí prášek 2 lžičky
  • špetka soli
  • vanilkový extrakt nebo cukr nebo semínka z 1 lusku 1 lžička
  • čerstvě namleté mandle (o trochu hrubší než mandlová mouka z obchodu) 100 g
  • několik dní starý žitný chleba rozdrobený najemno 150 g

Krém

  • smetana ke šlehání 500 ml
  • cukr moučka 1 lžíce
  • několik kapek likéru Amaretto nebo mandlového extraktu + další na potření
  • kvalitní višňový džem 100 g
  • čerstvé třešně, vypeckované 300 g
  • čokoládové hobliny na ozdobu
  • 3 kulaté dortové formy s pečicím papírem, vymazané máslem

Postup přípravy

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Žloutky s cukrem ušlehejte do pěny. V míse smíchejte kakao, škrob, kypřící prášek a sůl a prosejte ke žloutkům. Přidejte vanilku a stěrkou vše spojte. Nakonec vmíchejte mleté mandle a chléb.
  3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně zapracujte. Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem, uhlaďte a pečte 20–25 minut. (Po vyndání se nemusíte strachovat, že vám skoro nenaskočily – přesně tak to má být.) Nechte vychladnout a teprve potom jemně uvolněte z forem.
  4. Šlehačku s cukrem a kapkou likéru ušlehejte dotuha. Každý korpus nejprve potřete trochou zbývajícího amaretta a vrstvou džemu. Pak na něj navršte šlehačku, kraje poklaďte třešněmi a slepte, jak jste zvyklí. Horní vrstvu ozdobte šlehačkou a čokoládovými hoblinami.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bronte Aurell

Knihy Omega - kuchařky Bronte Aurell

Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.

Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.

FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.

HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty