Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi
Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi
Zdroj:
FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Chlebový dort pochází z jižního Dánska a tradičně bývá jedním z největších lákadel na každoročních slavnostech v Jutsku. Jedná se o regionální recept, takže se můžete setkat i s Dány, kteří ho neznají, v tom případě ale o hodně přicházejí. Přestože se na první pohled může zdát neobvyklý, kombinace šlehačky, třešní a chlebového těsta s kakaem a mandlemi je opravdu skvělá.
8 porcí
60 minut
skandinávská
Postup přípravy
-
Předehřejte si troubu na 180 °C.
-
Žloutky s cukrem ušlehejte do pěny. V míse smíchejte kakao, škrob, kypřící prášek a sůl a prosejte ke žloutkům. Přidejte vanilku a stěrkou vše spojte. Nakonec vmíchejte mleté mandle a chléb.
-
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně zapracujte. Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem, uhlaďte a pečte 20–25 minut. (Po vyndání se nemusíte strachovat, že vám skoro nenaskočily – přesně tak to má být.) Nechte vychladnout a teprve potom jemně uvolněte z forem.
-
Šlehačku s cukrem a kapkou likéru ušlehejte dotuha. Každý korpus nejprve potřete trochou zbývajícího amaretta a vrstvou džemu. Pak na něj navršte šlehačku, kraje poklaďte třešněmi a slepte, jak jste zvyklí. Horní vrstvu ozdobte šlehačkou a čokoládovými hoblinami.
Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi
Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi
Zdroj:
FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody