Suroviny
- vejce (žloutky a bílky zvlášť) 5 ks
- cukr krupice 150 g
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- kakao 2 lžíce
- kypřicí prášek 2 lžičky
- špetka soli
- vanilkový extrakt nebo cukr nebo semínka z 1 lusku 1 lžička
- čerstvě namleté mandle (o trochu hrubší než mandlová mouka z obchodu) 100 g
- několik dní starý žitný chleba rozdrobený najemno 150 g
Krém
- smetana ke šlehání 500 ml
- cukr moučka 1 lžíce
- několik kapek likéru Amaretto nebo mandlového extraktu + další na potření
- kvalitní višňový džem 100 g
- čerstvé třešně, vypeckované 300 g
- čokoládové hobliny na ozdobu
- 3 kulaté dortové formy s pečicím papírem, vymazané máslem
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Žloutky s cukrem ušlehejte do pěny. V míse smíchejte kakao, škrob, kypřící prášek a sůl a prosejte ke žloutkům. Přidejte vanilku a stěrkou vše spojte. Nakonec vmíchejte mleté mandle a chléb.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně zapracujte. Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem, uhlaďte a pečte 20–25 minut. (Po vyndání se nemusíte strachovat, že vám skoro nenaskočily – přesně tak to má být.) Nechte vychladnout a teprve potom jemně uvolněte z forem.
- Šlehačku s cukrem a kapkou likéru ušlehejte dotuha. Každý korpus nejprve potřete trochou zbývajícího amaretta a vrstvou džemu. Pak na něj navršte šlehačku, kraje poklaďte třešněmi a slepte, jak jste zvyklí. Horní vrstvu ozdobte šlehačkou a čokoládovými hoblinami.
Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody