Suroviny
- loupané mandle 130 g
- pekanové ořechy 65 g
- med 190 g
- hořká čokoláda ((min. 54 %)) 150 g
- máslo 70 g
- cukr krupice 65 g
- sušené fíky 65 g
- meruňky (glazované ) 25 g
- třešně (glazované) 20 g
- polohrubá mouka 175 g
- kakao ( holandského typu) 25 g
- mletá skořice 1 lžička
- máslo ( na vymazání formy)
- moučkový cukr (na posypání)
Dort se báječně hodí na Vánoce, buď jako dezert v některém svátečním dni, nebo jako dárek. Zabalte ho do celofánu, zavažte mašli a potěšte ty, co máte rádi. Vydrží až 3 měsíce.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem. Rozložte na něj mandle a pekanové ořechy a 12–15 minut pečte, až mandle zezlátnou. Vyjměte a nechte zchladnout.
- V rendlíku rozehřejte na mírném stupni med, nasekanou čokoládu, máslo a cukr, až se vše rozpustí. Nechte mírně zchladnout a vmíchejte ovoce, opečené ořechy, prosátou mouku, kakao a skořici.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Dortovou rozevírací formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Namočte si ruce, po částech nabírejte těsto a vkládejte ho do formy. Pořádně ho zatlačte, aby vyplnilo celou formu. Ruce mějte vždy vlhké, jinak se těsto bude lepit. Pečte v předehřáté troubě zhruba 8 minut, dokud dort nebude na dotek nadýchaný a pružný. Vyjměte ho a nechte zchladnout. Dort vyndejte z formy a pocukrujte.