Těsto
- hladká mouka 520 g
- plnotučné mléko 220 ml
- máslo 50 g
- cukr krupice 40 g
- vejce 2 ks
- sušené droždí 11 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- řepkový olej (na smažení)
- sůl 1 špetka
Cukrová poleva
- moučkový cukr 12 lžic
- voda 4 lžíce
- potravinářské barvivo
Malinová poleva
- bílá čokoláda 200 g
- maliny 100 g
Na ozdobu
- bonbony (gumoví medvídci HARIBO Goldbären)
Inspiraci na další recepty naleznete na www.haribomalycukrar.cz, kde se právě teď můžete zapojit do soutěže pro děti a rodiče.
Další recepty s Haribo bonbony pro inspiraci najdete v tomto speciálu:
Postup přípravy
- Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, droždí, sůl a vše promíchejte.
- Přidejte na kostičky nakrájené máslo pokojové teploty a rukama těsto zpracujte do drobenky.
- V menší misce ručně vyšlehejte vejce, přidejte mléko a vanilkový extrakt. Přidejte do suché směsi a vypracujte měkké, mírně lepivé těsto.
- Těsto přendejte na linku, potřete olejem a vložte do olejem vymazané mísy. Přikryjte fólií a nechte zhruba 1 hodinu kynout. Po vykynutí těsto přendejte na pomoučenou pracovní desku a rukama lehce zapracujte, čímž ho zbavíte vzduchových bublin. Vytvarujte bochánek a vložte opět do mísy. Nechte dalších 45 minut kynout.
- Bochánek opět vyklopte na pracovní plochu a rozválejte do výšky maximálně 1 cm. Do těsta vykrájejte požadované tvary (ideálně větší kolečko a do jeho středu menší kolečko) a přendejte na pomoučený plech. Vykrojené tvary přetáhněte olejem potřenou potravinářskou fólií a nechte nakynout tak, aby zdvojnásobily objem.
- V hrnci roztopte olej, který nesmí být ani studený ani příliš horký. Proveďte test na malém kousku těsta. Následně do hrnce vložte připravené donuty a smažte tak dlouho, dokud nejsou z obou stran krásně zlatavé. Poté je přendejte na plech a kuchyňskými utěrkami vysajte přebytečný olej.
- Cukrová poleva: Cukr smíchejte s vodou a dobře promíchejte. Poté přidejte barvivo dle vlastního uvážení. Hustotu polevy lze libovolně upravovat, přidáním cukru ji zahustíte, přidáním vody naopak zředíte.
- Malinová poleva: Maliny metličkou rozmixujte, ohřejte v mikrovlnné troubě nebo na plotýnce a přidejte do rendlíku s bílou čokoládou. Počkejte minutu a celou směs promíchejte.
- Nakonec donuty z jedné strany namáčejte do připravené polevy a ozdobte HARIBO medvídky.
PRIMA TIPY:• Žádnou z fází přípravy nezkracujte a nesnažte se ji uspěchat. Aby byly donuty opravdu dobré, je potřeba dodržet postup.• U donutů platí, čím méně těsto hnětete, tím lépe, manipulujte s ním proto velice jemně.• Pokud nemáte v pokoji dostatečně teplo, nechte těsto kynout v troubě předehřáté na 40 °C.