Suroviny
- plnotučné mléko 300 ml
- smetana ke šlehání (30–40%) 200 ml
- vanilkový lusk (dřeň z 1/2 vanilkového lusku)
- žloutek 4 ks
- cukr krupice (nebo cukr muscovado) 3 lžíce
- kukuřičný škrob 3–4 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Mléko, smetanu, sůl a vyškrábnutou dřeň z vanilkového lusku smíchejte v hrnci. Odeberte 10 lžic do hrnku. Zbylé mléko se smetanou zahřívejte na mírném stupni, až se začne téměř vařit, ale nepřejde varem. Občas promíchejte. Téměř vroucí mléko odstavte.
- Mezitím vyšlehejte ve větší míse žloutky s cukrem do světlé pěny, trvá to asi 5–7 minut. Pokud používáte kuchyňský robot, zvolte balonovou metlu.
- Do žloutkové pěny opatrně zašlehávejte škrob. Až bude směs hodně hustá, přidejte pár lžic odebraného (studeného) mléka a střídavě zašlehávejte studené mléko a škrob.
- Dvě třetiny horkého, nikoliv vroucího vanilkového mléka svižně zašlehávejte po naběračkách do žloutkové směsi. Postupné zašlehávání je důležité proto, aby žloutky zhoustly, ale zároveň se neuvařily a nesrazily.
- Žloutkovou směs vlijte do hrnce ke zbylému horkému mléku, promíchejte, vraťte na plotýnku a na středním stupni prošlehávejte směs ruční metlou do zhoustnutí. Šlehejte zhruba 10 minut, až ve směsi přestane být cítit škrob.
- Hotový pudink podávejte teplý nebo ho rozlijte do skleniček a nechte vychladnout. Servírovat ho můžete s ovocem.
Domácí vanilkový pudink podle Cat & Cook 2 Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová