Ivana Jindřichová

Domácí vanilkový pudink podle Cat & Cook

Moje hodnocení
12x

Před vynálezem instantního pudinku ze sáčku ho hospodyně připravovaly doma – z mléka, žloutků, škrobu a vanilky. Žloutky ho zahustí, ochutí i obarví nažluto. Máte-li rádi hustý pudink, použijte více škrobu. Nechte ho vyvařit alespoň 10 minut, aby v chuti nebyl cítit. Podávejte ho teplý či studený a ozdobený ovocem, sirupem nebo šlehačkou podle chuti.

3 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mléko, smetanu, sůl a vyškrábnutou dřeň z vanilkového lusku smíchejte v hrnci. Odeberte 10 lžic do hrnku. Zbylé mléko se smetanou zahřívejte na mírném stupni, až se začne téměř vařit, ale nepřejde varem. Občas promíchejte. Téměř vroucí mléko odstavte.
  2. Mezitím vyšlehejte ve větší míse žloutky s cukrem do světlé pěny, trvá to asi 5–7 minut. Pokud používáte kuchyňský robot, zvolte balonovou metlu.
  3. Do žloutkové pěny opatrně zašlehávejte škrob. Až bude směs hodně hustá, přidejte pár lžic odebraného (studeného) mléka a střídavě zašlehávejte studené mléko a škrob.
  4. Dvě třetiny horkého, nikoliv vroucího vanilkového mléka svižně zašlehávejte po naběračkách do žloutkové směsi. Postupné zašlehávání je důležité proto, aby žloutky zhoustly, ale zároveň se neuvařily a nesrazily.
  5. Žloutkovou směs vlijte do hrnce ke zbylému horkému mléku, promíchejte, vraťte na plotýnku a na středním stupni prošlehávejte směs ruční metlou do zhoustnutí. Šlehejte zhruba 10 minut, až ve směsi přestane být cítit škrob.
  6. Hotový pudink podávejte teplý nebo ho rozlijte do skleniček a nechte vychladnout. Servírovat ho můžete s ovocem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ivana Jindřichová

Cat and cook Ivana Jindřichová

Blogerka Cat & Cook, vlastním jménem Ivana Jindřichová, propadla jídlu ve 12 letech a od té doby stále vaří. Nejdřív pro sebe a pro mamku, pak pro přítele, pak pro spolubydlící a přátele, pro partnera a teď už i pro své čtenáře. Miluje kočky, které jsou také poznávacím znamením jejího blogu. Po Mindě přišly Miňonka a Laskonka, které se neobyčejně hodí do její nové, už třetí kuchařky, z edice Sladká. Obsahuje recepty na dezerty z Čech i celého světa, které doplňují oblíbená sladká jídla a velikonoční a vánoční recepty. Podrobně popsané postupy, odpovědi na všechny otázky, které si při přípravě kladete, a krásné fotografie vás dovedou ke kýženému výsledku. Zaručeně se dočkáte nehynoucí lásky svých nejbližších.

shop.catandcook.cz


Přečtěte si také

Recepty