Domácí vanilkový pudink podle Cat & Cook
Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová
Domácí vanilkový pudink podle Cat & Cook
Zdroj:
Cat & Cook - Ivana Jindřichová
Před vynálezem instantního pudinku ze sáčku ho hospodyně připravovaly doma – z mléka, žloutků, škrobu a vanilky. Žloutky ho zahustí, ochutí i obarví nažluto. Máte-li rádi hustý pudink, použijte více škrobu. Nechte ho vyvařit alespoň 10 minut, aby v chuti nebyl cítit. Podávejte ho teplý či studený a ozdobený ovocem, sirupem nebo šlehačkou podle chuti.
Postup přípravy
-
Mléko, smetanu, sůl a vyškrábnutou dřeň z vanilkového lusku smíchejte v hrnci. Odeberte 10 lžic do hrnku. Zbylé mléko se smetanou zahřívejte na mírném stupni, až se začne téměř vařit, ale nepřejde varem. Občas promíchejte. Téměř vroucí mléko odstavte.
-
Mezitím vyšlehejte ve větší míse žloutky s cukrem do světlé pěny, trvá to asi 5–7 minut. Pokud používáte kuchyňský robot, zvolte balonovou metlu.
-
Do žloutkové pěny opatrně zašlehávejte škrob. Až bude směs hodně hustá, přidejte pár lžic odebraného (studeného) mléka a střídavě zašlehávejte studené mléko a škrob.
-
Dvě třetiny horkého, nikoliv vroucího vanilkového mléka svižně zašlehávejte po naběračkách do žloutkové směsi. Postupné zašlehávání je důležité proto, aby žloutky zhoustly, ale zároveň se neuvařily a nesrazily.
-
Žloutkovou směs vlijte do hrnce ke zbylému horkému mléku, promíchejte, vraťte na plotýnku a na středním stupni prošlehávejte směs ruční metlou do zhoustnutí. Šlehejte zhruba 10 minut, až ve směsi přestane být cítit škrob.
-
Hotový pudink podávejte teplý nebo ho rozlijte do skleniček a nechte vychladnout. Servírovat ho můžete s ovocem.
Domácí vanilkový pudink podle Cat & Cook 2
Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová
Domácí vanilkový pudink podle Cat & Cook 2
Zdroj:
Cat & Cook - Ivana Jindřichová