Domácí ricottové gnocchi s olivami, kapary a rajčaty

Moje hodnocení
4x

Klasické gnocchi obsahují pouze mouku a brambory, ale v tomto receptu od šéfkuchařky Jenn Louis díky přidání ricotty a vajec do těsta připravíte bohatší, jemnější a chutnější knedlíčky. Olivy, kapary a sýr Grana Padano pak dodávají chuť pomalu vařené rajčatové omáčce, v niž je toto dokonale šťastné jídlo oděno.

6 porcí
60 minut
italská

Gnocchi

  • brambory, vydrhnuté 900 g
  • hladká mouka 1 a ⅔ šálku + na poprášení
  • ricotta 7 lžic
  • vejce (sůl) 2 lžičky
  • vejce, lehce ušlehaná 2 ks

Omáčka

  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 2 lžíce + na pokapání
  • drcené chilli vločky ½ lžičky
  • česnek, nadrobno nasekaný 4 stroužky
  • bobkový list 1 ks
  • cibule, nadrobno nasekaná 1 ks
  • rozmarýn (čerstvý rozmarýn) 1 snítka
  • máslo (studené máslo, nakrájené na kostičky) 6 lžic
  • loupaná rajčata (celá loupaná rajčata z plechovky, rozmačkaná rukou) 2 konzervy (800 g)
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • zelené olivy, zbavené pecek a nakrájené na půlky ¾ šálku
  • sýr Grana Padano, najemno nastrouhaný ⅓ šálku + navíc k podávání
  • kapary, slité, propláchnuté a nahrubo nasekané ¼ šálku
  • čerstvé oregano, nahrubo nasekané 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Připravte gnocchi. Do hrnce s vroucí vodou vložte brambory. Plamen stáhněte na střední až velký a zvolna vařte 25–30 minut, dokud nejsou brambory měkké. Poté vodu slijte. Když brambory vychladnou natolik, že s nimi můžete manipulovat, oloupejte je a mačkadlem na brambory je rozmačkejte do mísy. Přidejte mouku, ricottu, sůl a vejce a rukama míchejte, dokud se nevytvoří jemné těsto. Pokud je příliš lepkavé, přidejte více mouky – vždy po 1 lžíci. Poté těsto přendejte na moukou lehce posypaný povrch a rozdělte je na čtvrtiny. Z každé rukama uválejte 2 cm silný váleček. Ten pak příčně nakrájejte na 2,5 cm velké gnocchi, které následně přendejte na pečicí plech, který jste si předtím vystlali pečicím papírem a zlehka posypali moukou. Gnocchi mějte na plechu oddělené, aby se nepřilepily k sobě. Plech zakryjte potravinářskou fólií a umístěte do chladničky, dokud nedojde na jejich vaření.
  2. Připravte omáčku. V hrnci rozpalte na středním plamenu olej a 6–8 minut restujte vločky chilli, česnek, bobkový list, cibuli a rozmarýn, dokud ten a zbylá zelenina nezměknou. Přidejte máslo, rajčata a sůl a zvolna vařte cca 1,5 hodin, dokud směs nezhoustne. Odeberte bobkový list a rozmarýn a omáčku udržujte teplou. Přimíchejte olivy, sýr Grana Padano, kapary a oregano.
  3. Ve velkém hrnci s řádně osolenou vroucí vodou vařte všechny gnocchi najednou cca 2–3 minuty, dokud nevyplavou na hladinu. Děrovanou kuchyňskou lžící pak gnocchi přendejte do omáčky, kterou následně osolte, opepřete a promíchejte, aby se knedlíčky s tekutou složkou spojily. Hotový pokrm rozdělte do servírovacích misek, pokapejte olivovým olejem a posypte sýrem Grana Padano.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Saveur

Saveur

Z redakce oblíbeného amerického kulinářského časopisu přichází i nová kultovní italská kuchařka, která nabízí 100 receptů z archivů časopisu. Fantastické recepty jsou doplněné krásnými barevnými fotografiemi a zajímavostmi o celosvětově oblíbené italské kuchyni.

Naleznete zde klasické i zcela nové recepty plné typických italských chutí, vůní a ingrediencí – zkrátka vše, co potřebujete k přípravě skvělého italského jídla.

Recepty jsou seřazeny do následujících kategorií: předkrmy, polévky a saláty, těstoviny, rizoto a pizza, maso a ryby, zelenina, dezerty.

Pusťte se do kulinářského dobrodružství s touto klasickou italskou kuchařkou!


Přečtěte si také

Recepty