Gnocchi
- brambory (vydrhnuté) 900 g
- hladká mouka 1 a ⅔ šálku + na poprášení
- ricotta 7 lžic
- vejce (lehce ušlehaná) 2 ks
- sůl 2 lžičky
Omáčka
- extra virgin olivový olej 2 lžíce + na pokapání
- chilli (drcené chilli vločky) ½ lžičky
- česnek (nadrobno nasekaný) 4 stroužky
- bobkový list 1 ks
- cibule (nadrobno nasekaná) 1 ks
- rozmarýn (čerstvý ) 1 snítka
- máslo (studené, nakrájené na kostičky) 6 lžic
- loupaná rajčata (celá z plechovky, rozmačkaná rukou) 2 konzervy (800 g)
- zelené olivy (zbavené pecek a nakrájené na půlky) ¾ šálku
- Grana Padano (najemno nastrouhaný) ⅓ šálku + navíc k podávání
- kapary (slité, propláchnuté a nahrubo nasekané) ¼ šálku
- čerstvé oregano (nahrubo nasekané) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Připravte gnocchi. Do hrnce s vroucí vodou vložte brambory. Plamen stáhněte na střední až velký a zvolna vařte 25–30 minut, dokud nejsou brambory měkké. Poté vodu slijte. Když brambory vychladnou natolik, že s nimi můžete manipulovat, oloupejte je a mačkadlem na brambory je rozmačkejte do mísy. Přidejte mouku, ricottu, sůl a vejce a rukama míchejte, dokud se nevytvoří jemné těsto. Pokud je příliš lepkavé, přidejte více mouky – vždy po 1 lžíci. Poté těsto přendejte na moukou lehce posypaný povrch a rozdělte je na čtvrtiny. Z každé rukama uválejte 2 cm silný váleček. Ten pak příčně nakrájejte na 2,5 cm velké gnocchi, které následně přendejte na pečicí plech, který jste si předtím vystlali pečicím papírem a zlehka posypali moukou. Gnocchi mějte na plechu oddělené, aby se nepřilepily k sobě. Plech zakryjte potravinářskou fólií a umístěte do chladničky, dokud nedojde na jejich vaření.
- Připravte omáčku. V hrnci rozpalte na středním plamenu olej a 6–8 minut restujte vločky chilli, česnek, bobkový list, cibuli a rozmarýn, dokud ten a zbylá zelenina nezměknou. Přidejte máslo, rajčata a sůl a zvolna vařte cca 1,5 hodin, dokud směs nezhoustne. Odeberte bobkový list a rozmarýn a omáčku udržujte teplou. Přimíchejte olivy, sýr Grana Padano, kapary a oregano.
- Ve velkém hrnci s řádně osolenou vroucí vodou vařte všechny gnocchi najednou cca 2–3 minuty, dokud nevyplavou na hladinu. Děrovanou kuchyňskou lžící pak gnocchi přendejte do omáčky, kterou následně osolte, opepřete a promíchejte, aby se knedlíčky s tekutou složkou spojily. Hotový pokrm rozdělte do servírovacích misek, pokapejte olivovým olejem a posypte sýrem Grana Padano.
Domácí ricottové gnocchi s olivami, kapary a rajčaty 2 Zdroj: Saveur - šťastná italská kuchyně