Suroviny
- hladká mouka 300 g
- cukr krupice 200 g
- vanilkový cukr (domácí ) 1 lžíce
- mléko 180 ml
- máslo (povolené) 150 g
- vejce 2 ks
- prášek do pečiva (bez fosfátů) 1 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- máslo (na vymazání )
- mouka (na vysypání formy)
- sůl špetka
Náplň
- jahody (čerstvé ) 300 g
- vanilkový cukr (domácí ) 1 lžíce
- kukuřičný škrob 1 lžička
Na potření a posypání
- máslo (rozpuštěné) 40 g
- cukr krupice 50 g
- vanilka (mletá ) 1/4 lžičky
- jahody (čerstvé ,na ozdobu)
- jedlé květy (na ozdobu)
Odkaz
Lákavé recepty z jahod najdete v novém speciálu na Prima FRESH!
Postup přípravy
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou.
- Umyté a očištěné jahody nakrájejte na větší kousky a dejte do menšího hrnce společně s vanilkovým cukrem. Promíchejte a povařte zhruba 5 minut.
- Odstavte a vmíchejte zarovnanou lžičku kukuřičného škrobu. Jahody pak nechte trochu vystydnout, mezitím připravte těsto.
- V jedné míse vyšlehejte el. metličkami máslo, oba druhy cukru, vejce a vanilkový extrakt. Nakonec ručně vmíchejte mléko (el. metličkami už nešlehejte). Ve druhé míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
- Tuto směs postupně vmíchejte do máslovo-mléčné směsi. Polovinu hustého těsta rozprostřete do formy, stěrkou udělejte širší důlek, do kterého dejte jahody. Ty ponechte pouze v důlku, nedávejte je až k okrajům.
- Jahody přikryjte druhou částí těsta, uhlaďte a dejte péct na 60 minut. Po 30 minutách dort přikryjte alobalem, aby se při dopékání nespálil.
- Po upečení nechte dort chvíli vystydnout ve formě, poté ji rozevřete a koláč nechte ještě asi 15 minut stydnout.
- Mezitím rozpusťte máslo, kterým mašlovačkou potřete dort po celé jeho ploše. Cukr krupici smíchejte s mletou vanilkou a posypte dort také po celé jeho ploše.