Suroviny
- zelená čočka (drobnozrnná ) 200 g
- tymián (čerstvý) 2 snítky
- bobkový list 2 ks
- červená paprika (velká ,silnostěnná ) 300 g
- olivový olej 100 g
- javorový sirup 40 g
- vinný ocet 40 g
- kopr (čerstvý ) 2 lžíce
- koriandr (čerstvý ) 2 lžíce
- hladkolistá petržel 2 lžíce
- gorgonzola (DOP) 120 g
- sušená rajčata 50 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Evropská ochranná známka DOP (Chráněné označení původu) charakterizuje tradiční geografické místo původu. Vyrábí se tedy z toho správného mléka a v tradiční oblasti, jejíž vlastnosti dávají sýru specifickou chuť. Známka také zaručuje, že jsou sýry vyráběny tradiční formou a za pomocí postupů, které vymysleli naši předci.
Postup přípravy
- Čočku uvařte na skus s tymiánem a bobkovým listem.
- Papriky potřete olivovým olejem a upečte v troubě na 200 °C, aby byla slupka tmavá.
- Papriky vložte do mísy a uzavřete fólií na cca 30 minut, aby se papriky zapařily. Poté je oloupejte a zbavte jádřinců.
- Uvařenou čočku smíchejt s nakrájenými paprikami, sušenými rajčaty, nasekanými bylinkami, sirupem a vinným octem.
- Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a přidejte nakrájenou gorgonzolu.