Najděte si recept
Cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem

Suroviny (6 porcí)
- cibule, nakrájená na měsíčky 3 ks
- česnek, nakrájený na plátky 3 stroužky
- Olivový olej 5 lžic
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- mletá pálivá paprika nebo chilli 1/2 lžičky
- horká voda 1 a 1/2 litru
- zeleninový biobujón (würzl nebo dm drogerie) 2 kostky
- uvařená cizrna 500 g
- brambory, nakrájené na kostičky 500 g
- čerstvé listy mangoldu velká hrst
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- dýňová semínka nebo vlašské ořechy na ozdobu
Postup
- Osmažte pomalu cibuli a česnek na oleji. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte.
- Zalijte horkou vodou, přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut (do změknutí brambor – záleží na velikosti kousků).
- Přibližně třetinu uvařené polévky odeberte a rozmixujte do krémova, jde to i ponorným mixérem. Vraťte zpět do polévky – tím ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou jíšku.
- Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte dle potřeby solí, pepřem, popřípadě můžete přidat i trošku smetany (bio kravské, sojové nebo ovesné) – ale to vůbec není nutné.
- Posypte opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy.
Prima tip Hanky Zemanové: Vůbec nevadí, když uvaříte více cizrny najednou! Já mám vždy zbytky cizrny v mrazáku pro případ, kdy nestíhám uvařit, a pak jen udělám velmi rychlou zeleninovou polévku. Dám do ní povařit zmraženou cizrnu a velmi rychle je hotová docela výživná polévka. Nebo ze zbytků cizrny většinou dělám jednoduché pomazánky.
BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky
Poslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.
Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.
Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.