Suroviny
- červená cibule 3 kg
- česnek 6 stroužků
- máslo 150 g
- olivový olej 5 lžic
- třtinový cukr 170 g
- tymián (čerstvý nebo sušený)
- chilli 1/2 lžičky
- červené víno 600 ml
- červený vinný ocet 200 ml
- portské víno 200 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Cibuládu dělám pořád dokola. Vždy když mi dojde, běžím pro další cibuli a dělám další várku. Takže z vlastní zkušenosti radím – množství v receptu se nelekejte. I když se zdá, že je toho hodně, za pár dnů vám bude připadat, že toho bylo málo :)
Tuhle dobrotu podávejte ke studenému masu nebo k sýrům. Já ji přidávám do zeleninových nebo luštěninových polévek, lžíce cibulády udělá dobře i vývarům. Hodí se pod pečené maso nebo do různých dušených směsí.
Ve sklenici v ledničce vydrží až tři měsíce. A vzhledem k tomu, že se pomalu blíží Vánoce, může z ní být, v hezké patentní sklenici, neodolatelný dárek…
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci nechte rozehřát olej a máslo. Vsypte nasekaný česnek a na půlkolečka nakrájenou cibuli a důkladně promíchejte, aby se cibule obalila máslem a olejem. Zasypte cukrem, přidejte tymián, chilli, sůl a pepř. Zmírněte oheň na minimum a odkryté vařte za občasného promíchání 40–50 minut, až se odpaří šťáva a cibule s cukrem začne karamelizovat.
- Přilijte víno, ocet a portské a vařte na prudším ohni za častého míchání dalších 40–60 minut, až se to velké množství tekutiny téměř odpaří. Kvůli této fázi potřebujete opravdu velký vysoký hrnec, při prudkém vaření cibuláda dost bublá, ale kvůli odpařování nepoužívejte poklici.
- Ve finále by cibuláda měla mít téměř mahagonovou barvu. Směs nechte trochu vychladnout a plňte do sterilizovaných sklenic.