reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Chřest s hráškovými lívanci a bylinkovým sabayon
Autor: Kublanka.cz Chřest s hráškovými lívanci a bylinkovým sabayon

Chřest s hráškovými lívanci a bylinkovým sabayon

Hodnoceno: 0x
Tento recept je inspirovaný michellinským šéfkuchařem Tomem Aikensenem.
do 30 minut
4 porce

reklama

Postup

  1. Hráškové lívance: Středně velký hrnec naplňte vodou, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vřít, přidejte vyloupaný hrášek a nechte vařit 2 minuty. Poté ho ihned sceďte a propláchněte studenou vodou. Hrášek dejte spolu s kukuřičnou a hladkou moukou, kypřicím práškem, 2 žloutky a cukrem krupicí do mixéru a krátce promixujte. Měla by vzniknout hrubší kaše, kterou dochuťte solí a pepřem.
  2. V dokonale odmaštěné (nejlépe nerezové) misce vyšlehejte zbylé 2 bílky se špetkou soli do tuha. Vyšlehané bílky opatrně s pomocí stěrky smíchejte s hráškovou kaší a na závěr vmíchejte najemno nasekanou hladkolistou petrželku.
  3. Troubu i s pečicím plechem předehřejte na 170 °C, plech vyložte pečicím papírem. Pánev s nepřilnavým povrchem vymažte olivovým olejem a nechte ji rozehřát na mírném ohni. Čtvrtinu těstíčka vlijte do rozehřáté pánve a smažte z obou stran dozlatova. Usmažený hráškový lívanec přendejte na plech a udržujte v teple až do podávání. Stejným způsobem zpracujte zbytek těstíčka.
  4. Ztracená vejce: Do širokého hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vřít, vlijte do ní cca 2 lžíce octa a zmírněte plamen.
  5. Každé vajíčko vyklepněte do vlastního hrnečku. S pomocí vařečky roztočte vodu v hrnci, aby uprostřed vznikl vír. Doprostřed víru rychle vlijte jedno vejce
  6. Nechte vařit 3–4 minuty, poté vyndejte vejce děrovanou naběračkou a nechte okapat na papírové utěrce.
  7. Stejně postupujte se zbývajícími vejci. Pokud by vejce vychladla, prohřejte je před podáváním v horké vodě.
  8. Sabayon: V tepelně odolné míse prošlehejte 1 vejce, 2 žloutky, 50 ml zeleninového vývaru, najemno nastrouhanou kůru z ½ citronu a šťávu z ½ citronu (cca 10 ml). Nerezovou misku umístěte na vodní lázeň a za stálého šlehání vařte do mírného zhoustnutí. Poté stáhněte z ohně a za stálého šlehání přilévejte tenkým praménkem rozpuštěné ghí. Jakmile směs zhoustne, vmíchejte najemno nasekanou petrželku a pažitku. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  9. Chřest: Ve velkém hrnci přiveďte k varu větší množství osolené vody. Jakmile voda začne vřít, vhoďte zelený chřest a nechte ho 2–3 minuty povařit. Sceďte, osušte, zakápněte olivovým olejem, posolte a opepřete.
  10. Lívance rozdělte na 4 talíře, poklaďte je chřestem, zastřeným vejcem a přelijte 1 lžící sabayon omáčky. Opepřete čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.

Chřest s hráškovými lívanci a bylinkovým sabayon 2 Foto: Chřest s hráškovými lívanci a bylinkovým sabayon; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

reklama