návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Chobotnice pečená pod pekou

4 porce
do 2 hodin
Chobotnice pečená pod pekou
Chobotnice pečená pod pekou Autor: archiv Maare
Ve střední Dalmácii a na některých ostrovech je populární úprava masa "pod pekou". Peka je vlastně taková přírodní remoska. Kulatá vyšší nádoba s poklicí, která se vloží do pece a celá se zakryje žhavým uhlím. Nejčastěji se setkáte právě s chobotnicí, která se v ní peče společně se zeleninou. Pokud si tuhle chorvatskou specialitu chcete vyzkoušet, můžete použít naši tradiční remosku, výsledek bude také skvělý.
Reklama

Suroviny (4 porce)

Reklama

Postup

  1. Chobotnici asi koupíte už vykuchanou, ale kdyby ne, zbavte ji vnitřností, vyřízněte oči a zobcovité čelisti.
  2. Chobotnici vložte do remosky a zalijte trochou olivového oleje. Lehce podlijte bílým vínem, přidejte bobkový list. NESOLTE, CHOBOTNICE JE SLANÁ SAMA OD SEBE!!! Přidejte na čtvrtky nakrájenou cibuli a papriku, cherry rajčátka, stroužky česneku.
  3. Po 30 minutách pečení odeberte tekutinu, kterou chobotnice vypustí. 
  4. Pečte dalších 15 minut. Poté přidejte brambory nakrájené na čtvrtky a pečte ještě hodinu.
  5. Pak vyzkoušejte, zda je chobotnice měkká. Pokud není, pečte dál cca 10–15 minut a už by měla být hotová. Dávejte pozor, aby se během pečení nevypařila všechna lahodná šťáva, tak aby se vytvořil výpek jako u každého pečení. 
  6. Hotový pokrm zalijte panenským olivovým olejem, případně posypte nadrobno nasekaným česnekem a petrželkou. Také můžete osolit či opepřit dle chuti. 
  7. Podávejte se zeleným salátem a jarní cibulkou a samozřejmě s bramborami, které se pekly s chobotnicí.
Reklama

Chorvatský šéfkuchař Marko Šuto přichází s recepty, které se během svátků vaří na pobřeží Jadranu a přináší tím kousek přímořské nálady do Česka. Tradiční úprava chobotnice pod pekou bude mít jistě úspěch i u nás! Rozhodně se její přípravy nemusíte bát :) 

Chcete ochutnat rybí speciality od Marka? Zajděte do nové restaurace nebo na nějakou speciální akci, které najdete po celé republice.

Více informací: www.maare.cz

Chobotnice pečená pod pekou
Chobotnice pečená pod pekou
archiv Maare
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama