Suroviny
- chobotnice 1 ks (1,5–2 kg)
- bílé víno (suché ) 100 ml
- brambory 1 kg
- cibule 1 ks
- paprika (jakákoli) 1 ks
- cherry rajčata 1 hrst
- bobkový list 1 ks
- česnek 4 stroužky
- hladkolistá petržel 1/2 svazku
- olivový olej (panenský ) 100 ml
Postup přípravy
- Chobotnici asi koupíte už vykuchanou, ale kdyby ne, zbavte ji vnitřností, vyřízněte oči a zobcovité čelisti.
- Chobotnici vložte do remosky a zalijte trochou olivového oleje. Lehce podlijte bílým vínem, přidejte bobkový list. NESOLTE, CHOBOTNICE JE SLANÁ SAMA OD SEBE!!! Přidejte na čtvrtky nakrájenou cibuli a papriku, cherry rajčátka, stroužky česneku.
- Po 30 minutách pečení odeberte tekutinu, kterou chobotnice vypustí.
- Pečte dalších 15 minut. Poté přidejte brambory nakrájené na čtvrtky a pečte ještě hodinu.
- Pak vyzkoušejte, zda je chobotnice měkká. Pokud není, pečte dál cca 10–15 minut a už by měla být hotová. Dávejte pozor, aby se během pečení nevypařila všechna lahodná šťáva, tak aby se vytvořil výpek jako u každého pečení.
- Hotový pokrm zalijte panenským olivovým olejem, případně posypte nadrobno nasekaným česnekem a petrželkou. Také můžete osolit či opepřit dle chuti.
- Podávejte se zeleným salátem a jarní cibulkou a samozřejmě s bramborami, které se pekly s chobotnicí.
Chorvatský šéfkuchař Marko Šuto přichází s recepty, které se během svátků vaří na pobřeží Jadranu a přináší tím kousek přímořské nálady do Česka. Tradiční úprava chobotnice pod pekou bude mít jistě úspěch i u nás! Rozhodně se její přípravy nemusíte bát :)
Chcete ochutnat rybí speciality od Marka? Zajděte do nové restaurace nebo na nějakou speciální akci, které najdete po celé republice.
Více informací: www.maare.cz
Chobotnice pečená pod pekou 2 Zdroj: archiv Maare