Petra Stahlová

Chai horká čokoláda a skořicové sušenky

Moje hodnocení
1x

Hit hipsterských kaváren si snadno připravíte doma a poměr koření si můžete namíchat podle momentální nálady. Uchovávejte ho ve vzduchotěsné krabičce a až na vás přijdou chmury, zalijte ho teplým mlékem nebo čajem rooibos a nechte se odnést do Indie. A k lahodnému nápoji si upečte voňavé sušenky...

1 porce
30 minut

Koření chai

  • celý kardamom 3 ks
  • hřebíček 5 ks
  • mletý černý pepř 1,5 g
  • mletá skořice 7,8 g
  • mletý zázvor 7,8 g
  • muškátový oříšek, nastrouhaný 1/2 ks

Čokoláda

  • kokosové mléko 150 ml
  • mandlové nebo kešu mléko 100 ml
  • chai koření 3 g
  • agávový sirup 20 g
  • tmavá čokoláda (70 %) 70 g

Sušenky

  • změklé veganské máslo Alsan Bio 62 g
  • cukr moučka 62 g
  • mandlová mouka 15 g
  • aquafaba (neslaný nálev z cizrny) 54 g
  • hladká mouka 82 g
  • mletá skořice 3 g

Postup přípravy

  1. ČOKOLÁDA: Nejdříve připravte koření chai. Kardamom a hřebíček podrťte v hmoždíři, promíchejte s mletým kořením a strouhaným muškátovým oříškem.
  2. Na čokoládu vlijte obě mléka do rendlíku, přidejte koření, zahřejte těsně pod bod varu, přiklopte pokličkou a nechte 30 minut infuzovat.
  3. Mléko sceďte, vlijte zpět do rendlíku, vmíchejte agávový sirup a zahřejte zhruba na 60 °C. Nalámejte do něj čokoládu a metličkou ji rozmíchejte dohladka. Podle potřeby ohřejte.
  4. Prima tip: Pokud máte doma kávovar s tryskou na výrobu mléčné pěny, můžete horkou čokoládu ještě našlehat, aby byla vzdušnější.
  5. SUŠENKY: Máslo a cukr vyšlehejte do lehké pěny a vmíchejte mandlovou mouku. Postupně zašlehejte aquafabu střídavě s hladkou moukou. Na závěr vmíchejte skořici. Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
  6. Prima tip: Skořici můžete příště vyměnit za sušený zázvor nebo za směs mletého hřebíčku a vanilkové dřeně.
  7. Odpočinuté těsto přesuňte do cukrářského sáčku s 10mm špičkou. Plech vyložte pečicím papírem a nastříkejte na něj zhruba 6 cm dlouhé čárky v alespoň 2cm rozestupech. Příliš na sáček netlačte, šířka sušenek by měla odpovídat šířce špičky.
  8. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C zhruba 7 minut, až sušenky lehce zezlátnou. Vyjměte, nechte je 30 vteřin chladnout na plechu a opatrně je přesuňte na mřížku, kde zchladnou, ale přestanou se okamžitě dopékat.
  9. Prima tip: Hotové vychladlé sušenky můžete máčet do rozehřáté tmavé čokolády.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petra Stahlová

Veganské dezerty Petra Stahlová

Cukrářka Petra Stahlová svým uměním boří mýty o tom, že veganské dezerty jsou nevzhledné a zdravé na úkor chuti. Vychází z francouzské cukrařiny a precizní zpracování surovin i zaměření na detail činí z jejích dortíčků a zákusků skvosty, které zaujmou na první pohled i na první sousto. Pak vás skutečně překvapí, že neobsahují vejce, mléko ani další živočišné produkty a jsou čistě rostlinné. Kuchařku rozdělila do sedmi kapitol – Pečení, Tartaletky, Dezerty, Servírované dezerty, Zmrzliny, Pralinky a Drobnosti a v každé vás detailně provede inovativními postupy i vysvětlí nové suroviny. A pokud by vám něco nebylo jasné, můžete se k ní přihlásit na cukrářský kurz na webu www.petra-stahlova.cz nebo www.veganskedezerty.cz.


Přečtěte si také

Recepty