Chai horká čokoláda a skořicové sušenky
Zdroj: Jana Králiková / Moderní veganské dezerty
Chai horká čokoláda a skořicové sušenky
Zdroj:
Jana Králiková / Moderní veganské dezerty
Hit hipsterských kaváren si snadno připravíte doma a poměr koření si můžete namíchat podle momentální nálady. Uchovávejte ho ve vzduchotěsné krabičce a až na vás přijdou chmury, zalijte ho teplým mlékem nebo čajem rooibos a nechte se odnést do Indie. A k lahodnému nápoji si upečte voňavé sušenky...
Postup přípravy
-
ČOKOLÁDA: Nejdříve připravte koření chai. Kardamom a hřebíček podrťte v hmoždíři, promíchejte s mletým kořením a strouhaným muškátovým oříškem.
-
Na čokoládu vlijte obě mléka do rendlíku, přidejte koření, zahřejte těsně pod bod varu, přiklopte pokličkou a nechte 30 minut infuzovat.
-
Mléko sceďte, vlijte zpět do rendlíku, vmíchejte agávový sirup a zahřejte zhruba na 60 °C. Nalámejte do něj čokoládu a metličkou ji rozmíchejte dohladka. Podle potřeby ohřejte.
-
Prima tip: Pokud máte doma kávovar s tryskou na výrobu mléčné pěny, můžete horkou čokoládu ještě našlehat, aby byla vzdušnější.
-
SUŠENKY: Máslo a cukr vyšlehejte do lehké pěny a vmíchejte mandlovou mouku. Postupně zašlehejte aquafabu střídavě s hladkou moukou. Na závěr vmíchejte skořici. Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
-
Prima tip: Skořici můžete příště vyměnit za sušený zázvor nebo za směs mletého hřebíčku a vanilkové dřeně.
-
Odpočinuté těsto přesuňte do cukrářského sáčku s 10mm špičkou. Plech vyložte pečicím papírem a nastříkejte na něj zhruba 6 cm dlouhé čárky v alespoň 2cm rozestupech. Příliš na sáček netlačte, šířka sušenek by měla odpovídat šířce špičky.
-
Pečte v troubě předehřáté na 190 °C zhruba 7 minut, až sušenky lehce zezlátnou. Vyjměte, nechte je 30 vteřin chladnout na plechu a opatrně je přesuňte na mřížku, kde zchladnou, ale přestanou se okamžitě dopékat.
-
Prima tip: Hotové vychladlé sušenky můžete máčet do rozehřáté tmavé čokolády.
Chai horká čokoláda a skořicové sušenky
Zdroj: Jana Králiková / Moderní veganské dezerty
Chai horká čokoláda a skořicové sušenky
Zdroj:
Jana Králiková / Moderní veganské dezerty