Koření chai
- kardamom (celý ) 3 ks
- hřebíček 5 ks
- mletá skořice 7,8 g
- zázvor (mletý ) 7,8 g
- muškátový oříšek (nastrouhaný) 1/2 ks
- černý pepř (mletý ) 1,5 g
Čokoláda
- kokosové mléko 150 ml
- mléko (mandlové nebo kešu ) 100 ml
- koření (chai) 3 g
- sirup z agáve 20 g
- tmavá čokoláda (70 %) 70 g
Sušenky
- máslo (změklé veganské máslo Alsan Bio) 62 g
- moučkový cukr 62 g
- mandlová mouka 15 g
- aquafaba (neslaný nálev z cizrny) 54 g
- hladká mouka 82 g
- mletá skořice 3 g
Postup přípravy
- ČOKOLÁDA: Nejdříve připravte koření chai. Kardamom a hřebíček podrťte v hmoždíři, promíchejte s mletým kořením a strouhaným muškátovým oříškem.
- Na čokoládu vlijte obě mléka do rendlíku, přidejte koření, zahřejte těsně pod bod varu, přiklopte pokličkou a nechte 30 minut infuzovat.
- Mléko sceďte, vlijte zpět do rendlíku, vmíchejte agávový sirup a zahřejte zhruba na 60 °C. Nalámejte do něj čokoládu a metličkou ji rozmíchejte dohladka. Podle potřeby ohřejte.
- Prima tip: Pokud máte doma kávovar s tryskou na výrobu mléčné pěny, můžete horkou čokoládu ještě našlehat, aby byla vzdušnější.
- SUŠENKY: Máslo a cukr vyšlehejte do lehké pěny a vmíchejte mandlovou mouku. Postupně zašlehejte aquafabu střídavě s hladkou moukou. Na závěr vmíchejte skořici. Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
- Prima tip: Skořici můžete příště vyměnit za sušený zázvor nebo za směs mletého hřebíčku a vanilkové dřeně.
- Odpočinuté těsto přesuňte do cukrářského sáčku s 10mm špičkou. Plech vyložte pečicím papírem a nastříkejte na něj zhruba 6 cm dlouhé čárky v alespoň 2cm rozestupech. Příliš na sáček netlačte, šířka sušenek by měla odpovídat šířce špičky.
- Pečte v troubě předehřáté na 190 °C zhruba 7 minut, až sušenky lehce zezlátnou. Vyjměte, nechte je 30 vteřin chladnout na plechu a opatrně je přesuňte na mřížku, kde zchladnou, ale přestanou se okamžitě dopékat.
- Prima tip: Hotové vychladlé sušenky můžete máčet do rozehřáté tmavé čokolády.
Chai horká čokoláda a skořicové sušenky Zdroj: Jana Králiková / Moderní veganské dezerty