Suroviny
- olivový olej 2–3 lžíce
- cibule (nakrájená na tenké plátky) 1 ks
- jablka (oloupaná a nastrouhaná na hrubší nudličky) 1–2 ks
- loupaná rajčata (konzervovaná nebo cca 300 g zralých rajčat) 1 plechovka (400 g)
- cukr 1 špetka
- tymián (lístky tymiánu,čerstvé nakrájené, sušené rozemnuté) 1 lžička
- bazalka (několik lístků )
- těstoviny (a případně nastrouhaný sýr k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Olej rozehřejte v kastrolu nebo hlubší pánvi, vsypte cibuli a smažte ji, až zesklovatí, ale nenechte ji zbarvit. Pak přidejte nastrouhaná jablka a na mírném stupni chvíli promíchávejte.
- Přidejte rajčata, cukr, bylinky (několik lístků bazalky si nechte na ozdobu), osolte, opepřete a na mírném stupni asi 15 minut pod pokličkou duste. Podávejte s těstovinami, případně posypané sýrem – druh zvolte podle vlastní chuti.
PRIMA TIP: Podzim je rájem rajských jablíček, dozrálých na vlastní zahradě nebo terase k dokonalosti. Aby byly omáčky s nimi hladké, rajčata můžete buď spařit vroucí vodou a oloupat (slupku předem lehce nakrojte), hodně zralá rajčata jdou někdy loupat i sama. Můžete je také rozkrojit napůl a do kastrolu „prostrouhat“ přes hrubé struhadlo – dužina a šťáva přijdou do kastrolu, zatímco slupku zachytí struhadlo.