Najděte si recept
Na co máte chuť?

Červená jablečná omáčka na těstoviny
Vyzkoušejte tuhle nevšední variaci na „boloňskou“ omáčku – je jemná, svěží, a přitom nepostrádá pikantnost, i když v ní maso více než dobře nahrazují jablka.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- olivový olej 2–3 lžíce
- cibule nakrájená na tenké plátky 1 ks
- jablka oloupaná a nastrouhaná na hrubší nudličky 1–2 ks
- loupaná konzervovaná rajčata (nebo cca 300 g zralých rajčat) 1 plechovka (400 g)
- cukr 1 špetka
- lístky tymiánu (čerstvé nakrájené, sušené rozemnuté) 1 lžička
- několik lístků bazalky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- těstoviny a případně nastrouhaný sýr k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Olej rozehřejte v kastrolu nebo hlubší pánvi, vsypte cibuli a smažte ji, až zesklovatí, ale nenechte ji zbarvit. Pak přidejte nastrouhaná jablka a na mírném stupni chvíli promíchávejte.
- Přidejte rajčata, cukr, bylinky (několik lístků bazalky si nechte na ozdobu), osolte, opepřete a na mírném stupni asi 15 minut pod pokličkou duste. Podávejte s těstovinami, případně posypané sýrem – druh zvolte podle vlastní chuti.
PRIMA TIP: Podzim je rájem rajských jablíček, dozrálých na vlastní zahradě nebo terase k dokonalosti. Aby byly omáčky s nimi hladké, rajčata můžete buď spařit vroucí vodou a oloupat (slupku předem lehce nakrojte), hodně zralá rajčata jdou někdy loupat i sama. Můžete je také rozkrojit napůl a do kastrolu „prostrouhat“ přes hrubé struhadlo – dužina a šťáva přijdou do kastrolu, zatímco slupku zachytí struhadlo.