Červená jablečná omáčka na těstoviny

Moje hodnocení
5x

Vyzkoušejte tuhle nevšední variaci na „boloňskou“ omáčku – je jemná, svěží, a přitom nepostrádá pikantnost, i když v ní maso více než dobře nahrazují jablka.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • extra virgin olivový olej (olivový olej) 2–3 lžíce
  • cibule nakrájená na tenké plátky 1 ks
  • jablka oloupaná a nastrouhaná na hrubší nudličky 1–2 ks
  • loupaná konzervovaná rajčata (nebo cca 300 g zralých rajčat) 1 plechovka (400 g)
  • cukr 1 špetka
  • lístky tymiánu (čerstvé nakrájené, sušené rozemnuté) 1 lžička
  • několik lístků bazalky
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • těstoviny a případně nastrouhaný sýr k podávání

Postup přípravy

  1. Olej rozehřejte v kastrolu nebo hlubší pánvi, vsypte cibuli a smažte ji, až zesklovatí, ale nenechte ji zbarvit. Pak přidejte nastrouhaná jablka a na mírném stupni chvíli promíchávejte.
  2. Přidejte rajčata, cukr, bylinky (několik lístků bazalky si nechte na ozdobu), osolte, opepřete a na mírném stupni asi 15 minut pod pokličkou duste. Podávejte s těstovinami, případně posypané sýrem – druh zvolte podle vlastní chuti.

PRIMA TIP: Podzim je rájem rajských jablíček, dozrálých na vlastní zahradě nebo terase k dokonalosti. Aby byly omáčky s nimi hladké, rajčata můžete buď spařit vroucí vodou a oloupat (slupku předem lehce nakrojte), hodně zralá rajčata jdou někdy loupat i sama. Můžete je také rozkrojit napůl a do kastrolu „prostrouhat“ přes hrubé struhadlo – dužina a šťáva přijdou do kastrolu, zatímco slupku zachytí struhadlo.

Další originální recepty z jablek najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty