Suroviny
- mléko (vlažné ) 1/2 hrnku
- droždí (čerstvé ) 1/2 ks
- cukr 3 lžíce
- brambory (středně vařená ) 1 ks
- hladká mouka 2 hrnky
- vejce 1 ks
- máslo (rozpuštěné ) 1 lžíce
- vejce (na ozdobu)
- sezamová semínka (na ozdobu)
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Nejprve připravte kvásek, na něj promíchejte vlažné mléko s rozdrobeným droždím a cukrem a nechte asi 15 minut vzejít.
- Do mísy potom nasypte mouku, najemno nastrouhanou bramboru, sůl, přidejte vejce a máslo a nakonec nalijte kvásek.
- Ze surovin v míse uhněťte hladké a lehce lepivé těsto, které nechte přikryté utěrkou kynout na teplém místě asi 3/4 hodiny.
- Z těsta potom udělejte naolejovanýma rukama osm stejných ranečků, které rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pod utěrkou nechte dokynout ještě dalších 20–30 minut.
- Troubu si předehřejte na 190 °C, nakynuté bochánky pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypte sezamem.
- Pečte v troubě dozlatova 20–25 minut.
Burgerové bulky s vařenou bramborou 1 Zdroj: S vášní pro jídlo