Těsto
- hladká mouka 350 g + na poprášení
- sůl špetka
- cukr krupice 100 g
- vejce 1 ks
- droždí 14 g
- mléko 170 ml
- máslo 100 g + na vymazání pekáče
Krém
- smetana ke šlehání 170 ml
- vanilka (na špičku nože vydlabané vanilky)
- žloutek 2 ks
- cukr krupice 30 g
- sůl špetka
Dokončení
Postup přípravy
- Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr a vejce, rozdrobte droždí a zalijte vlažným mlékem s rozpuštěným máslem. Zadělejte ve vláčné těsto, které se nelepí ke stěnám nádoby. Povrch lehce poprašte moukou a zakryté nechte na teple vykynout, až těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem.
- Z vykynutého těsta utvořte váleček o průměru asi 2cm a z něj odkrajujte stejně velké kousky. Tvořte z nich kuličky, každou zvlášť potřete rozpuštěným máslem (nebo je v něm omočte), aby se neslepily a skládejte je do tukem vymazaného pekáče.
- Pečte je při 160 °C asi 20 minut. Horké buchtičky ještě potřete směsí másla a rumu a podávejte s krémem.
- Na krém smíchejte smetanu s vanilkou a přiveďte ji téměř k bodu varu. Nechte vychladnout a zašlehejte do ní žloutky s cukrem. Přidejte špetku soli a vařte mírným varem a za stálého šlehání, až krém zhoustne. Odstavte a za občasného promíchání nechte trochu zchladnout.
Vyzkoušejte také recept na tradiční české kynuté buchty podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE