Najděte si recept
Na co máte chuť?

Buchtičky se šodó
Tuto dobrotu představovat nemusíme. Patří k hitům školních jídelen, které byly málokdy a málokde v domácích podmínkách reprodukované. Přitom je to tak snadné! Navíc si buchtičky můžete vylepšit trochou rumu a pravou vanilkou, takže budou lepší než ve vašich vzpomínkách :)
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
Těsto:
- hladká mouka 350 g + na poprášení
- špetka soli
- cukr krupice 100 g
- Vejce 1 ks
- droždí 14 g
- Mléko 170 ml
- Máslo 100 g + na vymazání pekáče
Krém:
- smetana ke šlěhání 170 ml
- na špičku nože vydlabané vanilky
- Žloutek 2 ks
- cukr krupice 30 g
- špetka soli
Dokončení:
- máslo na potření buchet 1 a 1/2 lžíce
- Tuzemský rum 1 lžíce
- máslo na smíchání s rumem 3 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr a vejce, rozdrobte droždí a zalijte vlažným mlékem s rozpuštěným máslem. Zadělejte ve vláčné těsto, které se nelepí ke stěnám nádoby. Povrch lehce poprašte moukou a zakryté nechte na teple vykynout, až těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem.
- Z vykynutého těsta utvořte váleček o průměru asi 2cm a z něj odkrajujte stejně velké kousky. Tvořte z nich kuličky, každou zvlášť potřete rozpuštěným máslem (nebo je v něm omočte), aby se neslepily a skládejte je do tukem vymazaného pekáče.
- Pečte je při 160 °C asi 20 minut. Horké buchtičky ještě potřete směsí másla a rumu a podávejte s krémem.
- Na krém smíchejte smetanu s vanilkou a přiveďte ji téměř k bodu varu. Nechte vychladnout a zašlehejte do ní žloutky s cukrem. Přidejte špetku soli a vařte mírným varem a za stálého šlehání, až krém zhoustne. Odstavte a za občasného promíchání nechte trochu zchladnout.