Bramborový koláč s tvarohem a mákem
Zdroj: Hodně domácí
Bramborový koláč s tvarohem a mákem
Zdroj:
Hodně domácí
Milujete tradiční české koláče od babičky? Pak určitě rádi vyzkoušíte tuto lehce zdravější verzi z brambory. Možná se to nezdá, ale do těsta je skvělá. Hlavní slovo mají ale samozřejmě náplně, které tu jsou hned tři. Tak se pusťte do pečení!
Postup přípravy
-
Do mísy nastrouhejte bramboru, přisypte mouku, do které udělejte důlek na smetanu, med a kvasnice, aby vznikl kvásek.
-
Dále přidejte žloutky, sůl a rozpuštěné máslo. Zamíchejte.
-
Mělo by vzniknout ne příliš tuhé těsto. Formu o průměru 30 cm vyložte pečicím papírem a rozetřete na něj těsto stěrkou.
-
Nechte chvíli kynout a mezitím si připravte náplně.
-
Do tvarohu přidejte med, vajíčko a rozmixujte.
-
Do mletého máku přidejte švestková povidla bez přidaného cukru.
-
Ořechová náplň je z mletých ořechů, medu, jablka, rozinek.
-
Každou náplň, pokud je hustá, rozřeďte smetanou, abyste mohli hmotu snadněji vytlačit pomocí sáčku.
-
Těsto zdobte dokola jednotlivými náplněmi, jako vidíte na obrázku. Na závěr ozdobte mandlemi a sezamem.
-
Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova, cca 20 minut.
Bramborový koláč s tvarohem a mákem 2
Zdroj: Hodně domácí
Bramborový koláč s tvarohem a mákem 2
Zdroj:
Hodně domácí