Těsto
- vařená brambora 1 ks
- celozrnná ječná mouka cca 150–200 g
- máslo 80 g
- žloutek (žloutky) 2 ks
- sůl (smetana) 100 ml
- olivový olej (med) 1 lžička
- med (malý kus kvasnice)
- špetka soli
Tvarohová náplň
- farmářský tvaroh 200 g
- vejce 1 ks
- med na přislazení náplní
Maková náplň
- mák 150 g
- švestková povidla
Ořechová náplň
- ořechy 200 g
- jablka (med na přislazení náplní)
- jablko
- smetana ke šlehání (rozinky)
- smetana ke šlehání (na případné rozředění)
- mandle
- sezam
Postup přípravy
- Do mísy nastrouhejte bramboru, přisypte mouku, do které udělejte důlek na smetanu, med a kvasnice, aby vznikl kvásek.
- Dále přidejte žloutky, sůl a rozpuštěné máslo. Zamíchejte.
- Mělo by vzniknout ne příliš tuhé těsto. Formu o průměru 30 cm vyložte pečicím papírem a rozetřete na něj těsto stěrkou.
- Nechte chvíli kynout a mezitím si připravte náplně.
- Do tvarohu přidejte med, vajíčko a rozmixujte.
- Do mletého máku přidejte švestková povidla bez přidaného cukru.
- Ořechová náplň je z mletých ořechů, medu, jablka, rozinek.
- Každou náplň, pokud je hustá, rozřeďte smetanou, abyste mohli hmotu snadněji vytlačit pomocí sáčku.
- Těsto zdobte dokola jednotlivými náplněmi, jako vidíte na obrázku. Na závěr ozdobte mandlemi a sezamem.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova, cca 20 minut.
Bramborový koláč s tvarohem a mákem Zdroj: Hodně domácí