Bramborový koláč s tvarohem, mákem a ořechy

Moje hodnocení
1x

Milujete tradiční české koláče od babičky? Pak určitě rádi vyzkoušíte tuto lehce zdravější verzi z brambory. Možná se to nezdá, ale do těsta je skvělá. Hlavní slovo mají ale samozřejmě náplně, které tu jsou hned tři. Tak se pusťte do pečení!

12 porcí
60 minut
česká

Těsto

  • vařená brambora 1 ks
  • celozrnná ječná mouka cca 150–200 g
  • máslo 80 g
  • žloutek (žloutky) 2 ks
  • sůl (smetana) 100 ml
  • olivový olej (med) 1 lžička
  • med (malý kus kvasnice)
  • špetka soli

Tvarohová náplň

  • farmářský tvaroh 200 g
  • vejce 1 ks
  • med na přislazení náplní

Maková náplň

  • mák 150 g
  • švestková povidla

Ořechová náplň

  • ořechy 200 g
  • jablka (med na přislazení náplní)
  • jablko
  • smetana ke šlehání (rozinky)
  • smetana ke šlehání (na případné rozředění)
  • mandle
  • sezam

Postup přípravy

  1. Do mísy nastrouhejte bramboru, přisypte mouku, do které udělejte důlek na smetanu, med a kvasnice, aby vznikl kvásek.
  2. Dále přidejte žloutky, sůl a rozpuštěné máslo. Zamíchejte.
  3. Mělo by vzniknout ne příliš tuhé těsto. Formu o průměru 30 cm vyložte pečicím papírem a rozetřete na něj těsto stěrkou.
  4. Nechte chvíli kynout a mezitím si připravte náplně.
  5. Do tvarohu přidejte med, vajíčko a rozmixujte.
  6. Do mletého máku přidejte švestková povidla bez přidaného cukru.
  7. Ořechová náplň je z mletých ořechů, medu, jablka, rozinek.
  8. Každou náplň, pokud je hustá, rozřeďte smetanou, abyste mohli hmotu snadněji vytlačit pomocí sáčku.
  9. Těsto zdobte dokola jednotlivými náplněmi, jako vidíte na obrázku. Na závěr ozdobte mandlemi a sezamem.
  10. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova, cca 20 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty