Suroviny
- brambory 1,5 kg
- vejce 4 ks
- plátkový sýr (např. gouda) 150–200 g
- šunka (kvalitní plátková ) 150–200 g
- řepkový olej (na smažení)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. V pánvičce (24 cm) rozehřejte olej a na něj vysypte čtvrtinu nastrouhaných brambor. Brambory svrchu lehce upěchujte, povrch osolte a opepřete. Ideální je pracovat minimálně na dvou pánvích naráz, ať máte s dalšími stolovníky jídlo zhruba ve stejný čas.
- Placku opékejte na střední teplotě. Povrch placky musí být hezky křupavý, uvnitř se musí propéct a zároveň spojit. Jakmile je placka zespoda opečená, opatrně ji otočte. Měla by držet pěkně pohromadě, ale pokud se vám trochu rozsype, nic se neděje, díky sýru bude držet opět pohromadě.
- Otočenou placku osolte, opepřete a nahoru naskládejte nejprve plátky šunky, pak sýra a nakonec doprostřed vyklepněte vejce, které rovněž osolte a opepřete. Pánev přikryjte poklicí a teplotu mírně ztlumte. Kontrolujte, a až vejce ztuhne, sundejte poklici, zvyšte teplotu a dosmažte zespoda dokřupava. Ihned podávejte.
Bramborové rösti se šunkou, sýrem a vajíčkem Zdroj: Božská kuchařka 2