Alena Kolaříková

Bramborové rösti se šunkou, sýrem a vajíčkem

Moje hodnocení
8x

Není to zrovna synonymum zdravé stravy, ale zcela jistě to je nápad na rychlou večeři, na které si pochutná úplně každý. Křupavá krusta z osmažených strouhaných brambor a na ní svatá trojice – šunka, rozteklý sýr a vejce. Jednoduše geniální!

4 porce
30 minut

Suroviny

  • brambory 1,5 kg
  • sůl (vejce) 4 ks
  • plátkový sýr (např. gouda) 150–200 g
  • kvalitní plátková šunka 150–200 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • řepkový olej na smažení

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. V pánvičce (24 cm) rozehřejte olej a na něj vysypte čtvrtinu nastrouhaných brambor. Brambory svrchu lehce upěchujte, povrch osolte a opepřete. Ideální je pracovat minimálně na dvou pánvích naráz, ať máte s dalšími stolovníky jídlo zhruba ve stejný čas.
  2. Placku opékejte na střední teplotě. Povrch placky musí být hezky křupavý, uvnitř se musí propéct a zároveň spojit. Jakmile je placka zespoda opečená, opatrně ji otočte. Měla by držet pěkně pohromadě, ale pokud se vám trochu rozsype, nic se neděje, díky sýru bude držet opět pohromadě.
  3. Otočenou placku osolte, opepřete a nahoru naskládejte nejprve plátky šunky, pak sýra a nakonec doprostřed vyklepněte vejce, které rovněž osolte a opepřete. Pánev přikryjte poklicí a teplotu mírně ztlumte. Kontrolujte, a až vejce ztuhne, sundejte poklici, zvyšte teplotu a dosmažte zespoda dokřupava. Ihned podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Alena Kolaříková

Bohyně kuchyně Alena Kolaříková

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k napsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Alena Kolaříková alias Bohyně kuchyně při jejím psaní čerpala z vlastního života své velké rodiny. Sama sepsala a nafotila recepty ze surovin, které máte běžně doma v lednici či ve spíži. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. V kuchařce najdete 88 receptů na snídaně, svačiny, polévky, hlavní jídla, moučníky a domácí pečivo. Nápady, jak z jednoho základu připravit několik dalších jídel a tipy co všechno si můžete připravit ve větším množství a uchovat v mrazničce.

Zakoupíte u svého knihkupce nebo na obchod.bohynekuchyne.cz.


Přečtěte si také

Recepty