Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bramborové rösti se šunkou, sýrem a vajíčkem
Není to zrovna synonymum zdravé stravy, ale zcela jistě to je nápad na rychlou večeři, na které si pochutná úplně každý. Křupavá krusta z osmažených strouhaných brambor a na ní svatá trojice – šunka, rozteklý sýr a vejce. Jednoduše geniální!
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- brambory 1,5 kg
- vejce 4 ks
- plátkový sýr (např. gouda) 150–200 g
- kvalitní plátková šunka 150–200 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
- řepkový olej na smažení
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. V pánvičce (24 cm) rozehřejte olej a na něj vysypte čtvrtinu nastrouhaných brambor. Brambory svrchu lehce upěchujte, povrch osolte a opepřete. Ideální je pracovat minimálně na dvou pánvích naráz, ať máte s dalšími stolovníky jídlo zhruba ve stejný čas.
- Placku opékejte na střední teplotě. Povrch placky musí být hezky křupavý, uvnitř se musí propéct a zároveň spojit. Jakmile je placka zespoda opečená, opatrně ji otočte. Měla by držet pěkně pohromadě, ale pokud se vám trochu rozsype, nic se neděje, díky sýru bude držet opět pohromadě.
- Otočenou placku osolte, opepřete a nahoru naskládejte nejprve plátky šunky, pak sýra a nakonec doprostřed vyklepněte vejce, které rovněž osolte a opepřete. Pánev přikryjte poklicí a teplotu mírně ztlumte. Kontrolujte, a až vejce ztuhne, sundejte poklici, zvyšte teplotu a dosmažte zespoda dokřupava. Ihned podávejte.
Božská kuchařka 2
Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k napsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Alena Kolaříková alias Bohyně kuchyně při jejím psaní čerpala z vlastního života své velké rodiny. Sama sepsala a nafotila recepty ze surovin, které máte běžně doma v lednici či ve spíži. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. V kuchařce najdete 88 receptů na snídaně, svačiny, polévky, hlavní jídla, moučníky a domácí pečivo. Nápady, jak z jednoho základu připravit několik dalších jídel a tipy co všechno si můžete připravit ve větším množství a uchovat v mrazničce.
Zakoupíte u svého knihkupce nebo na obchod.bohynekuchyne.cz.