Suroviny
- vařené brambory 500 g
- vejce 2 ks
- polohrubá mouka 150 g
- meruňky (vypeckované ) 300 g
- třtinový cukr 1 lžíce
Skořicová strouhanka
- máslo 1 lžíce
- strouhanka 2 vrchovaté lžíce
- mletá skořice 1/2 lžičky
- mandlové plátky 2 lžíce
Postup přípravy
- Celé brambory si předem uvařte ve slupce a ještě teplé je oloupejte. Nastrouhejte je na jemném struhadle.
- Přidejte zlehka prošlehaná vejce, mouku a opatrně prohnětejte v těsto. Mouky možná budete potřebovat o něco více, záleží na bramborách i velikosti vajec. Z hotového těsta tvarujte noky o velikosti cca 3 cm. Vařte je ve vroucí vodě, dokud nevyplavou. V tento moment je okamžitě sbírejte z hladiny a servírujte na talíř (noky se vaří jen krátce, cca 1 minutu).
- Noky servírujte s meruňkami, které krátce orestujte na pánvi s cukrem a vše posypejte skořicovou strouhankou, případně moučkovým cukrem dle chuti.
- PRIMA TIP: Příprava skořicové strouhanky je snadná a vydrží minimálně několik dní. Máslo rozpusťte na pánvičce a přidejte strouhanku a skořici dle chuti. Krátce opražte, aby se strouhanka rozvoněla a zezlátla, opatrně ať ji ale nespálíte! Nakonec do strouhanky vmíchejte nasucho opražené mandlové lupínky a máte hotovo.
Další nápadité recepty z kvalitních českých surovin najdete na www.akademiekvality.cz.