Müsli
- ovesné vločky 100 g
- lněná semínka 1 lžíce
- chia semínka 1 lžíce
- mletá skořice 1/4 lžičky
- neslazené mandlové mléko 100 ml
- voda 200 ml
- vanilkový extrakt pár kapek
- jablko 2 ks
- lískové ořechy 1 lžíce
- šťáva z 1/2 limety
- bílý jogurt 2 lžíce
- kurkumový med 2 lžíce
- kokosový olej podle chuti 1 lžička
- pražená kořeněná semínka k podávání
- pár lístků thajské bazalky k podávání
Kurkumový med
- kokosový olej 50 g
- med 150 g
- mletá kurkuma 2 lžičky
- čerstvě namletý černý pepř 1/4 lžičky
Doporučoval ovesné vločky namočit přes noc, čímž se spustí jejich fermentace a zároveň nasáknou tekutinu, změknou a vytvoří krémovou kaši i bez vaření. Ráno je jen dochutíte – oříšky, ovocem nebo kurkumovým medem a během pěti minut máte superzdravou snídani, která vás nakopne na celé dopoledne.
Postup přípravy
- Na kurkumový med zahřejte kokosový olej, aby se rozpustil. Vmíchejte do něj med, kurkumu a pepř.
- Večer před podáváním smíchejte vločky, semínka, skořici, mandlové mléko, vodu a vanilkový extrakt a uložte směs do lednice.
- Ráno nastrouhejte jedno jablko (slupku můžete ponechat, nebo ji oloupejte), ořechy nasekejte nahrubo a přidejte obojí do vloček. Zakápněte limetovou šťávou, promíchejte s jogurtem a kurkumovým medem.
- Druhé jablko nakrájejte na plátky (jádřinec vykrojte a vyhoďte), pokud chcete, můžete ho opéct na kokosovém oleji dozlatova. Položte ho na müsli, ozdobte ho kořeněnými semínky a lístky thajské bazalky a podávejte.
PRIMA TIP: Mandlové mléko si snadno připravíte doma. 1 hrst neloupaných mandlí namočte na 4–12 hodin do vody, slijte je, vsypte do mixéru na smoothie, zalijte 500 ml vody a rozmixujte dohladka. Přeceďte přes plátýnko a vymačkejte dužinu. Použít ji můžete třeba do smoothie nebo do korpusu.
Bircher müsli s kurkumovým medem Zdroj: Kurkumová kuchařka