návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Bircher müsli s kurkumovým medem

Hodnoceno: 1x
2 porce
do 10 minut
Bircher müsli s kurkumovým medem
Autor: Kurkumová kuchařka Bircher müsli s kurkumovým medem
Když si v roce 1895 v Curychu otevřel 24letý vystudovaný lékař Max Oskar Bircher-Benner ordinaci, ve které léčil pomocí výživy, viděl mnoho povytažených obočí. Zbavení či zmírnění obtíží u pacientů, kteří už vyzkoušeli všechny léčebné postupy, mu však vydobylo uznání. Vymyslel například müsli.

Doporučoval ovesné vločky namočit přes noc, čímž se spustí jejich fermentace a zároveň nasáknou tekutinu, změknou a vytvoří krémovou kaši i bez vaření. Ráno je jen dochutíte – oříšky, ovocem nebo kurkumovým medem a během pěti minut máte superzdravou snídani, která vás nakopne na celé dopoledne. 

Postup

  1. Na kurkumový med zahřejte kokosový olej, aby se rozpustil. Vmíchejte do něj med, kurkumu a pepř. 
  2. Večer před podáváním smíchejte vločky, semínka, skořici, mandlové mléko, vodu a vanilkový extrakt a uložte směs do lednice. 
  3. Ráno nastrouhejte jedno jablko (slupku můžete ponechat, nebo ji oloupejte), ořechy nasekejte nahrubo a přidejte obojí do vloček. Zakápněte limetovou šťávou, promíchejte s jogurtem a kurkumovým medem. 
  4. Druhé jablko nakrájejte na plátky (jádřinec vykrojte a vyhoďte), pokud chcete, můžete ho opéct na kokosovém oleji dozlatova. Položte ho na müsli, ozdobte ho kořeněnými semínky a lístky thajské bazalky a podávejte. 

PRIMA TIP: Mandlové mléko si snadno připravíte doma. 1 hrst neloupaných mandlí namočte na 4–12 hodin do vody, slijte je, vsypte do mixéru na smoothie, zalijte 500 ml vody a rozmixujte dohladka. Přeceďte přes plátýnko a vymačkejte dužinu. Použít ji můžete třeba do smoothie nebo do korpusu. 

Bircher müsli s kurkumovým medem
Autor: Kurkumová kuchařka Bircher müsli s kurkumovým medem

Kurkumová kuchařka

Kurkuma, považovaná za nejúčinnější přírodní lék proti otokům, se již po staletí využívá v tradiční čínské a indické medicíně. Nejnovější studie poukazují na protirakovinné vlastnosti kurkumy a na efekt, který má v léčbě zánětlivých onemocnění střev, Crohnovy choroby a revmatické artritidy. Pomáhá zlepšovat funkci jater a srdce, snižuje cholesterol a pomáhá jako prevence Alzheimerovy choroby.
Tato kniha je plná kurkumových receptů, a to od toniků a čajů, přes polévky, kari a saláty, až po zmrzlinu.
Vydalo nakladatelství CZ PRess.
Související témata: Malá jídla