Suroviny
- vejce 4 ks
- moučkový cukr 200 g
- vanilkový cukr 1 balíček
- rýžová mouka (hladká,např. Pernerka) 150 g
- vanilkový pudink v prášku 1 balíček
- olej 150 ml
- citronová kůra z 1 citronu
- citronová šťáva ze 2 citrónů
- máslo (na vysypání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
Postup přípravy
- Nejprve si rozdělte všechna vejce na bílky a žloutky.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přisypte 200 g moučkového cukru a dobře vyšlehejte.
- Přidejte 150 ml oleje a opět prošlehejte. Přidejte kůru nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu, balíček vanilkového cukru, balíček vanilkového pudinkového prášku, šťávu ze dvou menších citronů (cca 25 ml), rýžovou mouku a promíchejte.
- Pak ještě zapracujte tuhý sníh.
- Hotové těsto vylijte do dvou forem o průměru 18 a 23 cm vymazaných máslem, vysypaných hrubou moukou a uhlaďte ho.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 25–30 minut.
- Vychladlé babety ozdobte moučkovým cukrem pomocí zdobicí šablony.
Bezlepková citronová babeta z rýžové mouky 1 Zdroj: archiv Pernerka