Suroviny
- vejce 4 ks
- moučkový cukr 200 g
- vanilkový cukr 1 balíček
- hladká rýžová mouka (např. Pernerka) 150 g
- vanilkový pudinkový prášek 1 balíček
- olej 150 ml
- citronová kůra (citronová kůra z jednoho citronu)
- šťáva ze dvou citronů
- máslo a hrubá mouka na vysypání formy
Postup přípravy
- Nejprve si rozdělte všechna vejce na bílky a žloutky.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přisypte 200 g moučkového cukru a dobře vyšlehejte.
- Přidejte 150 ml oleje a opět prošlehejte. Přidejte kůru nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu, balíček vanilkového cukru, balíček vanilkového pudinkového prášku, šťávu ze dvou menších citronů (cca 25 ml), rýžovou mouku a promíchejte.
- Pak ještě zapracujte tuhý sníh.
- Hotové těsto vylijte do dvou forem o průměru 18 a 23 cm vymazaných máslem, vysypaných hrubou moukou a uhlaďte ho.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 25–30 minut.
- Vychladlé babety ozdobte moučkovým cukrem pomocí zdobicí šablony.
Bezlepková citronová babeta z rýžové mouky Zdroj: archiv Pernerka