Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Batátový cheesecake s kokosovým karamelem
Cheesecake ze sladké brambory? Ano, je to tak. I z batátů můžete připravit tento věhlasný zákusek. Právě s kokosovým karamelem je naprosto neodolatelný. Tak honem, batátový cheesecake čeká! Recept je adaptovaný z kuchařky Jíme zdravě po celý rok.
do 1,5 hodiny
12 porcí
Suroviny (12 porcí)
Korpus:
- kokosový olej 70 g
- erythritol (nízkokalorické přírodní sladidlo) nebo kokosový cukr 40 g
- mleté vlašské ořechy 150 g
- arašídové máslo bez cukru 80 g
- jemné ovesné vločky 120 g (cca 8 kloboučků)
Náplň:
- batátové pyré (2 batáty – 2krát 250 g + 1,5 l vody) 300 g
- smetanový sýr s nízkým obsahem tuku 600 g
- vejce 3 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- mletá skořice 1 lžíce
- erythritol nebo kokosový cukr 60 g
Kokosový karamel:
- kokosové mléko z plechovky 400 ml
- kokosový cukr 50 g
- kokosový olej 20 g
- špetka soli
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Nejprve si připravte korpus. Ve větší míse smíchejte kokosový olej, 40 g erythritolu, mleté vlašské ořechy, arašídové máslo a vločky.
- Rukama vypracujte těsto, udělejte z něj kouli a dejte ho na 10 minut vychladit do lednice.
- Mezitím si stihnete připravit náplň – všechny uvedené ingredience rozmixujte dohladka a náplň dejte vychladit do lednice.
- Vezměte si těsto na korpus a připravte kulatou formu o průměru 30 cm. Formu vyložte pečicím papírem, připravené těsto rozdrobte po dně a okrajích formy a dlaněmi ho rovnoměrně upěchujte.
- Formu s korpusem (zatím bez náplně) dejte do předehřáté trouby a pečte 10 minut při 180 °C. Po této době vyjměte formu z trouby, na korpus nalijte připravenou náplň a dejte zpět do trouby.
- Pečte dalších 30 minut na 180 °C, pak teplotu stáhněte na 170 °C a pečte dalších 25–30 minut, dokud okraje náplně nezačnou zlátnout.
- Poté formu vyndejte a upečený cheesecake nechte vychladnout na mřížce. Po vychladnutí ho dejte alespoň na 30 minut do lednice, následně ho rozkrájejte na 12 dílků nebo polijte karamelem.
- Kokosový karamel si připravíte tak, že kokosové mléko společně s cukrem přelijete do rendlíku (ideální je hrnec na puding s dvojitým dnem, kam lze nalít vodu) a zahřívejte 10 minut na středním plamení.
- Poté snižte teplotu a za stálého míchání nechte karamel zhoustnout, trvá to zhruba 25–30 minut.
- Nakonec přimíchejte kokosový olej a špetku soli a rendlík odstavte. Karamel nechte vychladnout a podávejte, popřípadě skladujte v lednici.
Slepičárna
Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.
Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.
Recepty doprovází i krásné fotky a nevšední grafická úprava - zkrátka radost pohledět, uvařit a ochutnat...!