Korpus
- Kokosový olej 70 g
- erythritol (nízkokalorické přírodní sladidlo nebo kokosový cukr) 40 g
- vlašské ořechy (mleté ) 150 g
- arašídové máslo (bez cukru) 80 g
- ovesné vločky (jemné ) 120 g (cca 8 kloboučků)
Náplň
- batáty (batátové pyré (2 batáty – 2krát 250 g + 1,5 l vody)) 300 g
- smetanový sýr (s nízkým obsahem tuku) 600 g
- vejce 3 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- mletá skořice 1 lžíce
- erythritol (nebo kokosový cukr) 60 g
Kokosový karamel
- kokosové mléko (z plechovky) 400 ml
- Kokosový olej 50 g
- cukr (kokosový ) 20 g
- sůl špetka
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Nejprve si připravte korpus. Ve větší míse smíchejte kokosový olej, 40 g erythritolu, mleté vlašské ořechy, arašídové máslo a vločky.
- Rukama vypracujte těsto, udělejte z něj kouli a dejte ho na 10 minut vychladit do lednice.
- Mezitím si stihnete připravit náplň – všechny uvedené ingredience rozmixujte dohladka a náplň dejte vychladit do lednice.
- Vezměte si těsto na korpus a připravte kulatou formu o průměru 30 cm. Formu vyložte pečicím papírem, připravené těsto rozdrobte po dně a okrajích formy a dlaněmi ho rovnoměrně upěchujte.
- Formu s korpusem (zatím bez náplně) dejte do předehřáté trouby a pečte 10 minut při 180 °C. Po této době vyjměte formu z trouby, na korpus nalijte připravenou náplň a dejte zpět do trouby.
- Pečte dalších 30 minut na 180 °C, pak teplotu stáhněte na 170 °C a pečte dalších 25–30 minut, dokud okraje náplně nezačnou zlátnout.
- Poté formu vyndejte a upečený cheesecake nechte vychladnout na mřížce. Po vychladnutí ho dejte alespoň na 30 minut do lednice, následně ho rozkrájejte na 12 dílků nebo polijte karamelem.
- Kokosový karamel si připravíte tak, že kokosové mléko společně s cukrem přelijete do rendlíku (ideální je hrnec na puding s dvojitým dnem, kam lze nalít vodu) a zahřívejte 10 minut na středním plamení.
- Poté snižte teplotu a za stálého míchání nechte karamel zhoustnout, trvá to zhruba 25–30 minut.
- Nakonec přimíchejte kokosový olej a špetku soli a rendlík odstavte. Karamel nechte vychladnout a podávejte, popřípadě skladujte v lednici.